Přibývá firem, které budou příští rok propouštět

1392
firem
Foto: Redakce FinTag.cz

Zaměstnavatelé v Česku plánují i v prvním čtvrtletí příštího roku více nabírat zaměstnance než propouštět. Ale roste i počet firem, které lidi propustí. Vyplývá to z průzkumu ManpowerGroup index trhu práce mezi 525 zaměstnavateli v ČR.

„V prvním čtvrtletí roku 2024 budou zaměstnavatelé převážně nabírat. Optimismus ale opět mírně poklesl. Náborové plány firem jsou sice výrazně výše než před rokem touto dobou, kdy vrcholila energetická krize, ale ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostl počet firem, které plánují propouštět,“ shrnula výsledky aktuálního průzkumu Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka ManpowerGroup Česká republika.

Nejvíce pesimismu mezi firmami průzkum podle ní zjistil ve veřejném sektoru a v průmyslu. Naopak nejvyšší optimismus panuje ve financích, pojištění, realitách a IT. Čistý index trhu práce pro Českou republiku pro 1. čtvrtletí 2024 dosáhl hodnoty 5 procent.

Historický vývoj čistého indexu trhu práce

[Zdroj: ManpowerGroup]

V globálním srovnání náborových plánů firem pak Česká republika obsadila předposlední místo Indexu trhu práce ManpowerGroup. Za ní se umístila pouze Argentina. Zatímco index trhu práce v ČR činí pět procent, celosvětový průměr je 26 procent [více níže, pozn. red.].

[Zdroj: ManpowerGroup]

„V České republice negativně ovlivňuje důvěru zaměstnavatelů kombinace zpomalení ekonomiky a vysoké inflace, zejména ve spotřebitelsky orientovaných odvětvích,“ dodala Rezlerová.

Skutečností je, že velice slabých výsledků ohledně dalšího nabírání zaměstnanců dosáhl sektor stavebnictví a průmyslu, dále obchodu a služeb, ale i veřejných a neziskových služeb. Ne úplně pozitivní nálady panují v automotive, dopravě a skladování.

Co zjistil průzkum

V průzkumu ManpowerGroup index trhu práce pro první čtvrtletí 2024 výzkumníci účastníkům vybraného reprezentativního vzorku 525 zaměstnavatelů v ČR položili následující otázku.

„Jak očekáváte, že se změní celkový počet zaměstnanců ve vaší společnosti v následujícím čtvrtletí do konce března 2024 v porovnání s aktuálním čtvrtletím?“

Náboroví manažeři ve 27 procentech uvedli, že počítají s náborem nových zaměstnanců. 22 procent jich ale počítá s propouštěním.

Firmy v Česku v sedmi z devíti odvětví očekávají v prvním čtvrtletí 2024 nárůst počtu zaměstnanců. Zaměstnavatelé ve dvou odvětvích očekávají jeho pokles. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím náborový optimismus oslabil v 5 z 9 odvětví a posílil ve 4 odvětvích. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 trh práce posílil v 6 z 9 odvětví a oslabil ve třech.

Nejoptimističtější jsou zaměstnavatelé s 250 až 999 zaměstnanci, u nich vychází index na hodnotě 18. Proti minulému čtvrtletí se u nich náborové plány zlepšily o 7 procentních bodů a v meziročním srovnání o 8 procentních bodů. Tato kategorie hlásí největší a také jediné posílení indexu od minulého čtvrtletí. V meziročním srovnání nejvíce posílila kategorie 50 až 249 zaměstnanců, to o 23 procentních bodů.

Kategorie 0 až 9 a 10 až 49 zemědělců mají negativní výhled a mezičtvrtletně vykázaly propad o 14 a 13 procentního bodu.

Globální srovnání HR plánů firem

Pro první čtvrtletí roku 2024 se obavy firem o globální ekonomiku zvyšují kvůli očekávanému slabému růstu ekonomiky v nadcházejícím roce. Zdá se, že ekonomické zpomalení začíná ochlazovat trh práce. Dopad geopolitického napětí, včetně konfliktů mezi Izraelem a Hamásem a Ukrajiny a Ruskem, dále napínají nejistotu mezi zaměstnavateli.

V důsledku toho zaměstnavatelé ve většině zemí v nadcházejícím čtvrtletí zpomalují nábor zaměstnanců. To je klíčové zjištění průzkumu ManpowerGroup Employment Outlook Survey pro 1. čtvrtletí 2024. Do šetření se zapojilo 40 077 zaměstnavatelů ve 41 zemích.

Úřady práce nabízí nezaměstnaným poradenství za 373 mil. Kč

Poté, kdy náborové prostředí za poslední tři čtvrtletí posilovalo, pro 1. čtvrtletí 2024 zaměstnavatelé očekávají zpomalení tempa globálních náborových plánů. To se odráží v sezónně očištěném Indexu trhu práce, který klesl z 30 na 26. Navzdory tomuto poklesu jsou náborové plány vyšší než před rokem. Tehdy Index dosáhl hodnoty 23. Což ukazuje, že situace v oblasti zaměstnanosti se proti loňsku mírně zlepšila.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here