Musíme dělat na důchodce, stěžují si pracující. A bude hůř…

79281
duchodce
Foto: Pixabay.com

„Nenažraní důchodci“ nebo „musíme makat na důchodce“, případně:nejlíp se mají důchodci“. To jsou jen některé z komentářů, které se stále častěji objevují ve veřejném prostoru. Proč?

[Pozn. red.: Vzhledem k četným negativním reakcím čtenářů si čtenáře dovolujeme přece jen upozornit, že cílem následujícího textu není útok proti seniorům, ale je to snaha o popsání a nahlédnutí problému, který se v praxi stále více hlásí o skutečné řešení/reformu.]

Tlak na udržení současného systému sociálního zabezpečení, a brzy zřejmě i veřejného zdravotnictví, stále více dopadá na aktivní část populace. Právě od ní si stát na daních bere nejvíc peněz.

„Rodiče štve, že chodí do práce a dávají peníze důchodcům,“ slyšela nedávno od kamarádky své 10leté dcery paní Marie z Benešova.

Vyřčená slova dítěte ji zprvu zarazila. Zároveň se ale i podivila, že dnes už lamentují nad současným systémem penzí malé děti. Podle ní holčička ale jen opakovala to, co slyšela doma od rodičů.

„Na druhou stranu se ale není co divit. Vím, že rodiče malého děvčete pracují ve výrobě potravin v třísměnném provozu, kde se mzda na plný úvazek inzeruje kolem 25 tisíc korun hrubého,“ dodává 44letá Marie.

Avšak jsou to i nízké mzdy, vysoké zdanění práce a slabé jistoty nejen na důchod, které podle sociologů přispívají k sociálnímu napětí ve společnosti. Jeho součástí je přitom vyhrocená konfrontace politiků, ale i společnosti vůči penzistům. A obráceně. V centru pozornosti jsou pak hlavně peníze.

Pracující lidé si stěžují, že živí důchodce

Při pohledu na příjmy a odvodové finanční povinnosti ve prospěch státu u běžného zaměstnance se nespokojenosti není moc co divit. Například zaměstnanci s podprůměrnou nikoli však nereálnou mzdou v Česku ve výši 25 000 Kč hrubého přijde každý měsíc po zdanění a pojistných odvodech od zaměstnavatele za práci na plný úvazek na účet ani ne 21 000 korun.

Ještě větší hořkost takový běžný zaměstnanec pocítí, když se blíže podívá na svůj platový výměr. Na něm uvidí veškeré odvody, na které musí za jeden měsíc vydělat. A rozhodně nejde o „pouhý“ rozdíl 4 tisíce korun v hrubé a čisté mzdě.

Na sociální pojištění, ze kterého stát vyplácí především důchody, ale i sociální dávky a třeba i podpory v nezaměstnanosti, zaplatí takový zaměstnanec 7 825 korun každý měsíc [celkový odvod za pracujícího zaměstnance, pozn. red.]. To je za rok zhruba 93 900 korun jenom na sociální pojištění za práci zaměstnance s hrubou mzdou 25 000 Kč.

Dále ze mzdy měsíčně odvede prostřednictvím svého zaměstnavatele 3 375 korun na zdravotní pojištění, rovněž v součtu [částka za zaměstnance a zaměstnavatele, pozn. red.]. To je 40 500 korun za rok.

A aby toho nebylo málo, od ledna 2024 zaměstnance vláda prostřednictvím svého konsolidačního balíčku odvodem nemocenského pojištění ve výši 0,6 procenta vyměřovacího základu. To je při mzdě 25 tisíc korun hrubého zhruba dalších 150 korun měsíčně [1 800 Kč/rok] ve prospěch státu.

Určitou výhodou zaměstnanců s nízkými příjmy je, že jim díky slevě na poplatníka v maximální výši 2 570 korun měsíčně vychází nižší daň z příjmu než plných 15 procent. U mzdy 25 tisíc to činí platbu 1 180 korun za měsíc. I to však v součtu dělá daňový odvod ve výši 14 160 Kč za rok.

ČR: Těžká práce, málo peněz, vysoké odvody

Pracující zaměstnanec s měsíční hrubou mzdou 25 tisíc Kč, která je v regionech běžná [po stávce učitelů například víme, kolik vydělávají kuchařky ve školní jídelně, pozn. red.], tak odvede ročně do veřejných rozpočtů celkem 150 360 korun. Na účet mu od jeho zaměstnavatele za stejný rok přijde 251 040 korun neboli 20 920 korun měsíčně.

To za situace, kdy průměrný starobní důchod v lednu 2024, po jeho řádné valorizaci, vzroste podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] na 20 693 korun.

Důchodci si od ledna polepší všichni stejně, o 360 korun

Nejde ale jenom v první řadě o peníze. K sílícímu napětí mezi současnými pracujícími a seniory mimo vysoké zdanění práce v České republice přispívá prodlužování doby odchodu do důchodu. Ta se blíží věku 67 a možná i 68 let. Podle Jurečkou navrhované důchodové reformy se totiž lidé dozvědí přesný věk odchodu do řádného starobního důchodu nejdříve v jejich 50. letech. Konkrétní věk odchodu do penze jim určí aktuální průměrná délka dožití lidí v ČR sledovaná Českým statistickým úřadem.

V praxi to může znamenat, že současný čtyřicátník půjde do penze třeba v 67 letech. A to značí, že jeho účast na důchodovém pojištění, respektive doba, po kterou odvádí veškeré pojistné odvody a daně, přesáhne dobu 45 a více let.

ČSÚ: Důchodců přibývá, pracujících ubývá

Jak ukazují data Českého statistického úřadu [ČSÚ], počty seniorů v Česku, za které se dnes považují lidé ve věku 65 a více let, nepřetržitě rostou od poloviny 80. let 20. století.

„V průběhu roku 2022 se počet seniorů zvýšil o 1,8 procenta. Když podle posledních údajů o věkovém složení populace ke konci roku 2022 bylo ve věku 65 či více let 2,21 milionu obyvatel České republiky, meziročně o 38,7 tisíce více,“ uvádí ČSÚ v čerstvé ročence Senioři v ČR v datech.

Na předčasný důchod už mohou budoucí generace zapomenout

A stejně jako přibývá seniorů v české populaci, tak roste jejich celkový podíl ve společnosti. Což ukazuje na stárnutí populace. I růst počtu seniorů na počet ekonomicky aktivních obyvatel.

„Během prvního desetiletí tohoto století vzrostlo zastoupení seniorů v populaci z bezmála 14 procent na necelých 16 procent. Během druhého desetiletí pak až na úroveň 20 procent. To je jedna pětina populace,“ uvádí statistická data.

Dosud byl nejvyšší podíl osob ve věku 65 či více let na konci roku 2021, kdy dosáhl 20,6 procenta. Mírný meziroční pokles během roku 2022 na 20,4 procenta [k 31.12.] odrážel výrazný nárůst populace v Česku kvůli migrační vlně uprchlíků z Ukrajiny.

3 miliony seniorů v roce 2050

Podle dat ČSÚ ještě v letech 2002–2004 připadalo na jednoho seniora [65+ let] 4,6 osob ve věku 20–64 let. V roce 2011 poprvé méně než 4 a v roce 2019 méně než 3.

„Na konci roku 2021 to pak bylo 2,8 osoby, respektive o rok později 2,9 osoby,“ říká statistika.

Podle dokumentu Ministerstva práce a sociálních věcí s názvem Strategie přípravy na stárnutí společnosti 2019-2025 bude v roce 2030 v Česku žít 2,4 milionu obyvatel ve věku 65 a více let. V roce 2050 pak dokonce 3 miliony osob starších 65 let. I s takovou změnou se musí počítat. A společnost na ni připravit. Třeba z toho důvodu, aby mezi pracujícími lidmi a seniory nedocházelo k sociálnímu napětí, jako je tomu nyní.

Veronika Táchová

105 KOMENTÁŘE

  1. Trochu podivné srovnání.Rozhodně nynější důchodce který pracoval za mzdu ve výši 2/3 průměrné mzdy nepobírá průměrný důchod.Jestliže je někdo dnes ochotný pracovat za mzdu kolem 25 tisíc hrubého při dnešní poptávce po zaměstnancích tak to musí mít nějaké specifické důvody.Buď je to tedy naprosto nekvalifikovaný člověk který na sobě odmítá pracovat nebo bere k výdělku invalidní důchod či část mzdy bere na černo.Anebo má určitou rodinou situaci(péče o dítě ap) či ty peníze nepotřebuje(mamahotel).Budete se divit i dnešní důchodce odváděl do důchodového systému nemalé prostředky.V drtivé většině odvedl více prostředků než z něj měl možnost vyčerpat.Za svůj produktíní život úplně stejně jako dnešní mladá generace odváděli třetinu svých přijmů(až na vyjímky OSVČ).Obecně problém není ve výši důchodu pro důchodce ale velice nízká mzdová úroveň.A samozřejmě i populační vývoj a ten jaksi důchodci už neovlivní to je plně v rukách produktivní části obyvatel.

    • PaN Vašek má naprostou pravdu! To je koloběh života už x let! Mladší a produktivní vydělávají na staeší a nemohoucí! Však oni budou taky důchodci a mladši produktivnější na ně budou vydělávat! Ovšem nejvíce se vydělává na platy politiků! Vemte kolik má průměrný důchodce důchod a kolik bere kterýkoliv politik? A na víc se vyhazuji peníze za blbosti! tam se ztratí nejvíce!

      • Dobrý den. Přestaňte podporovat štvaní pracujících proti důchodcům!!! Důchodci si na své důchody vydělali a vytvořili zde spoustu hodnot, což se o těch štváčích říci nedá. Důchodci vytvářeli hodnoty pro republiku a dnes…? Nemorálně vysoké platy politiků, kteří pro naši republiku neudělali nic hodnotného vám nevadí? Vše pro Ukrajinu ? Proč? Že UK bojují za nás? Nehorázný blábol. Bojují za NATO v čele s USA.

          • souhlasim ple s panem Frantiskem a jeste pridavam, ze nikde nejsou poslanci a senatori a vladnicinitele tak plceni jako u nas a neni jich tolk c u nas

        • Dobrý den pane Severo. Plně s vámi souhlasím. Pořád dokola honba na důchodce. Kdo si neváží svého předka je primitiv. Naše generace jim postavila elektrárny, vodní nádrže, prosperující průmysl, zemědělství uživilo celou republiku, zdravotnictví, farmaceutický průmysl atd. Ti co přišli po nás jenom rozkrádají co my jsme nahospodařili. Největší únik peněz když pominu politiky jsou neziskovky. Ale především naše nepřizpůsobivá menšina, kterých je minimálně 400 tisíc a žijí na dávkách. Celé generace neví co je práce. Naše vláda za dobu svého působení nabrala 10 tisíc úředníků a při tom pan Fiala ve svém volebním programu mluvil o snížení. Ryba vždycky smrdí od hlavy. Sobě přidávají deseti tisíce a důchodce bezohledně okrádají. Přeji hezký večer.

        • Souhlasím a ještě k tomu bych přidala podporu nezaměstnanosti tu bych zkrátila na tři měsíce a pak se každý musí starat. Stane se že přijdu o práci, ale tři měsíce musí stačit si najít novou. A další podpory v sociální sfeře. Někteří berou tolik že nemusí do práce a raději sedí doma.Na tyhle dávky když se zaměří se ušetří ,tak aby nikdo nemohl říct ,že živí důchodce, kteří si své odmakali za svůj život. Někteří by se měli zamyslet co pouští ze svých úst.

          • Souhlasím s Vámi,at tito lidé co nadávají na důchodce,at se radši zaměří na ty,co vyžírají stát.Důchodci mají odpracované roky a mají na důchod právo.

        • Paneláky, ve kterých stále bydlí půlka ČR postavili ti, kteří už jsou nyní v důchodu. Odváděli každý měsíc sociální pojištění, nezaměstnanost neexistovala.

        • Spousta lidí se naváží do důchodců, ale nikoho nezajímá že je v naší republice spousta lenochů, kteří dělat nechtějí a chodí si pro sociální dávky. Nic bych jim nedala, ať jdou makat a dávky ve státní kase zůstanou.

        • A vy myslíte, že komunističtí pohlaváři brali platy jako pracující? Ne, v poměru brali ještě víc. A nevím, co dobrého pro nás udělali.

      • Kdyby se zrušili dávky v nezaměstnanosti a obnovil trest za příźivnictví a snížily platy vlády bylo by peněz dost a nemuseli by se oźebračovat lidé kteří pomáhali celý źivot budovat tuto zemi

    • Nebo je spokojený v práci jako já. Moc se nenadělá, má koupený byt, takže nemusí platit vysoký nájem, nemá žádné vysoké nároky a rodinu. Zaplatím si za byt 3700 i s energiemi, cca 22 000 mi zůstane, jsem starý mládenec, nekouřím, nepiju, opravdu nerad cestuji, takže pohoda klídek a tabáček. Mně a mé koččce to úplně stačí.

    • Moc pěkné komentáře. Máme v současné době dva problémy. Jeden je stále dokola Babiš a druhým jsou důchodci. Zkuste si spočítat kolik z našich peněz jde na Ukrajinu, na vládní skvělé akce a třeba do fondu pána Fialy. Třeba zjistíte, že ti důchodci co celý aktivní věk platili do státní kasy, nám z toho talíře zase tak moc neberou

    • A co když duchodce musí dělat aby mladý uživili rodinu . A měli kde bydlet průměr vejplaty je čistého 28tis a bez keců cesta do práce jídlo školné stravné a nájem a to fialová vláda nevidí tak tam nemá co dělat,na Ukrajinu de hodně ale slapsimu se má pomáhat .to nás uč ili rodiče.ale ví stě asi k tomu nebyli vedeni.rus ten dovede vše ničit co máte doma ze sovětského svazu mimo ropu a plynu.ted rus zjistil že ho nikdo neposloucha tak vytáhl zbraně jak 68.dejte ukackam rakety dlouhého doletu ať se rus začne bránit do té doby bude jenom útočit.

    • Myslím si že důchodci si zaslouží úctu za to že pracovali.Kdyby se všichni raději podívali kolik bylo na důchodovém účtu před rokem 1989 možná by byli překvapeni kolik tam bylo peněz na důchody.Dnes každý nadává na důchodce . Proč nenadavate těm kteří tyto peníze vzali a dali je do jednoho celku? Důchodci tento stav nezavinili i oni platili do systému .Stezujte si sami na sebe ti kdo všechno tohle způsobili sedí a nebo seděli ve vládě a brali a dodnes berou peníze o kterých se obyčejnému člověku může jenom zdát a stále si přidávají.Tak kdo za celou situaci v Česku může!

    • Plně s Vámi souhlasįm. My jsme také museli odvádět soc.pojištění a přispívat
      na tehdejší důchodce.Také jsme chodili na třísměnný provoz. Jenže za komoušů museli pracovat všichni i ti tmavší, jinak šli do lochu. Ten velký průměr důchodů dělají ty vysoké důchody. Myslįm si, że průměr je tak 18.000 kč. A že déle žijeme? To neovlivníme.

    • Přesně tak, dnešní důchodci si na sebe celý život vydělávali a stát bezúročně používal jejich peníze, není to přece tak, že by si užívali všechny svoje výdělky a stáli s nataženou rukou a obírali mladé…Jen je to všechno namířeno v nenávistném duchu proti nim – prý budou splácet dluhy na důchodce ještě jejich vnoučata – proč nikdo neřekne, že to není pravda a že každý důchodce si pro sebe nachystal dost, aby mohl strávit důstojné stáří??? Někdo tu záměrně rozeštvává generace….a karma, je zdarma a má adresu na každého!!!! Peníze, které nám chybí, jsou úplně někde jinde, než u důchodců….

      • Samozřejmě toto je cílená propaganda této odporné vlády,štvát mladé proti seniorum.Teď nám mladí závidí důchody kolem 20000kč a že máme domky atd.ale že jsme třeba já pracovali 49let to jim nikdo neřekne.My jsme nechodili každý den na nějaké párty apodobně,nejezdily 2krát do roka na dovolenou atd.Ale žili jsme a vychovali děti,které nám to takle oplácejí.Ať žije ODS a ta jejich okrádačská a lhářská pětidemolice v čele s hlavním ulhancem Fialovkou.Lidé probuď se již.

        • Fiala za to může? Spíše je to otázka na všechny vlády. A hlavně poděkujte komunistům, kteří tu chtěli vybudovat socialismus a komunismus. Kdyby jich nebylo, mohli se mít důchodci jako důchodci v Rakousku či Německu.

    • Autoři článků řešících důchodce toho asi v … moc nemají ,když si nevymyslí lepší témata.
      Každý bude jednou důchodce pak teprve pochopí (možná)jak to vlastně je – jako důchodkyně šetřím kde se dá,nakupuji ve vysmívaných slevách ,abych mohla podpořit vzdělávání vnučky , která zároveň brigádničí – tak to prostě je – hlavně aby ti pisálci byli jednou skromní a pokorní jako naše generace a nemysleli jen na sebe. [redakčně upraveno]

      • Ano! Veronika píše, podprahově, že důchodci jsou zlo tohoto světa! Mám odpracováno 48 let + 5 let na přesčasech! Veronika by nás nejraději zplynovala, asi tak, jak to plánuje Biil, že od 70 let budou muset být panely smrti, protože důchodci nám ujídají! Veronika je zrůdné monstrum….

        • Veronika není monstrum,jenom se nemůže dočkat až se najde novější novinářka která bude mladší a bude o její generaci psát ty samé nesmysly -v blízké budoucnosti

  2. Mám takovou zkušenost ,manželka chodí nakupovat do Peny , bývá tam někdy vice zakazniku . Manželka čekala v delší řadě na pokladnu , obsluhovala je jedna a tak se jeden taky důchodce ,obrátil na pokladní z dotazem ,jestli by nemohli otevřít i druhou pokladnu . V ten moment se ozvala jedna zakaznice středního věku s tím , no jo důchodce ,stále maji na spěch , potom někde lapi a cumi a my na ne musíme dřít ,to by se melo změnit . No co k tomuto říci , nikdo s přítomných na toto nereagoval , byli to asi všichni soudní lide a nechtěli se zahazovat s takovým nějakým lidským povlem ,který tam prezentoval svou ubohost !

  3. Dobrý den, prosim kdo siri tyto hovadiny proti obcanum co cely zivot pracovali, spis by si meli vsimat, ze zivi statisice nemakacenku na soc. davkach, luxusni platy nekterych statnich zamestnancu, ruznych prispevkovych organizaci a spolku a promrhavani miliard ze statnich prostredku!!! A o dalsich se snad nema vyznam dal rozsirovat!!! Zdravím

  4. Nerozumim te nenavisti vuci duchodcum. Vzdy jsme odvadeli penize na svuj starobni duchod a ted jsme urazeni za to, ze je cerpame? Stat se duchodcem neni nejaky nechutny rozmar, kdy si rekneme, ze uz se nam nechce pracovat, ale mnozi z nas uz vice pracovat proste nemohou. A je smutne, ze male deti, ktere jeste nic nedelaly, prebiraji od rodicu jejich narky. Navic hodne lidi, kteri by jeste radi pracovali, jsou dost nevybirave posilani do duchodu s tim, ze jsou pomali a neprizpusobivi a zabiraji mista mladsim. Prijde cas, kdy nas zacnou “strilet”, abychom nezabirali misto?
    Ziji leta v zahranici a o cesky starobni duchod jsem si pred sedmi lety ani nepozadala. Mam svuj starobni duchod v zemi, kde ziji a nikdy jsem neslysela ani necetla jedinou vytku o obirani mladych generaci. Polovina me rodiny zustala v Cesku, druha je v nekolika zapadnich zemich a chovani lidi k seniorum je od Ceska diametralne odlisne. V Cesku se posmivate seniorum, ze nakupuji ve slevach, pritom pro Nemce je to narodni sport. Nekteri jsou urazeni, ze je to jejich chyba, ze maji male duchody, ale kazdy nemel schopnosti nebo moznosti mit lepsi vzdelani a delat lepsi praci. Pritom bez tech stovek tisicu lidi na “podradnych” mistech by se zadny stat neobesel. Nekdy ctu vytky, ze jsou stari protivni. Jak to vidim ja, protivny clovek protivnym zustava. Naucme se byt k sobe tolerantni, ohleduplni a respektovat nazory a postoje tech druhych, i kdyz svet vidime uplne jinak. A usmivejme se na sebe, usmev muze zlepsit naladu sobe i druhemu. Mam s tim skvele zkusenosti, i kdyz ne v Cesku.

  5. Dožití se prodlužuje, to je reálný fakt, takže prodlužování věku odchodu do důchodu je nezbytnost. Odvody? Ve státech, kde není důchodový systém, mohou být nižší. Evropa je nastavena na průběžné financování důchodů. Oba systémy mají + a -. Co je lepší? V případě, že není důchodový systém a rodina se nepostará, umřít na ulici?
    Je mi 67, stále pracuji na plný úvazek a jsem v pohybu. Kroky, které mi algoritmus k mému věku ukazuje, mám splněny již v poledne. Pokud se člověk celý život udržuje a neskolí ho vážná nemoc, může pracovat. Nemusí to být vždy na plný úvazek a z nutnosti. I bytí ve společnosti vás udržuje v dobré duševní kondici.
    Závěr? Nemám problém s pozdějším odchodem do důchodu, ani s odvody. Důchodový účet se musí držet vyrovnaný. Vláda je od toho, aby korekce navrhla a zdůvodnila.
    Důchodce nemůžeme nechat v určitém věku odstřelit, nebo říci: jděte se napást, důchod nedostanete.

    • Věk dožití již poslední dva roky klesá. Srovnejte si fakta. A předpokládám, že jste státní zaměstnanec nebo máte nějaké teplé místečko s minimální fyzickou námahou.

    • Ono taky záleží na tom jak fyzicky náročnou práci člověk dělá a jak brzy je tou prací opotřeben.V kanceláři můžu sedět třeba i v 70 ale stát u mašiny je o něčem jiném.

  6. dobry den je mi 66 let takze jsem v duchodu . druhy den po odchodu do duchodu jsem opet zacala pracovat i kdyz jsem odpracovala do duchodu 41 let to znamena ze jsem taky platila na stavajici duchodce a myslim ze je to v poradku a kdyz mi to zdravi dovoli budu pracovat dal mimochodem z vydelku ktery pobiram platim zdravotni a socialni pojisteni takze nikoho z pracujicich obcanu neokradam hezky den

  7. To je zase článek, proboha všichni jednou budeme v důchodu a uteče to rychle.
    Dnes se vytratila úcta ke staří!!!!
    V dnešní době se opravdu řeší takové blbosti,lidé, kteří jsou dnes v důchodu také celý život pracovali a odváděli daně atd.

  8. Tuto nenávist rozpoutal ministr Jurečka, který místo aby šířil úctu ke stáří, kdy lidé celý život pracovali a odváděli státu peníze, vybudovali svou prací celou nifrastrukturu elektráren, škol, bytů, atd. Jejich důchody často nedosahují výše průměrného důchodu, tak jako málokdo dosáhne průměrného platu. Propůjčil se k lacinému hlásání zadlužování společnosti. Ta se zadlužuje díky jiným výdajům, které zatím nikdo neřeší a evidentně řešit nechce. Měla by se celá společnost zamyslet nad hodnotami života a učit své děti lásce a úctě k rodině a bližním svým.

    • Problém je především v obrovském nárůstu předčasných důchodů, které byly výhodnější než ty řádné.

    • To je pravda. Myslím, že ten nárůst při inflaci byl do zákona navržen jako “líbivá politika” a málokdo čekal, že dojde uplatnění, že nám inflace tak vyskočí. Já sama jako příjemce důchodu (pracující) jsem byla docela překvapená (předtím jsem ten zákon moc nestudovala, nepřipadala mi taková inflace reálná).
      A když k tomu přičteme, co napáchalo to loňské harakiri s předčasnými důchody, nemůžeme se divit, že peníze chybí.
      Ale věřte, že důchodci to fakt nezavinili a nadávat jim je trochu mimo mísu.

  9. Pěkný den, jsem taky důchodce, taky jsem nějak začínal po škole, vojně pracovat. Jsem původním povoláním zootechnik, můj život změnila revoluce v 1989 roce, zemědělství šlo do háje, každý chtěl zpátky své pole a neuvedomoval si, že to není jednoduché. Našel jsem si ženu a chtěl jsem začít žít, ale z platu 1850 Kč to moc nešlo, tak jsem nastoupil jako zámečník do OKD. V této profesi jsem pracoval 12 let, pak se naskytla možnost udělat si druhou maturitu pro práci v dole, tak jsem do zoho šel a úspěšně to dokončil, ale nesmiril jsem se s tím a dálkově začal studovat VŠB v Ostravě, to všechno když se mi narodilo dítě, opravoval jsme starší domeček rodičů a chodil jsem na směny do práce. A teď bych chtěl napsat proč jsem to napsal. Nemám tad lidi co jen brečí jak se mají špatně, ale co dělají proto, aby neměli 25000 hrubého. Nic jsou jen spokojeni tam kde jsou a píšou bláboly o důchodcich. Já jsem tomuhle státu toho dal dost, abych si teď mohl užívat zasloužený důchod, starat se o vnuky, po 40 letech v práci. Ať se zamysli dnešní mladí lidé co můžu udělat pro sebe a své děti, abych se měl lépe. Zdar bůh

    • No já letos dovršila 50 let zaměstnání, nastoupila jsem v 19 po maturitě, školu jsem pak dělala dálkově a na mateřské byla 2x po 8 měsíců.
      Jak to, když jste důchodce, že jste pracoval jen 40 let? To jste tam měl nějaké mezery? 40 let byste měl mít odpracováno cca v 60 a to byste ještě důchod neměl.

  10. Důchodci museli pracovat,vy kteří jim zavidite,se musíte zeptat různých neziskovek,nemakacenku na sociálních dávkách,kde jsou celé generace rodin.Ale o tom se moc nemluví,to je rasismus.

  11. Pokud vím ,tak se zdá , že si paní redaktorka Táchová neuvědomuje svoji chybu . Tímto článkem sice uvádí jaké potíže vzniknou zvyšujícím počtem důchodců , ale neuvádí jak se z této situace dostat. Pokud se nic nezmění , jsem zvědav až bude v důchodu sama jak by se jí takový to článek líbil . Jako by jí někdo naznačil , že je příživníkem budoucí společnosti u nás . Nakonec tento problém bude někdo muset řešit , ale nejenom ten , ale nástup automatizace do toho zatáhne lidi bez práce . Dnešní redaktoři si myslí , že je dobře jen kritizovat a zaznamenávat a srovnávat zhoršující stav , místo , aby přišli s náznakem jak takovou situaci řešit . Gratuluji k její blbosti z nerozumu , protože to jí nakonec veřejnost vytkne určitě v budoucnu . Zdá se , že se paní redaktorka vůbec se nezmínila , že hloupými narážkami a činy dnešní vlády snad desetitisíce seniorů šlo do předčasného důchodu . Že páchané blbosti ministra Jurečky a Stanjury a dokonce celé vlády tomu napomohly ? Ovšem tak dalece redaktorka nedokáže věc domyslet , ona zvládne jenom
    kritizovat zhoršující stav a tímto strašit lidi . Paní redaktorko , myslíte si , že si dostatečně naspoříte na stáří nebo jestli vám případně budoucí důchod bude stačit na prožití svého stáří ?
    Zkuste se nad tím sama zamyslet ?

  12. PaN Vašek má naprostou pravdu! To je koloběh života už x let! Mladší a produktivní vydělávají na staeší a nemohoucí! Však oni budou taky důchodci a mladši produktivnější na ně budou vydělávat! Ovšem nejvíce se vydělává na platy politiků! Vemte kolik má průměrný důchodce důchod a kolik bere kterýkoliv politik? A na víc se vyhazuji peníze za blbosti! tam se ztratí nejvíce!

  13. na na jednom hřbitově u jeho vchodu je do žulového kamene vyrytý takvý nápis, který je tam již několik desetiletí, snad i století. Takový příznačný k dneštní době, dnes vadí mladým důchodci, zítra jim budou vadit rodiče a pak budou nenávidět sami sebe………. ale k takovému myšlení jsou vedeni výroky politiků a médií………
    ” CO JSTE VY BYLI jSME I MY CO JSME MY BUDETE I VY”

  14. Svou neodborností jen zvyšujete animozitu pracujících s nízkými mzdami vůči důchodcům. Věk a síly neokecáte, takže jednou budete taky důchodce.
    Z čísel uvedených v článku mi měsíční počty nějak nevycházejí: hrubá mzda je 25 000 Kč, na účet zaměstnanci přijde 21 000 Kč, rozdíl je 4 000 Kč. Z toho reálně na dani z příjmu zaplatí 1 180 Kč (taky má dítě ve škole, jezdí po silnicích, má vystavený občanský průkaz apod., čili si daní z příjmu paušálně platí “služby státu”). Na odvodech na svoje zdravotní pojištění zaplatí 4,5 % z hrubé mzdy, tj. 1 125 Kč (taky si zajde k lékaři on sám nebo s dítětem, mamina rodila v porodnici, občas užívá léky na recept, za které neplatí plnou cenu, ale jen doplatek, atd.). Na odvodech na důchodové pojištění, sociální sociální zabezpečení a politiku zaměstnanosti zaplatí dohromady 6,5 % hrubé mzdy, tj. 1 625 Kč (v rámci mezigenerační solidarity si “předplácí” svůj důchod, může čerpat sociální dávky např. doplatky na bydlení nebo v případě ztráty zaměstnání může čerpat podporu v nezaměstnanosti, platí se z toho sociální a jiné dávky lidem, co nikdy nepracovali a programově pracovat nebudou, atd.). Dohromady 3 930 Kč, takže na účet by měl dostat 21 070 Kč.
    Podle paní redaktorky zaměstnanec odvede 7 825 Kč na sociálním a 3 375 Kč na zdravotním pojištění dohromady 11 200 Kč + 1 180 Kč na dani z příjmu, celkem 12 380 Kč. Při těchto počtech by zaměstnance dostal na účet jen 12 620 Kč. Ale on dostane 21 070 Kč. Jak je to možné? Protože
    Jednoduše, paní redaktorka píše o něčem, čemu nerozumí – plete si hrubou mzdu zaměstnance a cenu jeho práce. Do hrubé mzdy se promítají jen daň z příjmu 1 180 Kč a odvody placené zaměstnancem 2 750 Kč. Do ceny práce se promítají navíc ještě pojistné placené za zaměstnance jeho zaměstnavatelem (zdravotní 9 % = 2 250 Kč a důch., soc. a zaměstnanost 24,5 % = 6 125 Kč), celkem 8 375 Kč, ale ty neplatí zaměstnanec, ale z a m ě s t n a v a t e l ze svého.
    Tak neoblbujte lidi !!!

  15. Máte pravdu. Pracoval jsem skoro 50 let. K tomu spoustu přesčasů,tak ať mi nějaký pisálek nevyčítá důchod. Teď stále pracuji abych podpořil děti i vnoučata. No přeci na někoho se musí svalit špatná politika vlády. Ti mladí co cinkali – dnes brečí.

  16. Systém placení důchodců ze “zdanění” práce pracujících je starý víc jak 100 let ( v různých obměnách). Před tímto systémem fungovalo alespoň částečně vyživování seniorů svými dětmi spojené s vlastnictvím např gruntu. Problém současného systému je v nevyrovnanosti populačních vln, ekonomických cyklů ( bez vazeb do výší důchodů) a v podstatě neinvestičního charakteru státního důchodu.

  17. Definujte rentiéra . Řekl bych, že je to člověk, který nemá žádný ekonomický výkon a živí ho společnost. Tedy nejen stát. Kolik rentieru živí ještě stežující si rodiče? Studenty, děti obecně, hospodské, kadeřnice, půlmilionovou armádu úředníků, vrcholové sportovce, markeťáky, majitele posiloven, influencery, výrobce počítačových her, výčet je nekonečný. Právníci, ekonomové, lidi co tetují jiné lidi.
    Ve výrobě v USA pracuje 12% lidí, 1% v zemědělské prvovýrobě. U nás to nebude o moc jiné. 40% lidí v aktivním věku dostává od státu víc, než odevzdává.
    Kolik lidí tu vytváří reálné hodnoty, které lze rozdistribuovat důchodcům??

  18. Pokaždé, když čtu něco takového, mně přepadne smutek. Odpromovala jsem a za dva dny nastoupila do práce. Po narození prvního dítěte po roce do práce. Pracovala jsem do 60 let, můj zhoršující se zdravotní stav pak dovolil je občasnou brigádu. Ale celý pracovní život jsem odváděla všechny povinné poplatky a teď mi budou vyčítat, že mně musí živit? Nechci toho moc, občas se potěšit s vnuky, chodit se psem na procházku, vrtat se na zahrádce. To, co jsem mohla udělat a dát, jsem už udělala a dala. Jsou jiní, zákonem chránění, kteří si dobře žijí z peněz státu.

  19. Někteří státní zaměstnanci mohou odcházet do důchodu již ve 35 letech věku a k tomu mohou jezdit každý rok na 14 dní zdarma do lázní a k tomu je mají ještě placené. Navíc mají například ubytování zdarma apod. Je zajímavé, že se autoři nevěnují této problematice.

  20. Dnešní mladí by se měly zamyslet hlavně nad sebou. Dělat se jim nechce, raději si založí kapelu, sportovci jsou dobře placeni, máme čím dál víc kulturních profesí – každý druhý je dneska zpěvák, každá mladá dívka, která je dobře obdařená dělá modelku. A kdo vlastně pracuje fyzicky? Dneska již ve velké míře nahradil robot a výrobní linky. Takže není třeba naříkat, že na jednoho důchodce vydělávají cca 2 pracující. Ale roboti přece také nahrazují pracujícího. Také sociální odvody do státního rozpočtu jsou stále stejně procentuální a to ze stále vyšších platů. Tak jak je možné, že najednou nejsou peníze na důchody. Problém je podle mě v tom, že vláda špatně peníze využívá. A jak to, že Jurečkovo ministerstvo neví kolik bude přibližně důchodců. Přece statistický úřad eviduje všechny narozené lidi a tak přece mají spočítáno, kolik přibližně bude důchodců v kterém roce. A vláda by měla na toto množství počítat v rozpočtu a ne se vymlouvat na všechno možné. A co odevzdané peníze těch pracujících, kteří se důchodu nedožijí a přece celý život jim strhávali peníze. Jak jsem již uvedl, všechno je v tom, jak si příslušný ministr umí obhájit svůj rezort a jeho potřeby.

  21. Blbci vykřikující že “nejlíp se mají důchodci” poznají sami, jaké to je, až budou sami důchodci – a to nemyslím finančně, ale hlavně zdravotně. Ano, někdo má to štěstí, že i ve stáří je na tom dobře, ale to je opravdu věc štěstí. Samozřejmě, že když celý život kouřím, přejídám se a nehýbu, tak je to slabší, ale i “sportovci” se ve stáří mohou setkat s problémy, i když si dnes myslí, že je nic takového nepotká. Ovšem stále platí “sytý hladovému nevěří”… To nemluvím o lidech, kteří se neváleli, ale mají zničené zdraví z práce. Otázka je, jestli jim to nějaká tisícovka k důchodu vykompenzuje, maximálně se akorát setkají se závistí, že mají o trochu víc…

  22. My jsme také platily důchodcům jejich důchody. Ale my to platily třeba z 3tisícové výplaty a také proto měly takové důchody. A jednou také budete důchodci.Ale je zde rozdíl že musely pracovat všichni až na výjimky(politicky.). A ten rozdíl je, mnoho těch co se jim nechce pracovat a bude bydlet pod mostem. A poslanci jsou samostatná kategorie která bezohledně drancují státní kasu.

  23. Dobrý den, jsem také důchodce, ale začal bych trochu jinak. Ti mladí si vůbec neuvědomují, že státu sami dluží veliké peníze za své vzdělání a zdravotní péči, kterou dostávali zdarma do doby než začali vydělávat. Také ve školních jídelnách dostávali plnohodnotný oběd za ceny, za které si ani v bufetu nekoupili polévku. A toto jsme jim platili my důchodci z našich daní. Je to od nich sobecké jednání a závist, že někdo má o nějakou korunu víc.

    • my důchodci, jsme platili našim dětem a cizím dětem vzdělání a mateřskou jejich matek, lékařskou péči, vzdělání atd. a oni nám zas platí dnes důchody!!! Co je na tom nespravedlivého????? čím přemýšlíte? Akorát by se mělo něco udělat s těma co nepracují!!! Žádné dávky a tak. Práce je dost, tak ať každý pracuje, kdo je zdravý.

  24. Než vystudovali a vyučili se dnešní důchodci makali na ně!!! Takže asi mají co vracet! Tak žádné kecy a šup do pracovního procesu!

  25. též budou jednou staří a treba i nemocní a nebo budou rádi,že se důchodu dočkají,stále vzrůstající nenávist vůči duchodcum v mediích

  26. Já po 43 letech práce a 2 letech práce na dohodu duchod 17 170 ,- Kč. Mladá maminka myslím jen rodila 67800 ,-. Nevím kdo více odebírá že státního rozpočtu.Jeste musím podotknout že jsem 15 let měla firmu s 23 zamestnanci pro které jsem shanela práci a hlavně peníze na výplatu v druhotné platební neschopnosti.Vychovala 2 děti které řádně pracují a jejích děti už také. Nepřipadá si jako nějaká vyžirka která vysává státní kasu. Manžel je v důchodu a pracuje.

  27. Pokud by rodiče důchodců a současní důchodci poctivě a kreativně nepracovali, tak současní pracující by byli bez mobilů, internetu a všech nynějších vymožeností. Prosím o zamyšlení.

  28. Před 42 minutami

    Článek štve mladé proti důchodcům, protože dostatečně nezdůrazňuje, že současným důchodcům také stát v produktivním věku sebral určitou část poplatné té době. V současnosti má, ale určitá část populace na stáří možnost spořit a nemusí být potom závislá jen na částce od státu. To dříve nebylo možné, nebo aspoň v dostatečné době našetřit si potřebnou částku. Nikdo tedy dnes neví kolik důchodců budou v budoucnu odkázáni jen na peníze od státu. Také se dnes nepočítá s tím, že výrobu převezmou z velké části roboti nahrazující lidi a tak možná jednou dojde k přerozdělování peněz podle jiných pravidel než se děje dnes, protože by jinak byla armáda nezaměstnaných bez prostředků. Podobné články by proto dnes neměli strašit lidi černou budoucností.

  29. Kdyby stát neulevil firmám a oligarchům mizernými úroky na vkladech,tak si plno důchodců mohli našetřit sami a žádné valorizace být nemusely.A ještě by staří spořili pro mladé.Takto to stát rozházel,podnikatelé mají SUV,jejich zaměstnanci víc nedostali,a tak mají mladí holé pozadí.

  30. Zase si někdo bere do pusy důchodce…..celý život jsme pracovali a museli pracovat, nikdo nám zadarmo nic nedal. V tomhle státě by se dalo ušetřit mnoho peněz, jen by k tomu musela být vůle !! tam nahoře. Kolik toho vláda prošustruje….když chtějí šetřit, ať v prvé řadě začnou sami u sebe, omezí ! zahraniční zbytečné cesty. A další věc..kdo v životě nepracoval, ať se jde třeba pást, a ne, že jim sociálka ještě strká peníze. A mohl bych pokračovat…je toho mnoho, kde vzít peníze, a né nadávat na důchodce.

  31. Bohužel, politici štvou občany pracující proti důchodcům a má to jen jeden důvod a ten je neschopnost politiků se postarat o to, aby důchodový systém byl minimálně vyrovnaný a to tak, aby důchodci nevolili raději sebevraždu, než pomalé umírání v bídě a v bolestech.
    Dnes se politici děsí nástupu Husákových dětí do penze , ale od roku 1989 politici neudělali nic pro rodiny a děti, není kde bydlet, matky nemají možnost si upravit zákonem pracovní dobu, nejsou jesle , málo míst ve školkách a to vše se postarali naši politici. Nechtějí děti . Za to že Husák zařídil, aby se rodilo více dětí, stavěli se nájemné byty a bylo jich dost a navíc sociální jistoty a velká a široká podpora rodin a pod. To vše dnes neexistuje.

  32. Dobrý den. Rád bych upozornil na jednu věc. Kolik let vás kritiky živili rodiče? kolik peněz do vás investovali do vaší dospělosti? A vy teď naříkáte nad pár stovkami daní, které navíc nejdou jen na důchodce. Kde je váš vděk za rodičovskou starost? Myslím, že dohady o důchodech jsou nedůstojné. Sáhněte si do svědomí.

  33. Jo není se jim co divit. Ten “spravedlivý” hněv důchodců jak si na něco “vydělali” a teď mají “nárok” ten adresujte na sebe. Kdo se tu celou tu dobu bránil vzniku něčemu jako důchodový fond, kde si opravdu vyděláváte na sebe? No opět ti samí co tu teď bečí něco o “nároku”. To se dvacet let poslouchají různí Paroubkové a Špidlové, jak zdroje jsou, dluhy se nemusí plaťit a spořit si na důchod, no co to je za drzost?! Vážení, ne nárok nemáte, bohužel, to je dáno nastavením penzijního průběžného letadla. Nárok by vznikal jen u soukromého pilíře, do kterého si každý sám podle své síly sám na sebe spoří. V současném průběžném pilíři máte jen nárok platit a doufat že stát něco laskavě vrátí. Jo fungoval by, ale jen tehdy, když by zůstal zachován poměr pracující/důchodci, to ale není a dobrých 20 let to levicoví politici soustavně a populisticky ignorují. Vidíte, teď jste se po 20 letech odkladů penzijní reformy dostali na pokraj nejistot, jestli to penzijní letadlo nespadne zrovna s tou vaší generací. To ještě můžete mluvit o štěstí. Co mají říkat ti současní pracující ze článku. Současná sobecká generace důchodců úspory nula, řev po vzoru Andreje o nároku pokrýt plně inflaci a slabou generaci pracujících taky nelze danit do nekonečna. Těžko můžete čekat, že současní pracující s výhledem v důchodu někde k 70 létům a poměr jejich důchodů ke mzdě klesnající ze současných 50% se štěstím někam pod 30%, bude s ochotou platit 60-70% toho co vydělá do padajícího důchodového letadla o kterém už teď ví z něj dostane skoro prd. Ten přejde do šedé ekonomiky. A to ještě podotknu katastrofální situaci s bydlením pro mladé a nutností, kromě držení penzijního letadla ve vzduchu i nutnost naspořit si i na ten svůj důchod. To jen pro ilustraci jak vás furt někdo “okráda”…Uvědomujete si že krach předluženého státu = důchod blízko nuly? A že takový Andrej k tomu krachu tuhle zemi stihne dovést tak do 8 let, však dle jeho slov zatím máme přece nízké zadlužení. (Jak mi to jen připomíná to 20 let staré zdroje jsou a dluhy se neplatí…) Někdy si tu opravdu připadám jak v Hobitíně, nebo jak Alenka v říši divů, bée politici nás všichni okrádají, tak si na truc zvolíme toho kdo má už nakradeno dost, ten už snad nebude krást. A jeho ignorování a odsunutí, na budoucí vládu, v řešení vážných a třeba i nepopulárních, ale bohužel nutných problému důchodové reformy, zdravotnictví, energetické závislosti, oligopolizaci potravinářství což ve výsledku všem způsoilo zdražení života (to je pro blbý ta inflace).., tak tu náležitě oceníme ideálně jeho dalším zvolením. Přátelé já jako ten mladší si před krachem téhle nefunkční země úspory (třeba na ten můj budoucí důchod) ochráním a už teď vím už co s jeho nástupem okamžitě provedu. Ale ptejte se sami sebe, co budete v nefukční a zkrachovalé zemi s věkem kolem důchodu dělat zrovna vy?! Za “nárok” si chleba v ochodě nekoupíte. Až si v 70 i vy budete muset opět obléct monterky a na zahrádku to opravdu nebude. (Mladý, tady v tom “ráji”, už tu neštěstí za plotem komouši držet nemůžou). Jedme v tom tady všichni ve stejném srabu a není to snad o tom jak to těm mladým nejlíp “ukázat”, jo krachem státu a jeho následným rozkladem to všem nandáte. To jen k uvědomění u voleb, ať pak nikdo nebrečí, že nevěděl co činí!!

  34. Pokud je sociální stát tak bohatý ,že může darovat cizí zemi přes 100 miliard na vedení války proti Rusku a na svých soc. dáfkách si vydržovat 750 000 cizích státních občanů za cca 50 milard ročně a pokud si může dovolit nakupovat nové zbraně v zahraničí za cca 0,5 bilionu atd. Potom absolutně nechápu smysl takového článku když je průběžný starobní důchod pro státní rozpočet jen drobné v porovnání s výše popsanými státními výdaji…Tuhle zemi budovali v potu své tváře 40 let její občané ve špinavých monterkách ale pár grázlů ve drahých oblecích ji dokázali za 30 let celou rozkrást a zadlužit 3 biliony…

  35. Kdo píše tak ubohé články? Každý jednou bude důchodce, dochází vám to pisálku? Opravdu, kdybych měla pravomoc, tak už nenapíšete žádný článek. On kolikráte ten důchodce vytvářel ve svém zaměstnání zajímavější hodnoty, než-li vaše podprůměrné
    bláboly co zde v tom článku jste zveřejnil. Svědčí to jen o jednom a to je ubohost. Čas každého dožene! A zda je to nějaký zase průzkum a něčí výpočet? Doba je v pořádku, ale z nás lidí se stává moc uvědoměla a umělá inteligence a ta mě nahání strach, protože občas je dobré používat zdravou mysl a to umělá inteligence neumí, Nemá cit a svědomí.

  36. Pro redakci Fintagu, nedopouštějte se prosím zbytečné cenzůry, nebo změnám v mém textu, které jako autor opravdu nehci, nevidím zde ani jedno slůvko sprosté a jestli je text příliš upřímný, není to mojí vinou. Rád jen pojmenovávám tvrdou skutečnost, na kterou politici za dvacet let neměli odvahu. Nesnažím se v textu rozdělovat ani naštvat, naopak spojit dvě skupiny, co se evidentně moc nechápou. Raději reagujte nějakým hodnotným komnetářem, než prostým ukrytím komnetáře. Naštěstí mám uloženo a předchozí nezveřejnění považuji za prostý omyl redakce, děkuji. Případně nechápu, proč takto konfrontační článek sami zveřejňujete, když pak sami odmítáte rakce dotčených skupin?!

    Jo není se jim ani co divit. Ten “spravedlivý” hněv důchodců jak si na něco “vydělali” a teď mají “nárok” ten adresujte na sebe. Kdo se tu celou tu dobu bránil vzniku něčemu jako důchodový fond, kde si opravdu vyděláváte na jen sebe a je součástí dědictví? No opět ti samí co tu teď bečí něco o “nároku”. To se dvacet let poslouchají různí Paroubkové a Špidlové, jak zdroje jsou, dluhy se nemusí platit a spořit si na důchod, no co to je za drzost?! Vážení, ne nárok nemáte, bohužel, to je dáno nastavením penzijního průběžného letadla zvaný průběžný systém. Nárok by vznikal jen u soukromého pilíře, do kterého si každý sám podle své síly sám na sebe spoří. V současném průběžném pilíři máte jen nárok platit a doufat že stát něco laskavě vrátí. Jo fungoval by, ale jen tehdy, když by zůstal zachován poměr pracující/důchodci, to ale není a dobrých 20 let to levicoví politici soustavně a populisticky ignorují. Vidíte, teď jste se po 20 letech odkladů penzijní reformy dostali na pokraj nejistot, jestli to penzijní letadlo nespadne zrovna s tou vaší generací. To ještě můžete mluvit o štěstí. Co mají říkat ti současní pracující ze článku. Současná sobecká generace důchodců úspory nula, řev po vzoru Andreje o nároku pokrýt plně inflaci a slabou generaci pracujících taky nelze danit do nekonečna. Těžko můžete čekat, že současní pracující s výhledem v důchodu někde k 70 létům a poměr jejich důchodů ke mzdě klesající ze současných 50% se štěstím někam pod 30%, bude s ochotou platit 60-70% toho co vydělá do padajícího důchodového letadla o kterém už teď ví z něj dostane skoro nic. Ten přejde do šedé ekonomiky. A to ještě podotknu katastrofální situaci s bydlením pro mladé a nutností, kromě držení penzijního letadla ve vzduchu i nutnost naspořit si na ten svůj důchod. To jen pro ilustraci jak vás furt někdo “okrádá”…Uvědomujete si že krach předluženého státu = důchod blízko nuly? A že takový Andrej k tomu krachu tuhle zemi stihne dovést tak do 8 let, však dle jeho slov zatím máme přece nízké zadlužení. (Jak mi to jen připomíná to 20 let staré zdroje jsou a dluhy se neplatí…) Někdy si tu opravdu připadám jak v Hobitíně, nebo jak Alenka v říši divů, béé politici nás všichni okrádají, tak si na truc zvolíme toho kdo má už nakradeno dost, ten už snad nebude krást. A jeho ignorování a odsunutí na budoucí vládu v řešení vážných a třeba i nepopulárních, ale bohužel nutných problému důchodové reformy, zdravotnictví, energetické závislosti, oligopolizaci potravinářství (pro natvrdlé-to je přesně ta inflace).., tak tu náležitě oceníme ideálně jeho dalším zvolením. Přátelé já jako ten mladší si před krachem téhle nefunkční země úspory (třeba na ten můj budoucí důchod) ochráním a už teď vím už co s jeho nástupem okamžitě provedu. Ale ptejte se sami sebe, co budete v nefunkční a zkrachovalé zemi s věkem kolem důchodu dělat zrovna vy?! Za “nárok” si chleba v obchodě opravdu nekoupíte. Přátelé, jedeme v tady tom všichni společně a opravdu to není o tom, jak to těm mladým „nandat“! Jó krachem státu a jeho rozkladem to všem opravdu „nandáte“. Já jako ten mladý už vím přesně co s jeho nástupem k moci provedu s úsporami (na další jeho inflační radovánky nehodlám čekat). A komunisti mě v tomhle „ráji“ již naštěstí držet za plotem už nemohou. Až si pak budete bohužel muset v 70 opět natáhnout monterky a na zahrádku to nebude, ať víte na koho nadávat-jen na sebe. To jen k dalším volbám, aby pak nikdo neříkal, že nevěděl co činil!

  37. To je jedno, pošleme 300 mld. za vodné, 300 mld. za tryskáče, 300 mld. dividend z ještě fungujících firem a bank a pár desítek miliard na vojenské a humanitární účely a je to! Jaképak důchody pro Čechy! Zdražit energie a sebrat holotě co ještě mají. Podle nařízení EU a té naší party!

  38. My když jsme byli mladí tak nás zajímalo kam chodí holky do vinárny ,zahrát si hokej ,fotbal a dnes zajímá mladý kolik berou důchodci důchod .Asi jsou vypatlaní

  39. Největší ubohost generace co závidí svým rodičům.poštvávají všechny proti generaci co tu vytvořila to co tu je.Z čeho se dnes rozdává,rozkrádá do zahraničí..Všichni mají nárok.Kdejaký přistěhovalec.A těm co tu po generace pracují je záviděno na co mají právo.Pokud by kdejaký závistivý pisalek chtěl bojovat.Musí se soustředit na ty co čerpají bez sebemenších zásluh.Pisalci pište o tom kde tečou peníze.Vláda a jejich kámoši a Ukrajina…Tam plačte.Plačete na nesprávnem hrobě…jak se říká..
    Kdyby bylo po vašem,tak by jste nejraděj staré lidi stříleli.Co vám udělali??To že jste si užíváte co oni vybudovali.Měli by jste být vděční…né štvát proti nim.Kolik jste dostali za tyto štvavé články?
    I vy budete staří…a pak Vám přeji,abyste potkali také lidské hovado.Co má nenávist ke stáří.
    Chudáci!!!!¡!!!

  40. 31.12.2023 končím svoji pracovní kariéru, která trvala 57 roků. Proč mi nějaký hlupák, který ještě nedospěl , závidí můj důchod? V této situaci není nikdo schopen ani spočítat kolik jsem odvedl na daních, nemocenském a sociálním. Tak ať se ti ubozí kritikové zamyslí sami nad sebou v momentě, když se jim dnes v jejich produktivním věku nechce makat, a ve finále si budou stěžovat na to, že nemají žádný nebo mizerný důchod, když si na něj neudělali ten nejmenší základ!!!!! Dále bez komentáře

  41. Mladým uniká, že všechno kolem vybudovaly předchozí generace, které oproti té dnešní, vychovávaly děti, neměli možnost jezdit po světě a zírat neustále do mobilu. Dnes se nikomu nechce moc dělat a jen málokdo něco umí, nejraději by brali provize z nějakého zprostředkování a bydlet u rodičů. Udržet vztahy, ani nahradit se dětmi, což je základní podmínka udržení společenství, to je moc nezajímavých starostí.

  42. Dobrý den,oni ti dnešní “mladí” zapomínají že v době kdy chodili do školy a potom i třeba studovali jim to bylo umožněno tím že dnešní důchodci odváděli ze svých platů částky do sociálního i zdravotního pojištění. A že dnešní důchodci jsou jejich rodiče a prarodiče jim nevadí? A už by s tím štvaním lidí proti důchodcům měla přestat sama vláda.

  43. Rodiče by spíš dívence měli připomínat, aby se učila lépe než oni, aby neskončila jako oni. Svádět vše na důchodce je nehoraznost. Oni nemohou za to, že spousta mladých nechce pracovat nebo dělá jen brigády a výnosy do státního rozpočtu jsou malé.
    Někdo by už konečně měl mladým vysvětlit, že staří dělali celý život na jejich skolY a lékaře a nyní chtějí jen splatit dluh.

  44. Ti mladí ,kteří byli vychováni k pokoře a úctě ke stáří nenadávají a váží si lidí vyššího věku.Můj děda mi vždy říkal.Buď uctivý
    k tomu ,kdo je byť o hodinu starší .Můj táta zase říkaval.Pokud je člověk starší ,jsi mu povinován úctou.To neznamená , že bych nebyl uctivý k mladým či mladším.
    K mladým se chovám tak jak se oni chovají ke mně.Dnes je špatná doba ,ale i tak by člověk měl zůstat člověkem.

  45. Ti co závídí důchod lidem kteří pracovali i 45 let,jsou vypatlaní,a že studovali za peníze dnešních důchodců to jim nevadí,a že dělají na důchodce? To se obraťte na Fialu a pětisračku,kdyby neposílali všechny peníze na Ukrajinu a ještě si vzali bez dovolení lidí v republice ůvěr,který budou splácet mladí,tak tady není žádný problém,obraťte se na ně,ti prošustrovali peníze pro politiku,dobře si je pamatujte až je budete hnát ulicemi.

  46. Ale ti důchodci je živili, když ještě dělali do plínek, chodili do školy a některé živí, či jim alespoň přispívají dodnes. 🙂

  47. Dovolte mi osobní zkušenost: Jsem seniorka, pracuji osmým rokem v Amazonu a chodím na brigádu do Alberta. Měla jsem v plánu vydržet v práci co nejdéle, abych si jednak zařídila slušný důchod, jednak se sama finančně “přizabezpečila”. Využila jsem nabídky Amazonu a po otevření robotického centra v Kojetíně se tam nechala přeložit, abych byla dříve na Moravě, kde jsem se narodila a kde bych také ráda dožila. Při otevření nové pobočky se samozřejmě musela nabrat spousta nových lidí. Bohužel i na vedoucí pozice. Už několikrát mě vytočilo, když se mě snažil poučovat člověk, který tam byl sotva dva týdny a díky nějaké “nalejvárně” se stal “rychlokvaškou” na vedoucí pozici. Mě, která má za sebou odpracovaných přes sedm let a zná Amazon lépe než kdokoliv jiný, chce takový člověk říkat, jak mám dělat svou práci. Deprimuje mě, když vidím mladé, jak víc kecají než dělají, a nás staré honí z místa na místo, protože je na nás větší spolehnutí a jsme pracovitější. Jenomže už nám není třicet. Už nemám tu výdrž a tempo jako kdysi. Po té šedesátce si tělo prostě samo začne říkat o zpomalení. A tady vidím problém, který ignoruje jak zaměstnavatel, tak politici: Pokud chcete, aby lidé pracovali déle, musíte jim k tomu vytvořit podmínky. Jinak se stane, že po šedesátce nebudou lidé ani v práci ani v důchodu, ale na sociálce nebo v nemocnici. Když jsem za pokladnou v Albertu, nikdo mě nehoní. Pracuji tak, abych zákazníka slušně obsloužila a on neměl pocit, že ho okrádám o čas nebo ho naopak honím, aby si sbalil svůj nákup a už ráčil vypadnout. Ale v Amazonu na to nikdo nebere ohled. A to byl důvod, proč jsem se nakonec rozhodla odejít do předčasného důchodu. Mám na něj nárok příští jaro. Budu stále pracovat, to vím. Ale nenechám se honit někým, kdo si neuvědomuje, kolik je mi let. Peníze nejsou všechno a odejít do důchodu se zničeným zdravím opravdu nechci. A co se důchodů týká – sama za sebe bych byla ráda, kdyby se důchody vypočítávaly podle toho, co si každý jedinec odpracoval a odvedl. Hodně lidí si neuvědomuje, že spoustu svých odvodů vyčerpá např. v různých dávkách a podporách, čímž by si prakticky snížil důchod. A hlavně nemakačenkové by na důchod neměli vůbec nárok. Tady ten socialismus s lidskou tváří a bez vedoucí úlohy KSČ, který pořád v této zemi vládne (srovnávám to s USA, kde jsem devět let žila), mi opravdu vadí. Když se chcete zaopatřit, překáží vám věk (zkusili jste vyřídit hypotéku v šedesáti?); když žijete z ruky do úst, je to každému jedno; a když náhodou skončíte na pracáku, tak dostanete tolik, abyste hlady neumřeli, ale spát musíte kdoví kde. Každý jednou zestárne a stane se důchodcem. A většina důchodců má také potomky. Ruku na srdce: Povedlo se vám je vychovat tak, aby si vážili starších a dovedli jim projevit svůj vděk? Přiznám se, že mně se to až tak úplně nepovedlo. Naštěstí, jak děti stárnou, přicházejí k rozumu a uvědomují si, že i ony budou jednou důchodci. Mimochodem – znáte písničku Důchodce od Karla Kryla? A viděli jste dokument o důchodcích z 68 roku, který ta písnička uváděla? Dávali ho v televizi krátce po 89. roce. Nedělejte si iluze, že za socialismu se měli důchodci nějak lépe než dnes. Byli to právě komunisté, kteří v 50. letech razili heslo “Dědeček a babička ujídaj´ nám chlebíčka”. Naposledy se důchodci asi měli opravdu dobře za první republiky, a to pouze za předpokladu, že měli “vejminek” a jejich děti se o ně staraly… Přeji hezký den všem.

  48. Troufnu si říct, že víc jak 90% současných českých důchodcú celý život pracovalo a budovali to co současní produktivní občané berou dnes jako samozřejmost. Ale nic se nevyhovovalo samo a tak prosím trochu úcty těm, kteří to zde pro vás budovali. Dřív museli pracovat všichni bez rozdílu, to že dnes spousta lidí nepracuje a nic neodvádí státu na obvodech za to dnešní důchodci z velké části opravdu nemohou

  49. Ti dnešní řvouni budou taky jednou důchodci. A jako oni dnes nadávají důchodcům tak v budoucnu se najdou jiní kteří budou nadávat jim. A ať se modlí ať tí křiklouni nejsou agresivní, ať je kritizují jenom slovně.

  50. Nechte už ty důchodce na pokoji. Já jsem pracovala od 15 ti let, během zaměstnání jsem si udělala školu. Pracovala jsem do 68 let. Sloužila jsem i 24 hod služby i 32 hod. Za ty odpracované roky jsem nalila do státní kasy spousty peněz, takže na mě nemusí dnes nikdo pracovat. Za posledních deset let pracovního poměru jsem měsíčně pracovala i 240 hod. A to, že mám dnes hezký důchod, vděčím pouze a jen sobě. Přeji vám všem klidné, zdravé a šťastné svátky vánoční.

  51. Asi nikdo nechápe že je to kolotoč který jde s generace na generací pracujících.
    Dnešní důchodci taky pracovali a odváděli daně, platili sociální,zdravotní pojištění. Jejich předchůdci taky tak to pokračuje to je ten kolotoč.
    Dnešní pracující budou taky důchodci až si odpracuji své roky a těm budou zase pomáhat ti nastávající pracující

    • Když zasijete nenávist mezi dvě největší skupiny obyvatel státu /tedy pokud je nepřevýší běženci a vrazi/, tak máte postaráno o to že by někdo sledoval co děláte vy sám /myšleno rádoby vládnoucí skupinka/. Ono se to jen velmi těžko dá nazvat vládnutí. No protože tento názor se sice množí, ale veřejně se o tom nemluví tak je třeba pridat strach mezi lidi. A to jim jde dokonale.

  52. Zásadní problém: výše výplaty a z ní plynoucí nízké odvody na sociální.Při 60 % německé mzdy by odvody nebyly v deficitu,ale děláme za nocleh a stravu jak otroci a musí byt deficit.Jme nejodíranější národ v EU.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here