Schengen se otevírá Kosovanům, Rumunům i Bulharům

1695
Ilustrační foto: Pixabay. com

Kosované mohou od letošního 1. ledna vstupovat do schengenského prostoru bez víz a strávit tam až 90 dní během 180denního období. Oficiálně v něm ale nesmějí pracovat. Schengen se dále otevírá i Rumunům a Bulharům. 

Schengenský prostor volného pohybu osob se rozšíří o Rumunsko a Bulharsko. Na síti X o tom informovalo španělské předsednictví. Španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska zdůraznil, že kontroly na letecké a námořní vnitřní hranici se stávají minulostí po dvanácti letech vyjednávání.

„A tak tedy dále budujeme stále širší a silnější oblast volného pohybu,” vysvětlil ministr.

Na konci března odpadnou kontroly na vnitřních vzdušných a námořních hranicích těchto zemí. Rozhodnutí o zrušení pozemních kontrol EU podle španělského ministra přijme později. Důvod je nelegální migrace. Zatímco na letištích bylo podle dostupných dat podáno z Rumunska a Bulharska jen zhruba 150 žádostí o azyl, na pozemních hranicích jich bylo nyní přes 50 tisíc.

Balkánskou cestou do Evropy opět proudí tisíce migrantů

Proti přijetí Rumunska a Bulharska do Schengenu se dlouhodobě stavělo více evropských zemí. Naposledy bylo proti hlavně Rakousko. To odmítalo plné členství, a i to letecké podmiňovalo dohodou o posílení vnějších hranic EU. Nakonec k dohodě došlo.

„Jednání s Rakouskem jsou spojena s výraznou podporou Evropské komise při ochraně vnějších hranic EU s Tureckem a Srbskem, aby se snížil příliv nelegálních migrantů do Evropy,” uvedl před několika dny bulharský premiér Nikolaj Denkov.

Rozšíření Schengenu neblokovalo jen Rakousko

Na integraci do evropského prostoru volného pohybu Rumunsko a Bulharsko, členy EU se staly v roce 2007, čekaly dlouhou dobu. V roce 2011 rozšíření zablokovalo Nizozemsko společně s Finskem. Zhruba před rokem se proti přijetí Bulharska a Rumunska odmítavě stavělo Německo, a především právě Rakousko.

Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner [ÖVP] ale zkraje tohoto měsíce připustil, že země by rozšíření schengenského prostoru připustila pouze v letecké dopravě a pod podmínkou posílení bezpečnosti na vnějších hranicích Evropské unie.

„Ano, umím si představit změny pro Rumunsko a Bulharsko, pokud jde o letiště,” řekl Karner a dodal, že zaslal rakouské stanovisko Evropské komisi.

Today, tomorrow I go to Germany, říká Salah ze Sýrie

„Na druhou stranu výměnou za to máme jasné požadavky. Zejména masivní posílení ochrany vnějších hranic, zachování kontrol na pozemních hranicích a transfer žadatelů o azyl do Bulharska a Rumunska,” dodal lidovecký politik s odkazem na osoby, které přicházejí do Rakouska i přes obě balkánské země.

Karner konkrétně požadoval ztrojnásobení počtu policistů na vnějších hranicích EU. Peníze na pohraniční infrastrukturu přitom podle něj musí poskytnout Evropská komise. Za nutné označil posílení technického zabezpečení především bulharsko-turecké a rumunsko-srbské hranice. Aktuální dohodu pak označil jako “Air Schengen.

Schengen bez víz pro Kosovany, tedy kosovské Albánce

Jsou tu ale i další novinky. Kosované dneškem [1.1. 2024] vstupují do schengenského prostoru bez víz. Strávit v něm mohou až 90 dní během 180denního období. Oficiálně tak nebudou moci činit za účelem hledání zaměstnání, mnozí v zahraničí ale podle serveru Balkan Insight i tak zůstanou déle a budou pracovat. Už kvůli tomu, že v zemích EU mají mnoho příbuzných.

Kosovo splnilo podmínky pro bezvízový styk se zeměmi schengenského prostoru už v roce 2018. Některé země, jako Francie a Nizozemsko, tento krok ale dlouho odmítaly schválit v obavě z nové migrační vlny. Pět členů EU navíc neuznává nezávislost Kosova.

Evropská unie je stálým cílem lidí ze západního Balkánu

S vědomím možnosti, že Kosované porušují zákaz hledání zaměstnání v Schengenu, zahájil kosovský premiér Albin Kurti osvětovou kampaň, v níž občany nabádá k “opatrnosti”.

„Musíte mít cestovní pas, během 180 dnů můžete vycestovat pouze na 90 dní, musíte mít doklad o účelu cesty, dostatek finančních prostředků a zpáteční letenku,” uvedl.

Podle údajů Evropské komise podali občané Kosova v letech 2018 až 2021 ve 26 členských zemích schengenského prostoru celkem 268 846 žádostí o víza. Přičemž schváleno jich bylo pouze 20 040.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Před sto lety žilo na tom malem území 200.tis Dnes 2.miliony.A každy rok jich tisíce emigrují na západ.Super.

  2. USA, západní EU a kolaborující s nimi opět praštili slovany přes prsty. Dali přednost islamistům co se nakukačkovli do Srbska a Srbské historické centrum přeplodili potomky.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here