Bitcoin přidal přes 250 dolarů. Nově má vlastní ETF od BlackRock

2733
ETF
Foto: Pexels.com

Americká Komise pro cenné papíry a burzy [SEC] včera [10.1.] schválila vznik více než deseti burzovně obchodovaných bitcoinových ETF. Stojí za nimi i společnost BlackRock spolu s dalšími společnostmi. Cena bitcoinu roste.

Obchodování bitcoinových ETF začíná ve Spojených státech již dnes. Těsně před rozhodnutím SEC trh kryptoměn rostl. Bitcoin se obchodoval za 46 000 amerických dolarů [cca 1 mil. Kč] a posílil o 0,50 procenta. Čtyři procenta přidala i kryptoměna Ethereum, když se dostala na úroveň 2 450 dolarů [cca 55 000 Kč]. Po oznámení zprávy SEC, kterou provázely technické problémy na straně amerického regulátora, cena bitcoinu klesla.

„Cena bitcoinu ihned po rozšíření zprávy po středeční 22. hodině mírně oslabovala na 45 800 dolarů. Dramatičtější výkyvy prodělala už v úterý večer poté, co byl účet amerického regulátora na síti X napaden a neautorizovaně oznámil schválení bitcoinových ETF. Během středy místo bitcoinu mohutně posílila druhá nejsilnější virtuální měna ether. Její kurz za 24 hodin stoupl o desetinu na 2 500 dolarů,“ popisuje analytik XTB Štěpán Hájek.

Šéf SEC Gary Gensler uvedl, že kladné stanovisko SEC automaticky neznamená jasnou podporu bitcoinu jako bezpečného investičního aktiva.

„Namístě je opatrnost investorů kvůli množství rizik spojených s bitcoinem a dalšími finančními kryptoprodukty,“ uvedl.

Bitcoinové ETF fondy ale i tak otevírají trh s kryptoměnou milionům uživatelů a mohou tak přilákat miliardové investice. Dnes ráno se bitcoin obchodoval za více než 46 261 amerických dolarů. To je v přepočtu zhruba 1,036 milionu korun [viz graf níže, pozn. red.].

ETF představují regulovaný trh s bitcoinem

„Bitcoin je na prahu toho, stát se něčím, čemu já říkám digitální zlato,“ uvedl nedávno na FinTag finanční ředitel SatoshiLabs Štěpán Uherík.

Podle něj důvody, proč bitcoin v roce 2009 vznikl, dále nabývají na intenzitě. A letos jeho rozvoj podpoří právě nový ETF fond i takzvaný halving.

„Bitcoin prochází přibližně čtyřročními cykly. Každé čtyři roky prochází takzvaným halvingem. Což znamená, že nových bitcoinů do sítě přibývá vždy o polovinu méně. Představme si to prostě tak, že nová nabídka bitcoinů klesá,“ popisuje halving.

Nejbližší býčí meta pro bitcoin je 100 tisíc dolarů

Po halvingu podle něj přichází ohromný růst bitcoinu, aby pak následoval jeho pokles. Doba, kdy kryptoměna prakticky nikoho nezajímá.

 „A právě teď jsme ve fázi, kdy by měl nastat ten býčí cyklus,“ říká Štěpán Uherík.

Nové ETF fondy pak podle něj znamenají, že se v Americe rozjede seriózní a regulovaný trh, který poslouží nástupu bitcoinu. Hlavním cílem bitcoinových ETF je zjednodušení investičního procesu pro jednotlivce, kteří mají o bitcoin zájem. Avšak buď si ho nemohou nebo nechtějí pořídit, nebo se zdráhají zabývat se složitou technickou stránkou těžby a vlastnictví bitcoinu a obchodu s ním.

Bitcoin vznikl v reakci na finanční krizi

„Bitcoin vznikl jako reakce na finanční krizi v roce 2008. A podle mě argumenty, které zněly v roce 2012, 2013 – budou se zvyšovat daně, bude vysoká inflace, bude hrozit zabavování majetku – platí i dnes. Vidíme, že se tyto věci dějí,“ říká Uherík s tím, že to vše se děje v prostředí stále sílící regulace a dohledu politiků nad trhem s financemi.

Nic z toho pro bitcoin ale neplatí. Na druhou stranu i potvrzuje vysoké riziko ztráty. Říká, že bitcoin je adrenalinová investice. A není vhodná pro investory, kteří se cítí pohodlně „ve státních dluhopisech“. Bitcoin je tu naopak pro ty, kteří nechtějí důvěřovat žádnému státu.

Vývoj kurzu bitcoinu [k 11.1. 2024 / 07:00]

[Zdroj: xStation]

Uherík blíže zhodnotil i nabídku nových ETF navázaných na bitcoin. Podle něj jde o hořkosladké vítězství, protože sice přivede k bitcoinu více investorů a peněz, ale jde přímo proti podstatě kryptoměn. Investovat do bitcoinu přes ETF mu proto příliš smyslu nedává.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here