Komentář: Chucpe Česka Number One je náš Vítek Rakušan

14319
rakusan
A nemyslel to snad ani zle - starosta... / Foto: STAN

„Ptejte se, ptejte se. Mám na vás dvě hodiny času…,” vyzýval lidi hned zkraje své roadshow v karvinské čtvrti Mizerov ministr vnitra Vít Rakušan [STAN]. Už z toho je jasné, že tam nebyl pro ně, ale oni tam byli pro něj. Jinak by se ptal sám.

Mediální ohlas, který Rakušanova návštěva v Karviné vyvolala, to následně potvrdil. Vít Rakušan [STAN] v utrápené černé mikině s kapucí, ale už pěkných moderních džínech, ale přece jen džínech, v Karviné předvedl sofistikovanou lekci populismu, za kterou by se nemusel stydět ani Andrej Babiš [ANO]. A světe [ne]div se, mnoho tuzemských komentátorů Rakušanovi nadšeně zatleskalo. Nejvíc nadšení pak byli ti, kteří dávno ztratili nezávislost, protože jinak by alespoň někdy dokázali napsat i o něčem jiném, než je ANO, Babiš, Schillerová nebo Putin. A že je v Česku o čem psát… A tak po Rakušanově výletu do Karviné atmosféra absurdního Kocourkova, v němž žijeme, dosáhla svého dalšího maxima.

Je paradoxní, že za střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy [FF UK] nejspíš [ale ani to není jisté] zaplatí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL]. Je paradoxní, že Rakušan, coby ministr vnitra, nadále zůstává ve funkci. A to i přesto, že tragédie na FF UK prokázala nedostatečnost českého zbraňového registru i neexistenci chytrého softwaru, který propojuje důležitá data ze všech databází a vyhodnocuje bezpečnostní rizika.

Ministr Jurečka jistě musí nést odpovědnost za večírek na ministerstvu v den střelby, ale Rakušan by měl nést odpovědnost za to, že nepořádky v jeho rezortu přispěly k tomu, že se nezdařilo včas zabránit tragédii nejen na FF UK. Přičemž nelze ani vyloučit, že nebýt jich, policie by střelce v tom nejideálnějším případě včas zachytila.

Vyhodnocení střelby na FF UK potvrdilo nedostatky v policii

Nejde o to, co by bylo, kdyby bylo. Ale každý soudný člověk v pozici ministra vnitra tváří tvář tomu, co se na FF UK stalo, by i při té nejmenší pochybnosti a za této situace věděl, co má udělat. Rezignoval by na funkci a ani by se neodvážil argumentovat tím, že nepořádky panovaly v jeho rezortu i za jeho předchůdců. Prostě by odešel s ohledem k obětem, pozůstalým a veřejnosti. Neřešil by míru svého “provinění”, protože tak to někdy v životě chodí. Jsou situace, kdy je namístě sklapnout a sbalit kufry. A lidé by si ho pak i vážili.

Vít Rakušan v roli televizního Robina Hooda

Vít Rakušan, který před fakultou, ale i kamerami televizí toho nešťastného dne skutečně ošklivě promokl, chudáček, to ale neví. Naopak následné klíčové tiskové konference policie se neúčastnil, ale hned na to se postavil do role toho, který všechno napraví. Ale nejen to, dokonce ještě přitvrdil. Poté, kdy se pozornost soustředila na večírek Mariana Jurečky, natočil čuprdupr STAN propagační video. V něm říká, že se prý něco nepovedlo, aniž by bylo jasné, co se nepovedlo, a prý to také Fialovi řekne. Jeden přemýšlí, proč mu to už neřekl osobně, když k tomu jistě měl a má příležitostí víc než dost.

Vysvětlení je nasnadě. O premiéra Petra Fialu [ODS] či vládu pětikoalice nejde, jde o Rakušana a jeho STAN. A tak Rakušan ve snaze oslovit voliče a fedrovat STAN, rovnou a bez varování veřejně podrazil své koaliční partnery, vládu, ale hlavně svého šéfa, premiéra Fialu. Toho Petra Fialu, o kterém jinak veřejně promlouvá jako o největším státníkovi a politikovi dneška v Česku. Svým videem samozřejmě zaskočil všechny své koaliční partnery, ale přirozeně vůbec nejvíc ODS.

Pan Rakušan si asi nevšiml, že branka, kam má mířit, je na druhé straně. Jeho sportovní video je tedy pořádný vlastňák. Doporučuji sundat dres a zalézt do šatny!uvedla například náměstkyně primátora hl. m. Prahy Alexandra Udženija na sítí X. 

A jen u toho neskončila:Myslela jsem si, že mě v politice už nic nepřekvapí, ale považte: Kauzy, které by ostatní politiky stály jejich kariéru, podivní sponzoři, neschopní ministři, ambiciózní pan Síkela, neustále sílící ´antiRakušan´ frakce ve STAN,… a takto bych mohla pokračovat ještě dlouho…” 

Škoda jen, že paní Udženija dosud redakci FinTag nezodpověděla otázky, jak přesně to myslela s ambiciózním ministrem Jozefem Síkelou, ale to nevadí. V tomto případě nám postačí, co každý ví nebo minimálně tuší. Totiž, že kdyby to, co udělal Rakušan Fialovi a vládě, udělal kdokoli například v soukromé firmě jejímu řediteli a svým kolegům a ještě před zákazníky, vyrazili by s ním dveře.

V politice je to jinak

Hořkou zkušenost s Rakušanem navíc už udělali i Piráti. Za své nynější utrápené čtyři poslance vděčí právě STANu, s nímž kandidovali ve sněmovních volbách v koalici PirSTAN. Když to vezmeme přes peníze, tak obě strany za obdržené hlasy voličů ve volbách získaly celkem 83 977 600 korun. Z toho Česká pirátská strana dostala 58,1 milionu korun a STAN 25,8 milionu korun. Piráti tedy obdrželi za hlasy voličů více než dvakrát tolik peněz než STAN. Ale zatímco Piráti mají celkem čtyři poslanecká křesla, STAN jich má 33. Jak to?

No prostě kvůli tomu, že těsně před a v průběhu voleb se přišlo na to, že zástupci STAN organizovaně instruovali své voliče, aby na společné kandidátce kroužkovali kandidáty STAN. Šlo o to, že menšina voličů při využití preferenčních hlasů výrazně zamíchala s pořadím na kandidátkách. A přesně to Rakušanův STAN udělal s Bartošovými Piráty.

Za hlasy v loňských volbách Piráti dostali 2x tolik co STAN

A zatímco se Piráti tehdy k tématu pro FinTag alespoň nějak vyjádřili, ze STAN nepřišlo na položené otázky k tomu, jak to tehdy bylo, dodnes ani písmeno. Což samozřejmě nepřekvapuje, ale z pohledu Pirátů, které Rakušan a jeho parta oškubali jako slepici po spaření, šlo o naprostou tragédii. Ale Rakušan jen zářil a měl napilno. Veřejně se za slabé a bezprizorní Piráty vzal. Nehodil je přes palubu a zajistil jim důstojné místo ve vládě. Pokud chce svět být klamán, tak v tomto případě se klam skutečně vyřádil.

Farský a Rakušan: Kamarádi do deště

Mezi prvními, kdo na sítích Rakušanovi k propagačnímu videu nadšeně gratuloval a chválil ho, byl místopředseda STAN Jan Farský. To, že o něm teď není moc slyšet, neznamená, že by nebyl. Naopak je dlouholetý politický souputník právě Víta Rakušana. I proto se mu krátce věnujme. Ostatně ono to tak nějak všechno do sebe zapadá.

Farský a Rakušan společně roky drží image těch správných politických kluků, co to s námi myslí upřímně. Než povyrostli, platili za ty mladé, slibné, nadějné, moderní a neotřelé politiky. No prostě byli a stále jsou to šik kluci a žádní ovarové.

Farský na sebe upozornil na podzim v roce 2021, kdy ho voliči zvolili na kandidátce STAN v Libereckém kraji do Poslanecké sněmovny. Volili ho nadšeně. Získal přes patnáct tisíc preferenčních hlasů. Suverénně nejvíc z kandidátů všech stran. Problém ale vyvstal vzápětí po volbách. Ukázalo se totiž, že Farský ve stejnou dobu usiloval o osmiměsíční prestižní stipendium na americké univerzitě. A to také dostal. Jistě měl vekou radost. Ale pak se to celé nějak zvrtlo. Veřejnost, a dokonce i kolegové ze spřízněných stran, jaksi nedokázali pochopit jeho záměr – být v Americe na stáži a zároveň být v Česku poslancem.

Miroslav Kalousek na svém tehdy ještě twitterovém účtu napsal: „Pan poslanec Jan Farský vzkazuje všem voličům, že se vůbec nic nestane, když jimi zvolený poslanec nebude půl roku ve Sněmovně pracovat.”

A trvalo to vážně dlouho, než i Farský pochopil, že nemůže mít všechno. Aby si funkci poslance zachoval, kolegy i voliče dokonce přesvědčoval, že z jeho stáže v americkém Oregonu nebude těžit on, ale hlavně oni. A to tím, že si v Americe zvýší kvalifikaci.

Farského na stáž do USA před volbami doporučoval i Petr Fiala

Kalousek to komentoval: „Je úplně jedno, jak moc si v Oregonu zvýší kvalifikaci. Ten jeho vzkaz veřejnosti, že chodí volit zbytečně, je tisíckrát větší škodou.“

Farský nakonec rezignoval. A asi není překvapující, že Amerika u něj zvítězila před prací pro voliče v Libereckém kraji. Ale ani to nebylo dost. Je to ještě pikantnější. Na slavnou Farského stáž do Ameriky ho oficiálně už před volbami doporučoval mezi jinými vlivnými i Petr Fiala. Tedy ten Petr Fiala, do kterého si teď Rakušan spolu s Farským jako prvním místopředsedou STAN kopli v jejich propagačním videu. Přičemž je docela možné, že bez Fialova posvěcení by Farský seděl doma a nejel nikam. No řekněte, dokázali byste to Vy?

Jedněmi dveřmi ho vykážou / Už druhými se vrací

Chlapci z vedení STAN s tím problém nemají. Jsou jako umakart a vždy byli. Což jim ale nevadí vystupovat jako nositelé té nejvyšší politické kultury v Česku. Ústa plná morálky, prosazování těch jediných správných názorů a neukojitelná touha “pracovat pro stát”. Člověka z toho až bolí ruce. A proto si na chvíli odpočiňme a dejme slovo legendě. Starý dobrý Pražský výběr má takovou pěknou skladbu. Jmenuje se Snaživec. Autorem hudby i textu je Michael Kocáb a jen shodou okolností je i “o starostovi”.

Znal jsem jednoho takovýho chlápka
Co moudrosti moc nepobral
A studu ani kapka a lhal
A přesně jak se říká
Rozum mdlý vůle chabá
Ale touha po novotách veliká
Tak ten pán se o vše nové velmi interesoval
A nebyl to jen pán
Z pána jen klobouk měl
A nemyslel to snad ani zle – starosta
Však bohužel, na co šáh
Tam sto let tráva nerostla

Ten si to krásně zavařil
Nikdo ho neměl rád
Kdyby se tolik nesnažil, akorát

A čím víc se snažil pomáhat
Tím víc ten chudák škodil
A když mu to někdo naznačil
Tak hrách jen na zeď hodil
A ještě jednu vlastnost měl
Že byl splachovací
Jedněmi dveřmi ho vykážou
Už druhými se vrací

Počítám, že píseň mnozí znají, ale i tak upozorním, že vyšla na desce Pražský výběr v roce 1988, tedy rok před sametovou revolucí. A je prostě pěkné a slouží Pražskému výběru ke cti, že tato stará dobrá skladba poslouží svým sdělením i v roce 2024. Je stále aktuální.

Zpátky k věci, buďme aktuální

Rád bych se pletl, ale mám za to, že Vít Rakušan v Karviné předvedl to, co mu jde nejlépe. Znovu šplhal po zádech druhých. Zde ale už nelze přivřít oko jako u premiéra Fialy, protože Rakušan tentokrát zneužil pro svůj prospěch a prospěch své politické strany obyčejné lidi. A je docela jedno, jestli byli tlustí, hubení, chytří, hloupí nebo jakýkoli. Byli to lidé, kteří v Česku chodí do práce, platí daně a vychovávají děti. A ti by měli být svatí jak těm našim rádoby nezávislým komentátorům, tak zejména politikům. V obou případech je totiž živí.

Rád bych napsal, že lidé, kteří v Česku chodí do práce, platí daně a vychovávají děti, by měli být svatí i Rakušanovi, ale nemůžu, protože tomu, jak se ukazuje, není “nic svaté”. Ten sleduje jen svůj prospěch. A proto tu máme celou tu taškařici v podobě jeho roadshow, při níž vyzývá lidi, aby se ho ptali. Pokud by to s nimi myslel vážně, vyzýval by je k tomu, aby mu řekli o svých pocitech a starostech. Pokud na něj křičí fašisto, nemá se co nafrňovat, ale ptát se jich, proč to na něj křičí.

Jenomže to je samozřejmě těžké. Zvlášť, když Rakušanovi dělá marketing tým lidí, který ho dělal i prezidentskému duu Petr Pavel a Zuzana Čaputová. A ten se bez takzvaných dezolátů a rozdělování společnosti neobejde.

Aniž bych chtěl být vyloženě a cíleně osobní, myslím si, že ministr Rakušan je jako politik z toho těsta, že kdyby žil za Rakouska-Uherska a vyplatilo by se mu to, stál by v čele některého z úřadů a Čechům by plédoval za monarchii. Kdyby žil za nacistů a vyplatilo by se mu to, stál by v čele některého z úřadů a plédoval by za Němce. A kdyby žil za komunistů a vyplatilo by se mu to, patřil by k těm nejaktivnějším svazákům a pak i členům strany. Proč?

Protože ministr vnitra Vít Rakušan je, jak to tak vypadá, krystalicky čirý chucpe. A to je takový, který překračuje hranice přijatelného chování ze sobeckých důvodů. Pokud by to i tak nebylo jasné, máme tu pěkný židovský vtip. Je o mladíkovi, jehož soud soudí za vraždu rodičů. On však pláče a žádá o shovívavost, protože je sirotek.

Daniel Tácha, šéfredaktor FinTag

15 KOMENTÁŘE

  1. Pan Tácha má sic pravdu, ale ta pravda k ničemu není, protože, jak se opakovaně ukazuje, vždy se nakonec dojde k tomu, že když se z vlády podaří vykousat jednoho darebáka je brzy nahrazen jiným. Chyba je v Ústavě, která toto neštěstí umožňuje, když partaj vzniká tak, že parta vykuků si založí partaj, lhaním se dostane do Parlamentu, pak obsadí i ministerská křesla, aby následně měli novináži o čem psát. To že jde republika ke dnu je jaksi vedlejší. Panu Táchovi navrhuji, aby se seznámil s vládním systémem USA, který stojí na silném, přímo voleném prezidentovi, který si zvolí své spolupracovníky, když se mu do toho nemohou plést partaje. Pak dojde k tomu, že ekonomika netrpí i když je prezident třeba nemocen, jak vidíme v současnosti. Prezident musí vyhrát v soutěži kandidátů. Nemůže se stát, aby ve volbách vyhrál školometský byrokrat, prý politolog, který ale jinak nerozumí vůbec ničemu.
    Americký systém je blízký poměrům v polototalitních zemích, které jsou v současnosti nesporně ekonomicky úspěšné. Americký prezident však má oproti prezidentům v polototalitních zemích dobu funkce omezenu.

  2. Něco tak trapného snad nemohl vyplodit novinář. A to již ani neuvažuji, že by nestranný novinář.Fin je naprosto výstižné… Pro mne finito a blokuji.

  3. Plně s vámi souhlasím, jsou to sluhové Ruska a agenti Číny. A jsou to zaprodanci a samozvanci. Republiky si rozvracet nedáme!!! Proberte se, ženská!

  4. Raději si ti Ostraváci měli založit stranu s programem o připojení Ostravska k Varšavě. Než poslouchat pseudosenzitivní řeči. Ta Varšava by jistě byla ohleduplnější k Ostravsku než Praha.

    • Doufám, že tou Prahou máte na mysli pouze místopis. Posledních několik desetiletí se Praha na vládnutí v republice příliš nepodílí. Těch minulých i současných premiérů či ministrů, kteří byli úzce spojeni s Prahou není mnoho. Spíše byli napojeni na jiné kraje případně krajská města.

  5. Koukám panu Rakušanovi se povedlo píchnout do vosího hnízda. Já tomu fandím, je vidět že některé lidi jako redaktor Tácha aktivita člena vlády pěkně vyděsila 🙂 Jen tak dál, doufám že se ostatní přidají a bude se více o politice diskutovat nejen vždy v jedné bublině, kde si vzájemně přitakávají, ale normálně mezi všemi lidmi různých názorů. Jen tak je možné se dobrat kompromisů vedoucích rozumným směrem. Vystoupení pana Rakušana je pěkná rána pro populisty, postavil se jim čelem a to je pro ně velký problém.

    • Rakušan se nikomu čelem nepostavil. Rakušan si stoupl před naštvané lidi, dál je vydráždil, natočil si je a teď je předvádí jako zvěr. lidé jako vy mu tleskají. toto ale není diskuze. Redaktor Tácha správně píše, že Rakušan lidi zneužil k marketingovým účelům. A jak vyplývá z toho článku, toto je jeho politická práce. zneužil fialu, zneužil piráty. Přemýšlejte, nebuďte hejl, neskákejte populistům na lep. Jinak souhlasím, diskutujme, hledejme řešení. Mějme k sobě respekt.

      • Souhlasím s novinářem je to podlé chování od politika ,který je placen z peněz těch lidí ,nikde nebylo uveřejněno co těm lidem pro jejich dobro sděloval

  6. Chucpe je tenhle článek. Za takovej by se nemuseli stydět ani v Rudém právu. Zajímalo by mě,
    kdo ještě v redakci je kromě soudruha Táchy a jeho paní. A taky by bylo zajímavý, odkud berou peníze na fungování tohoto webu.

  7. Odporný paskvil novináře, který ztratil veškerou soudnost. Inu Babišova peněženka je bezedná, koupit si dokáže kohokoliv, včetně novinářů. Rakušana však nikoliv, well done, Víte!

    Reakce redakce, jež si nepřeje být uváděna v těchto souvislostech: V době, kdy byl u vlády Andrej Babiš, a jeho lidé byli všude, FinTag publikoval:

    https://www.fintag.cz/2020/05/04/cil-andreje-babise-je-zmena-systemu-rika-miroslav-kalousek / Anebo: https://www.fintag.cz/2021/01/25/ceska-republika-je-agrofertizovana-rika-sef-piratu-ivan-bartos/ a mnohé jiné. / Kritická byla redakce vůči vládě Andreje Babiše i na druhém jejím webu: http://www.zdravezpravy.cz / Vše snadno dohledáte. / Můžete nesouhlasit, ale redakci FinTag s uplacenými novináři politickými stranami nespojujte!

  8. Je mi opravdu líto, ale obsah tohoto článku považuji za tendenční a záludný. Nebudu rozebírat odstavec po odstavci, ale v tomto případě nad objektivitou převážily osobní záporné emoce. Pan Rakušan jistě ve své funkci udělal řadu chyb, ale nelze mu hodit všechny problémy policie na hlavu – máme přece také policejního prezidenta a chyby v legislativě ohledně zbraní nejsou problémem ministra vnitra! A co by (možná) dělal pan Rakušan v jiném režimu, to už je opravdu škodolibost za hranou. Jsem starý profesionál (51 let právní praxe, cca 3000 pracovních dní strávených v soudních síních) a vždy se snažím být nejen maximálně objektivní, ale i zdrženlivý v kategorických soudech. A co autorovi tohoto článku uniklo? Jednoznačně odvaha, kterou i názorový oponent musí dokázat u svého protivníka ocenit. Opakuji, nebudu ten článek detailně rozebírat, ale jeho autor zjevně rychleji psal než myslel – a “bez rozumu nic nemůže být správně vykonáno!” (M.T.Cicero)

  9. Vcelku přesné. Sebestředný, arogantní Rakušan, který je pro vlastní sebeprezentaci schopen udělat takřka cokoliv. Na střeše zpívat Babišovi, Putin do pytle s mrtvolami, sbírat body na tragedii na filozofické fakultě, s po zuby ozbrojenou ochrankou se postavit čelem oponentům
    v Karviné, odstřelit spolupracující Piráty, teď kolegy s ODS … Nebezpečné. Nedostatek resp. absence soudnosti a empatie jsou základní vlastnosti psychopata ….

  10. Jako bych četl Rudé právo. Černá je bílá a bílá je černá. To se nedalo ani dočíst. V Karviné se prostě sešla nevzdělaná lůza, která za poslední roky zaplevelila i internet. Pokud se někdo bude zastávat sprosťáků, kteří někomu sprostě nadávají jenom z principu, že zastupuje vládu, tak je u mě chudák.
    A jen tak naokraj, tato vláda nemá demokratickou opozici, a proto z toho nakonec v médiích vždycky vyjde o chlup líp, než tragédi z SPD a Ano.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here