Krize v Rudém moři zasáhla obchod s čerstvými potravinami

210
potravinami
Foto: Freepik.com

Útoky Hútíjů na lodní dopravu narušují i dodávky zboží podléhajícího rychlé zkáze. Nejvíce jsou postiženi obchodníci s čerstvými potravinami ze zemí Jižní Evropy. Patří sem Itálie, ale i Řecko nebo Kypr.

V článku Spoilage alert: Red Sea crisis hits Europe’s fresh food trade to uvádí bruselský list Politico. Když loni v říjnu začaly dopadat rakety Hútíjů na kontejnerová plavidla v Rudém moři, lídři EU se obávali zpětného dopadu na dodávky energie. Po třech měsících bojů jsou to ale především potraviny, které jsou hlavně pod palbou teroristických raket. A vývozci a přepravci tak varují před rostoucími škodami hlavně na potravinách, které podléhají zkáze. Jde třeba o obchod s ovocem a zeleninou.

„To je nepředstavitelné riziko,“ říká generální ředitel Institutu exportu a mezinárodního obchodu Marco Forgione.

Podle něj popsané problémy znehodnocují dopravované maso, obilí, ovoce, zeleninu, ale i čaj nebo kávu.

„Pokud útoky Hútíů [nebo také Húsiů, pozn. red.] neustanou, značně to zasáhne do širšího potravinářského hospodářství,“ varuje Marco Forgione.

Dalším slabým článkem je zpracování potravin. Například nepravidelné dodávky palmového oleje zpomalují přípravu hodnotnějších potravin.

Lodní společnosti už zastavily provoz přes úžinu Bab el-Mandeb. Lodě posílají kolem Mysu Dobré naděje. A to znamená až třítýdenní zpoždění dopravy směrem do a z Evropy. Kromě pětinásobného nárůstu nákladů na přepravu to vede k tomu, že čerstvé ovocnářské a zelinářské produkty cestou ztrácejí na hodnotě a hnijí.

Konflikt postihuje hlavně obchodníky s potravinami

Raketové útoky Hútíjů zasahují všechny, ale z hlediska přepravy potravin trpí hlavně země jižní Evropy, jako jsou Itálie, Řecko a Kypr. Vzhledem k tomu, že jejich náklad nyní musí opustit Středozemní moře na západ a vydat se na dlouhou cestu na Blízký východ a do Asie a mnoho z nich se pochopitelně snaží dostat zboží podléhající zkáze na zahraniční trhy včas, ohrožují raketové útoky zboží v hodnotě miliard eur.

Konflikt v Rudém moři opět poškozuje hlavně Evropu, píše WSJ

„V mnoha případech trvanlivost čerstvých produktů neumožňuje prodloužit cestu o patnáct až dvacet dní,“ potvrzuje Cristian Maretti, prezident společnosti Legacoop Agroalimentare, která zastupuje italská zemědělská a potravinářská družstva.

Nejcitlivější ovoce bylo prozatím ušetřeno. Kiwi, hrozny a fíky se sklízely na podzim, zatímco třešně se expedovaly ještě v létě. Ty jsou tak nestálé, že dopravní společnosti pro ně provozují speciální linky „Cherry Express“.

Válka na Ukrajině zdraží potraviny i v příštím roce

Další produkty už ale nepokoje zablokovaly. Italské vývozy jablek do Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů v hodnotě kolem 400 milionů eur [cca 9,9 mld. Kč] ročně nejsou dodávány v době jejich nejvyšší čerstvosti. Stejně tak hrušky, zelí a květák.

„V sektoru, kterému dominuje sezónnost výroby, bude rozsah škod záviset na délce trvání námořní blokády v Rudém moři,“ dodává Maretti.

Kdo jsou Hútíové nebo Húsiové

Kdo jsou vlastně Hútíové nebo Húsiové, oficiálně v arabském světě označováni jako Ansar Alláh, tedy boží pomocníci? Je to vojenská skupina zajdíjských ší’itů podporovaná Íránem.

Skupina operuje v západní části Jemenu a podniká pirátské útoky v Rudém moři. V lednu 2015 v Jemenu Hútíové obsadili prezidentský palác v San’á a převzali moc v hlavním městě země. Hútíové jsou označovaní jako teroristická organizace Saúdskou Arábií, Spojenými arabskými emiráty a Malajsií. V lednu 2021 označily Hútíje za teroristickou organizaci i Spojené státy americké. Tento postoj ale zrušily o měsíc později poté, kdy se stal prezidentem Joe Biden. V lednu 2023 hnutí na seznam teroristických organizací Amerika vrátila.

Vraždění v Izraeli pomáhal Írán, napsal WSJ

Už v březnu 2015 proti nim zahájila vojenskou intervenci Saúdská Arábie. Tehdy ještě někteří američtí vojenští činitelé kritizovali saúdské tažení proti Hútíům. Hútie považovali za efektivní sílu v boji proti al-Káidě na Arabském poloostrově a také proti Islámskému státu. Avšak po vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem v roce 2023 začali Hútíové odpalovat rakety na Izrael a útočit na lodě u jemenského pobřeží v Rudém moři. Vysvětlují to solidaritou s Palestinci. A tvrdí, že cílí na usnadnění vstupu humanitární pomoci do Pásma Gazy. Dokonce 31. října 2023 odpálili Hútíové na Izrael balistické rakety, které sestřelil izraelský systém protiraketové obrany Arrow. Izraelští představitelé uvedli, že se jednalo o vůbec první bitvu ve vesmíru.

V reakci na sérii útoků Hútíjů na mezinárodní dopravu v Rudém moři byla vyhlášena mezinárodní vojenská Operace Prosperity Guardian vedená koalicí států v čele se Spojenými státy s cílem zajištění bezpečné plavby v Rudém moři, Adenském zálivu a průlivu Mandeb. V lednu 2024 podnikly USA a Velká Británie sérii útoků z lodí, ponorek a letadel na území ovládané hnutím Hútíů.

Václav Kolář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here