Postižení odmítají Jurečkovy příspěvky na péči. Chtějí úpravy

22149
na_peci
„Dnes jsem představil konkrétní návrh. Je na něm shoda v koalici a znamená výrazné zvýšení příspěvku i v řádech tisíců korun ve třech nejvyšších stupních,“ chlubil se tento týden ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na sociálních sítích. / Foto: MPSV ČR

Rada postižených kritizuje návrh na zvýšení příspěvků na péči. Nesouhlasí s tím, že by se první stupeň dávky neměl valorizovat vůbec a druhý stupeň by se měl od července zvýšit jen o stokoruny. S poslanci chce proto jednat o úpravě částek.

Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR [MPSV] aktuálně představený návrh na růst příspěvků na péči od letošního července kritizuje Národní rada osob se zdravotním postižením [NRZP]. Její předseda Václav Krása schvaluje navýšení příspěvků u 4. stupně závislosti pro osoby v domácí péči na 27 tisíc korun. Nesouhlasí ale s tím, že se příspěvky v 1. stupni pro děti ani pro dospělé nezvýší vůbec a v 2. stupni porostou jen o stokoruny. Podle Krásy by při nedostatku financí mělo být přidání rovnoměrné a nemělo by upřednostňovat žádnou skupinu příjemců.

„Nesouhlasíme s tím, aby první stupeň příspěvku nebyl vůbec valorizován a druhý se upravil jen o 500 korun. Rozdíl mezi druhým a třetím stupněm příspěvku tak činí skoro 10 000 korun, v péči ale zas tak obrovský rozdíl není,“ vysvětlil důvody svého nesouhlasu Václav Krása.

Na úpravu tak podle jeho slov doplatí nevidomí, neslyšící i někteří paraplegici. Zástupci NRZP chtějí nyní podle Krásy jednat s poslanci opozice i koalice o úpravě Jurečkova návrhu.

„Budeme zřejmě bojovat dál. Nezvýšení prvního stupně a nízké navýšení druhého stupně je pro nás nepřijatelné,” řekl Krása.

Postižení chtějí o úpravách příspěvku na péči jednat

Zástupce ředitele společnosti Asistence Štěpán Lohr označil výraznější navýšení čtvrtého stupně příspěvku pro lidi v domácím prostředí za “velký a důležitý krok správným směrem”, aby si lidé mohli opatřit potřebnou asistenci. A nemuseli odcházet do ústavů. Štěpán Lohr řekl, že ani červencové přidání na příspěvku na dostatečný počet asistenčních hodin řadě handicapovaných ale stačit nebude.

„Ale samozřejmě každá změna k lepšímu je vítaná,” uvedl Lohr.

Pracujte a stát vám dá ještě vyšší dávky, vymyslel ministr Jurečka

Míní, že by změny v nastavení podpory měly pokračovat. Nedostatek peněz na asistenci ministerstvo práce nyní řeší zvláštními dotacemi. Už delší dobu se jedná o takzvaném pátém stupni dávky, který by výdaje na asistenci lépe pokryl podle potřeb jednotlivých klientů. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] jeho úřad na dalších změnách pracuje.

Jurečka: Testy majetku nejsou na pořadu dne

Podle Jurečky se koalice tento týden shodla na tom, že by se od letošního července měly zvednout tři vyšší příspěvky na péči pro děti a dospělé. Růst by měly podle závislosti na pomoci o 11 až 41 procent. Nejvíc se zvedne nejvyšší dávka lidem v domácím prostředí. Naopak nejnižší 1. stupeň příspěvku se nezmění, pro děti zůstane na částce 3 300 korun a pro dospělé 880 korun.

Další dva stupně se mají dětem zvednout z 6 600 a 13 900 korun a na 7 400 a 16 100 korun. Dospělým pak z 4 400 a 12 800 korun na 4 900 a 14 800 korun.

Děti i dospělí, kteří se bez pomoci neobejdou vůbec a jsou ve 4. stupni závislosti, pobírají teď měsíčně 19 200 korun. Nově by to mělo být 23 000 korun v pobytových zařízeních a 27 000 korun v domácí péči.

Češi pracující na Slovensku příspěvek na péči nedostanou

Rada postižených už loni prosazovala zvýšení všech částek o deset procent a nejnižšího příspěvku pro dospělé pak z 880 na 2 000 korun. Návrh podali poslanci hnutí ANO. Sněmovna ho ale neprojednala.

Rozpočtové dopady činí sedm mld. Kč ročně

Výdaje státu se navýšením příspěvků na péči podle Jurečky zvýší zhruba o sedm miliard korun ročně. Nejvíce pak u příspěvku ve 4. stupni, kde dojde k nejvyššímu nárůstu, se výdaje navýší zhruba o 40 procent.

Přesto, že příspěvek na péči podle dat MPSV k loňskému září pobíralo 373 500 dětí a dospělých a roční výdaje státu na jejich výplatu přesahují 37 miliard korun, se resort nechystá zavést majetkové testování příjemců této dávky a jejich blízkých. Jako je tomu v sousedních státech. Navíc počty příjemců příspěvku na péči kvůli stárnutí populace každoročně rostou. A společně s tím i výdaje státu na jejich výplatu.

Opoziční poslanci předložili návrh na růst příspěvku na péči od ledna 2024

„To jsou věci [majetkové testy, pozn. red.], které nejsou na pořadu dne,“ odpověděl ministr na otázku, zda se v souvislosti s čerpáním příspěvku na péči především u lidí v pobytových zařízení chystá sledování jejich majetkových poměrů.

V praxi totiž dochází k tomu, že stát vyplácí příspěvky na péči i lidem s více než slušným majetkovým zázemím. Respektive lidem, jejichž blízká rodina se vzdala odpovědnosti za jejich péči. Přitom si ale přebrala jejich majetky. V zemích západní Evropy, ale třeba i na sousedním Slovensku, se majetkové poměry lidí čerpajících tento příspěvek například za dobu posledních deset let [nahlédnutím do katastru nemovitostí, pozn. red.] zohledňují.

–ČTK/RED–

20 KOMENTÁŘE

  1. Ale take mezi 3 a 4 stupnem je jiz dle noveho rozdil 13000. A pri tom uz neni skoro zadny rozdil mezi 3 a 4 stupnem. Take ve 3 stupni nekteri postizeni jiz pouzivaji invalidni vozik a potrebuji neustalou peci.Tak proc navyseni jen o 2000. Adekvatni o 5000. Je to celodenni pece na plny uvazek. Viz vlastni zkusenost.

  2. Přesně třetí a čtvrtý stupeň už není tak rozdílný, pečují o člověka který se nepostaví na nohy …. A je toho více máme.treti stupeň a opravdu je to vcelku nefér že za čtvrtý stupeň pomalu třicet tisíc korun , a my budeme rádi za 14 ……. Také je máme doma ….. A není to levná záležitost

  3. Bylo by dobré namátkové kontroly a vidělo by se kdo opravdu navýšení potřebuje ,bohužel jsou i tací co berou vysoké příspěvky na péči a nepotřebují je až tak vysoké !

    • Máte pravdu! Mám v baráku cikána,který si hraje na slepce a přitom vidí moc dobře,jinak mu vcůbec ni není!A má 3.stupen! Já jsem už 3 roky bez obou nohou a mám pouze 2.stupen! 3=12800 a u 2.4400kč! Přitom potřebuji péči minimálně 90 hodin v měsíci a na to 4400 nestačí! Protože minimální platba na hodinu je podle vyhlášky MPVS 155kč a u některých úkonů až 240kč!

    • Co mě rozesmálo je zvýšení ve druhém stupni o 500 Kč ,což znamená ,že bylo lidem s těžkým postižením mobility přidáno na den cca 16 Kč ,to je obyčejné plivnutí do tváře a výsměch

  4. Ale i prvni stupen zustava stejny toje spatne jsou lide kteri maji ivalidni vozik a jsou v prvnim stupni a duvot zese sami obleknou a naji pritom komisni lekari nerozhoduji tak jak maji podle mpsv maji zapocitat bot ktery scasti nesplni jako celi to ale komisni lekari nedelaji a ani socialni pracivnici toje vlastni skusenost

    • nám taky započítali 2 věci dohromady a kvůli tomu není moje přítelkyně ve 2 stupni..Přitom by tam měla patřit, jen kvůli někomu kdo moji přítelkyni ani neviděl, jen si přečte co mu pošle lékař tak rozhodne…celý špatně.

      ani odvolání nepomohlo.Opakovaný.

  5. ja mam2 stupeň a do práce mě nikdo nevezme chodim furt po úřadech a nic mi nikdo nedá beru 7100 korun a jsem diabetik a po 4bajpasech jsem úplně hitovy rad bych pracoval ale nejde to nikdo mi nepomůže žádní stát posílají mě hore dole a nic nechají člověka umřít

    • Dobrý den přesně tak máte pravdu já jsem ve 3 stupni nemám nohy je mi 75 let již bych bez kamarádky pomocí nic nezvladnul ona sama je invalidní ve 2 stupni jenže nemá nárok na INV důchod páč nemá splněné roky chybí jí necelý rok teď se chudák podrobila jeďte k tomu 3 operaci rakovina ledviny a hned se tam objevila neskutečně velká kýla v místě operace a zároveň žlučník takže chudák moc jsem ji vděčný za její celodenní péči i noční péči o a sama se drží kvůli mě tak dopravě ji nikam nechtějí kvůli Menier choroby kvůli mě nechala svůj byt a nastěhovala se keme do ronajateho bytu kde platíme dost vysoký nájem nikoho nic nezajímá vláda nás nechá umřít

  6. Bohužel je u nás mnoho takových co mnohé dávky zneužívají.Mnozí úředníci svou práci dělají velmi mizerně. Po těžkém úraze jako ID3 ST.Jsem si hledal práci a zrovna v den kdy jsem ss měl jít na ÚP hlásit, dostal jsem termín na pohovor a nakonec i uspěl.Ale úřednici si ani moji telefonickou omluvu, že jdu na pohovor nepředali a ihned mě vyřadili z registru.Poté když jsem s potvrzením šel na ÚP a žádal uvedení to pořádku, úřednice běhala kdysi po nákupech a o klienta nejevila ani sebemenší zájem.Tady jsem si vzpomněl na bolševické heslo ,, Čest vaší dobře placené práci.Velká část našeho úřednictva je kapitalisticky placena, ale socialisticky pracuje.Pak se nedivme ,jak to u nás funguje. Pracoval jsem po revoluci v Bavorsku. Rozdíl mezi jejich úředníkem a našim je asi jako mezi cestami v Rusku a u nás.Lidé si často stěžují ,, vláda nic nedělá,,občas souhlasím, ale bez řádného pracovního nasazení občanů je jejich práci nanic.Za mnohé problémy si můžeme sami.Není třeba čekat na to až nám kdosi ,cosi nařídí, jak kdysi ÚV KSČ,ale je třeba pracovat tak jak je třeba a za co jsem placen a mnozí úředníci na ÚP nejsou tak špatně placeni za to málo co někteří dělají.Čili vše máme ve svých rukou.

  7. Přijde mi to směšné, současné částky. U mé dvouleté dcery byl diagnostikován autismus, nesnese sociální kontakt, tudíž nemůže do školky a já zpět do práce. A nevím, jak budeme žít z 1 platu a příspěvku třeba v prvním stupni 3300,-
    Smutné.

    • tohle jsou právě situace co úředníci někde od stolu nevidí.Koukají pouze na to v jakým je ten človíček stupni, ale jsou různý nemoce a postižení a nelze jen podle stupně vědět jakou péči ten dotyčný potřebuje a vyžaduje.

  8. Starám se 12let o přítelkyni v 1 stupni, za to mám 880 korun, vláda nic přidat nechce, (nesouhlasím)oni si ale neuvědomují, že i lidé co se o někoho starají v 1 stupni, to nemají úplně jednoduchý a ta péče mě prostě stojí mimo mýho času taky spoustu starostí.
    Někdy sem unavenej, že bych sám nějakou tu péči potřeboval.
    Do práce chodím, ale musím bejt neustále na příjmu, co kdyby něco..čas pro sebe skoro žádnej, nebo minimální..

    vážím si všech co se taky starají, nikdo z nás to nemá lehký – a nebýt nás členů rodiny, stát by se o tu spoustu nemocných lidí postarat nedokázal.
    Nemají na to ani ubytovací kapacity!!
    Tak at koukají ty příspěvky upravit všem.

  9. Především se to mělo řešit už dříve, pokud chtějí, aby úprava platila už od července ( teda teprv až od července) , protože mohli očekávat nějaké komplikace .
    Ono celkově se tyto dávky měli zvedat už dříve, za ekonomické krize, v tomto ohledu by měla i opozice začít spolupracoval, aby napravila co za své vlády zanedbala.

  10. Velký rozdíl mezi 2. a 3. stupněm je už nyní je to 7.300 korun. Výrok, že kvůli velkému rozdílu budou pečující jaksi požadovat přezkoumává stavu, (aby si přilepšili) je neakceptovatelný! Faktem zůstává, že to posudkové komise snižují v hojném počtu stupně a to právě z 3 na 2 jku.! To je realita! Proč nikdo neřeší co se děje? Proč nikdo nezkoumá fakta, že se lidé odvolávání, někteří to dotáhli k soudu? Pečující se odvolávají právem! Pokud máte od 3 institucí jasné zprávy, že dítě nezvládá 8 životních potřeb a komise vám uzná pouze 4 tak kde je spravedlnost? Já jsem ve fází 3 tího odvolání a klidně to dotáhnu do soudu a televize! Sepsala jsem i otevřený dopis panu Jurečkovi a napsala vlastní blog o tom, co jako pečující zažívám a na jaká fakta přicházím!!!!!! Panu Juchelkovi jsem napsala své. Já moc nerozumím, že v době sociálních sítí si politici nehledají fakta ve skupinách, kde o tom pečující hovoří, kde si své příběhy sdělují!

  11. Já pobírám příspěvek na péči 88Okč první stupně a nám se jen jednou zvalorizoval jen 😯 a o té doby se na první stupeň kašle jako bychom byli lehce postižení opak je pravdou mě se zdravotní stav horší a na druhý stupen nemám nárok. Jsou na tom i horší postižení mají taky jedničku a nemohou si dovolit pořádnou asistenci. Proto rozdělení není vůči prvnímu stupni není spravedlivý

  12. Dítě ll.sruoen péče bojovali jsme 3 roky doslova ty odpovědi posudkaru 🤮 přála jsem si vidět zdravé dítě které dle posudkare se taky neumí v 10 letech obléknout , obout , dojít si na WC použít toaletní papír a splachovadlo , které samo nedojde ani k brance ..opravdu jsem takový unikát zdravého dítěte chtěla vidět když můj syn dostal odpověď nezvládají ani zdravé děti toho věku . Na ten proces PNP jsme čekali 3 roky ‼️ 3/4 roku to leželo někde kdo ví kde nez jsme přišli vůbec na řadu k řešení když už se stalo tak popření toho co uvedli všichni lékaři kteří syna znají chodí tam.kazdy měsíc pravidelně a že jich není málo . A popře to porudkař který to dítě nikdy neviděl, nevyšetřil a to hlavní nezkusil si byť jen jeden jediný den a ještě psychiatrické pacienty posuzuje ortoped a na odvolání zubař 🤦 . Abych mohla do práce protože pnp nepokryje ani náklady na terapie a léky , cestu k lékařům každý měsíc a ne k jednomu ale hned k pěti , cesta na terapie a fyzio každý týden k tomu , musím platit osobního asistenta který syna vyzvedne ze školy a je sním do večeře abych mohla vzít v práci prezčasy , vzhledem k tomu že je to dítě s chováním náročným na péči ovšem tento slogan posudkari neuznávají ale stacionáře takové dítě (agresivní ani nepřijmou ) a asistenti vzhledem k často možné ujme na zdraví mají ještě vyšší taxu než normálně protože bejt denní den potlačen , pokousání a td to se nelíbí nikomu . Vláda by si měla vytáhnout hlavy ze zadku a jít si na jeden den zkusit postarat se o takové dítě hned by změnili kritéria protože ano na WC si sedne potřebu udělá ale to ostatní co k tomu patří už doprovází agresivita ovšem v kolonce je že potřebu vykoná sám to že zadek si neutre musíte ho osprchovat kvůli tomu sprcha rovná se kousanec už nikoho nezajímá . Bobek udělal sám na WC…. To byl jen příklad. , triko si oblikne obráceně jedno jediné ještě s dohady byl by schopný nosit ho nonstop a ještě lépe bez trika jen v trenkacjh no ale Oblík triko sice špatně ale má ho na sobě to že si disky sám nenatshne , boty nezávaže kalhoty nezapne nikoho nezajímá oblékl triko tak oblékání zvládá ….. Mohla bych tu psát do nekonecna všichni to známe jen ti nahoře zavírají ocitl . Aneb o někom bez někoho , nic jsem si nezkusil , neumím ale dám l tomu manuál že🤮

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here