Dovozní i vývozní ceny loni propadly. Ještě předloni rostly

78
ceny
Ilustrační foto: Pixabay.com

Loni oproti roku 2022 klesly průměrné vývozní i dovozní ceny. Zatímco pokles u vývozních cen činil 0,7 procenta, dovozní ceny propadly o 5,7 procenta. Propad průměrné vývozní ceny vykázaly i loni v prosinci.

Loni v prosinci klesly vývozní ceny meziměsíčně o 0,9 procenta, meziročně o 2,4 procenta. Stejně si vedly i dovozní ceny. Ty meziměsíčně poklesly o 1,2 procenta, meziročně o 6,2 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ].

„Ceny vývozu a dovozu se v průměru za rok 2023 proti roku 2022 snížily… Ve vývozu mělo největší vliv zejména snížení cen železa a oceli, ropných výrobků a obilovin. V dovozu pokles cen ropy a ropných výrobků, plynu a elektřiny,” uvedl Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Upozornil na to, že loňská směnná relace dosáhla nejvyšší hodnoty od roku 1998. Dosáhla 105,3 procenta. Směnná hodnota vyjadřuje relativní cenu zboží z hlediska jiného zboží.

Zatímco ještě v roce 2022 rostly vývozní ceny o 12,7 procenta, loňský rok zakončily 0,7% propadem. Nejvíce se snížily ceny:

  • Ostatní suroviny, jako dřevo, kovový odpad a olejnatá semena: -18,6 %
  • Chemikálie: -7,2 %
  • Polotovary, jako železo, ocel a kovové výrobky: -3,2 %

Růst zaznamenaly naopak ceny nápojů [+16,0 %], průmyslového spotřebního zboží [+2,6 %] a strojů a silničních vozidel [+2,0 %].

Vývozní a dovozní ceny v prosinci

Meziměsíčně v prosinci vývozní ceny klesly o 0,9 procenta. Za elektřinu, ropné výrobky, minerálních paliva klesly o 8,3 procenta. U chemikálií a průmyslového spotřebního zboží propadly shodně o 0,8 procenta. Co se týče dovozů, tam v prosinci klesly o 1,2 procenta. Největší vliv mělo výrazné snížení cen minerálních paliv o 10,5 procenta.

Německu dál klesl vývoz. Ohrožuje to i české firmy

Meziročně se vývozní ceny v prosinci snížily o 2,4 % [po kurzovém očištění o 3,1 %]. Přispěl opět propad u minerálních paliv [-21,9 %]. Dovozní ceny v prosinci klesly o 6,2 procenta [po kurzovém očištění o 6,4 %]. Největší vliv měl značný pokles cen minerálních paliv [-35,5 %]. Patří sem plyn, elektřina, ropa, ropné výrobky a uhlí.

V průměru za celý rok 2023 v porovnání s rokem 2022 dosáhla směnná hodnota 105,3 procenta. Ta byla, jak už bylo řečeno, nejvyšší od roku 1998.

Zahraniční obchod

Zahraniční obchod České republiky se zbožím vykázal za loňský rok podle předběžných údajů ČSÚ přebytek 122,8 miliardy korun. Předloni byla obchodní bilance v deficitu 204,8 miliardy korun. V roce 2023 pomohl menší schodek obchodu s ropou a zemním plynem.

„U dovozu došlo stejně jako v předchozím měsíci k poklesu zejména u elektrických zařízení a ropy a zemního plynu,” potvrdila vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Jana Mazánková.

V Německu krachují firmy. Obdobný vývoj lze čekat i v Česku

Celkové saldo zahraničního obchodu se zbožím příznivě ovlivnil meziročně menší schodek obchodu s ropou a zemním plynem o sedm miliard korun. K růstu vývozu významně přispěl export automobilů. Pozitivní vliv měla rovněž bilance obchodu s elektrickými zařízeními a také nižší deficit obchodu s chemickými látkami a přípravky. Opačně působil zejména nižší přebytek obchodu s elektrickou energií.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here