Komentář: Nejlepší řešení bude rozdělit Ukrajinu na východní a západní

74344
Ukrajinu
Prezident Asociace vyjednavačů Radim Pařík má na svém kontě přes 2 000 dohodnutých smluv za desítky miliard korun. Jako jediný vyjednavač v Česku a na Slovensku je člen prestižní organizace vyjednavačů Negotiation Club. Absolvoval i výcvik vyjednávání FBI na americké Harvardské univerzitě. / Foto: AV

„Pořád se zdá, že nejlepším řešením na stole bude rozdělit Ukrajinu na východní a západní, něco ve stylu Německa po 2. světové válce. O tom ale veřejně nikdo mluvit nechce,“ píše v komentáři na FinTag prezident Asociace vyjednavačů.

Prezident Asociace vyjednavačů [AV] Radim Pařík ve svém komentáři shrnuje přístup Západu ke konfliktu na Ukrajině. A hledá tu nejlepší strategii. FinTag jeho komentář publikuje s drobnými úpravami v plném znění. Více níže v textu Radima Paříka.

Máme tu smutné druhé výročí vpádu invazních vojsk Ruské federace na území Ukrajiny. Vladimiru Putinovi se nepodařilo dosáhnout cíle rychlé vojenské operace. A tak tu máme dlouhý a zatím nekončící konflikt, ve kterém zástupci NATO a Evropy ještě neřekli, co chtějí. Putin vede zdržovací válku, protože věří, že ji buď „vysedí“ díky téměř neomezeným lidským zdrojům, nebo bude mít později v rukou lepší alternativy. Západní svět si začíná připouštět scénář třetí světové války. Jenže příprava na nejhorší možnou situaci měla přijít na úplném začátku.

V mezinárodní vyjednavačské komunitě jsme na blížící se krizovou situaci upozorňovali ještě před invazí s tím, že Vladimir Putin nezaútočí na Ukrajinu v průběhu olympijských her. Pokud by to udělal, ztratil by čínský prezident tvář a Putinovi by to nikdy neodpustil. Dnes víme, že Putin situaci skutečně se Si Ťin-pchingem konzultoval.

Poučme se z vlastních chyb

V té době mělo NATO jedinečnou příležitost situaci eskalovat rozestavěním vojenských jednotek po celé délce východního křídla. Politikové Evropské unie i USA mohli zavést tvrdé sankce, které by dopředu nekomunikovali. A které by nebyly takové “napůl”, jako odstřižení jen některých ruských bank od systému SWIFT. Přišli jsme tak o možnost k deeskalaci situace výměnou za Putinovo upuštění od invaze.

Miliardář Dědek: Do Ruska denně tečou stamiliony eur

Nikdo si zatím veřejně nechce připustit fakt, že Putin se zastaví tam, kde ho zastavíme. Dokud my budeme volit strategii ústupu, on bude pokračovat ve strategii tlaku. Dokud neřekneme, co přesně chceme, bude „konec války“ jen naše zbožné přání. Nestane se měřitelným cílem. Přesto, objevují se první náznaky zákulisních jednání o možném vyjednávání o příměří.

Kdy zasedneme k vyjednávacímu stolu

Takové vyjednávání bude mít několik podmínek. Ta první je, že jedna ze stran nejdříve přestane věřit, že může vyhrát. Pak budeme hledat někoho, s kým Putin promluví. Rusové nevěří institucím, jen osobnostem. Vladimir Vladimirovič Putin si sedne ke stolu jen s tím, koho považuje za sobě rovného.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Může to být po prezidentských volbách v USA i Joe Biden. Ten si ale už před dvěma lety tak trochu zabouchl k Putinovi dveře, když ho označil za „řezníka“. Prohlášení Kremlu, že Putin považuje Bidena za lepšího kandidáta než Donalda Trumpa, naznačuje, s kým by se ruský prezident cítil ve vyjednávání jistěji.

Ukrajina sama s Ruskem vyjednávat nemůže. Ruský prezident by tím legitimizoval Volodymyra Zelenského jako prezidenta svrchované Ukrajiny. A Evropa se jeví spíše jako neohrabaná instituce. Není schopna poslat vyjednávat silnou osobnost, kterou je třeba bývalá německá kancléřka Angela Merkelová.

Putin chce zničit Evropskou unii, uvedla Angela Merkelová

Ještě jedna věc je důležitá. Putin není žádný vizionář. Je to vidět na tom, jak funguje Ruská federace a ruská ekonomika. V budoucnu tedy budeme vyjednávat s bývalým agentem KGB s profilem exekutivce. To znamená člověkem, jenž se soustředí na okamžitá řešení.

Zlatý most pro Putina i pro Ukrajinu?

Kdyby tím, kdo se rozhodne k jednání jako první, bylo Rusko, Putin vyšle signály typu „jsme připraveni na konstruktivní dialog“. Aby neztratil tvář, západní mocnosti ho nejspíš oficiálně pozvou k vyjednávacímu stolu jako první. Tomu předejdou zákulisní vyjednávání o tom, jak vše proběhne a co je vůbec možné vyjednat.

Rand Corp.: Dobrý konec války na Ukrajině je nepravděpodobný

Nakonec Putinovi Západ vystaví zlatý most zpět do Ruska. Z vyjednávání se totiž domů musí vrátit jako vítěz. V nedávném kontroverzním rozhovoru s americkým moderátorem Tuckerem Carlsonem si o to vlastně sám řekl. Prohlásil, že není možné, aby bylo Rusko na Ukrajině poraženo. Pokud mu ten most nepostavíme, válku povede dál. Nebo dohodu nedodrží a vtrhne později na Ukrajinu znovu.

Každý konflikt končí vyjednáváním. Platí to i pro Ukrajinu

V každém vyjednávání jde o byznys, tedy o vliv, území nebo třeba dostupnost technologií. Pořád se zdá, že nejlepším řešením na stole bude rozdělit Ukrajinu na východní a západní, něco ve stylu Německa po druhé světové válce. O tom ale veřejně nikdo mluvit nechce. Musíme vyjednávat mnohostranně, tedy i s Čínou nebo Indií. Velmi intenzivně vyjednávejme i interně, uvnitř Evropské unie, abychom postupovali jednotně.

Dosavadní vyjednávání, pokud nezmiňujeme výměny zajatců, se ukázaly spíše divadlem pro kamery. Spojené státy neustále opakují, že s Ruskem za zády Ukrajině jednat nebudou. EU se rozpadá na podporovatele Ukrajiny a potížisty včele s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. NATO se chystá na velká cvičení a USA i EU schvalují další balíčky finanční podpory bránících se Ukrajinců.

Putin podle válečných pravidel své nepřátele rozděluje. Nedávno například vydaly ruské úřady zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou za její vyjádření na adresu Ruska. Čímž Putin nejenže zastrašuje případné další hrdiny, ale postupně i některé evropské politiky řadí na jakýsi anti-sankční seznam. Prohlubuje i obchodně přátelské spojenectví s Íránem, Severní Koreou a zvláště s Čínou. A to přesto, že historicky tyto země mezi příliš blízké nepatří. A Čína bude mít z dlouho trvajícího konfliktu více starostí než radostí.

Rozpadlé Rusko s jadernými zbraněmi by byl vážný problém

Po dvou letech Putin stále věří, že je pro něj válka výhodnější než vyjednávání. A než se posadí k vyjednávacímu stolu, dál otestuje jednotu spojenců. Co kdyby se otevřelo okno příležitosti k lepší alternativě?

Radim Pařík, prezident Asociace vyjednavačů

67 KOMENTÁŘE

  1. S některými se vyjednávat nedá, bohužel. Nikdo nemůže Ukrajincům nařídit – rozdělte svoji zemi, věřte rusákům, bude poté klid (?), my vás ochráníme. To známe i z čs. historie – kecy, plané sliby. Rus, svým asiatským myšlením, chováním i jednáním (příkladů z historie je nepočítaně, válka proti Ukrajině je jen momentálně poslední věcí), jak se prezentuje i aktuálně, není civilizovaný Evropan. Když se po rozpadu SSSR v Budapešti Ukrajina “vzdala” svých jaderných zbraní, to byla zásadní chyba. A současně hloupá chyba Západu, špatná rada ! Odčinit ji nelze a rusákům se nedá věřit vůbec nic, jak je vidět – nakonec, nic nového …

    • Kdyby to bylo jak říkáte, tak potom se bude bojovat buď do posledního ukrajince a potom Ukrajina zanikne nebo svrhne Zelenského a podrobí se Rusku. Jiná možnost není, podpora ze Západu nemá nekonečné zdroje, na rozdíl od Ruska. I když tomu někteří snílkové, věční optimisté a fantasté asi pořád ještě věří. Jenže ony se vysněné pohádky s dobrým koncem většinou naprosto liší od reálného života.

      • do nekonečna to nepůjde,USA a EU můžou posílat munici,která se tam spotřebuje,ale Ukrajina spotřebovává svoje lidi a těch už hodně ubylo.

      • Rád bych věděl, odkud berete informace o nekonečných zdrojích Russka. To že mají na Sibiři poklady neznamená, že jsou bohatí. To ostatně dokázal již R.Reagan, když je uzbrojil. A nejhorší jsou snímkování toužící po tom aby nás zase okupovali russáci. Hnus.

    • President AV to popsal zajímavě. A bude to Putinovi stačit? Co mu zabrání případně se pokusit ovládnou i tu západní část?

  2. Ukrajina se nevzdala jaderných zbraní, protože ty jí nikdy nepatřily… Právním nástupcem po SSSR se stalo Rusko a jemu tak ty jaderné zbraně připadly… Navíc tehdy USA samotné měly eminentní zájem nerozšiřovat počet zemí vlastnících jaderné zbraně – a proto se jaderné zbraně do Ruska dostaly i z Běloruska a i z Kazachstánu.. Je to podobné jako zbraně USA v Evropě, které jsou v Itálii, Belgii, Holandsku, Německu – ale právo k jejich použtí mají jen a jen USA…

  3. O Ukrajině by si měli především rozhodnout sami Ukrajinci a to všichni veřejné, nepochopím jak někdo čeká co na to řeknou v USA. To není její země. Jaderné zbraně které byly rozmístěny na Ukrajině v rámci Varšavské smlouvy byly stažené právem z důvodu skončení studené války. V.V. Putin nehodlá použít jaderné zbraně buďme rádi že to tak je a ať to tak zůstane

    • Myslím si, že když to budou rozhodovat sami Ukrajinci, nemusí to být to nejlepší. V práci máme hodně Ukrajinců a jednou jsme se s nimi o tom bavili a neskončilo to moc dobře – ti co byli ze zakarpatské Rusi na válku a mobilizaci strašně nadávali, říkali, že tam mají své domy a rodiny, ale, že tam nemůžou protože by je poslali do války , tak místo ve svých domech spí už rok po stavbách a ubytovnách, a říkali, ať se to ukončí co nejrychleji a měli nějaké řeči, že Donbas byl stejně samý Rus – těm by ta ztráta území tolik nevadila, ale pak tam byl jeden, který byl z oblasti Mariopolu a ten hned vystartoval a pak se tam mezi sebou dost blbě pohádali a už se s nimi o válce raději nebavíme.

  4. Rozdělit na Východ a Západ ? Dobrý fór. Bude sice klid,ale jak dlouho ? Putin nebo jeho následovník udělá co ? Vyrobí stíhačky,bombardery,rakety,munici, dá do kupy hromadu rublů pro žoldnéře a veme si zbytek a NATO bude čučet,jak to pěkně putinovi vyšlo.Získal celou Ukrajinu na etapy a co dál ? Půjde dál- ,vyzbrojen ,s přeplněnými sklady bude chtít ,co už kdysi rus dobyl a “díky” Gorbačovi to rus ztratil. Pěkně děkuji za takovou vizi.

    • Pan Loutocký uvedl, co nechce. Bylo by zajímavé, co by řekl, že chce.
      Jsem rád, že se vyjednavači ozvali. Zůstali ale zalezlí diplomaté. Z Borella se stal spíše válečný štváč podřadné úrovně.
      Osobně nevěřím, že by Putin napadl více okolních zemí. Proto, že má Rusko příliš dlouhé hranice a kolem nich ne zrovna všude přátele. Vždyť se uvádí, že NATO je desetkrát silnější než Rusko.

    • Jak byste si to tedy představoval? Třetí světovou válku a aby se západ s východem vyvraždili navzájem? Ano, potom by byl klid. Pokud ale nechceme takový extrém, tak jedině vyjednávat a dělat kompromisy. Nic mezi tím neexistuje.

      • Jenže s rusem se kompromisy dělat nedají.
        A jakoukoli dohodu bude dodržovat jen pokud to pro něj bude výhodné.
        Pan vyjednavač zapomíná, že vyjednávat se dá jen s tím, kdo vyjednávat chce.
        Rus nechce vyjednávat, rus chce vládnout světu.

  5. Ano okamžitě ukončit speciální operaci a vyjednávat mír východ a západ pro planetu jedině dobré řešení

    • Zjevně neberete v úvahu historický vývoj a složení obyvatelstva na Ukrajině. Tam se nebojuje za naše zájmy ale za zájmy Rusů a Američanů

  6. Tohle je uplne mimo. Bohuzel to, co plati v businessu a v beznych pravnich konfrontacich nejde pasovat na valecny konflikt a imperialni valku. Vubec nechapu, ze nema pan dostatecny nadhled a nedochazi mu, ze tohle ho na skole nenauci. Zahledenost a sobeckost neuveritelna

    • Bohužel ji má. Pokud se má jednat v nejbližší době o míru, tak je to přesný scénář. Další variantou je dodání všech potřebných zbraní Ukrajině. To se ale neděje. Zkuste si přečíst umění diplomacie od H. Kissingera a další.

  7. Okamžitě ukončit střet na Ukrajině. Ukončit zbytečné zabíjení na obou stranách. Už to mělo být učiněno dávno. Jsem proti jakémukoliv zbytečnému zabíjení civilního obyvatelstva. Všichni kteří dodávají munici a další zbraně jsou zodpovědní za smrt těchto lidí.

    • Vy máte dost. Takže Západ zastaví podporu Ukrajiny a během chvíle budeme mít Putlera v Praze…
      Dokud se Ukrajina chce bránit musíme jí v obraně pomáhat.

    • Bez dodávek zbraní a munice UA bude sežrána puttinem a co dál??? Co asi báťuška udělá??
      Nechápu tohle sluníčkové blábolení o míru..
      Jen a jen puttin, ten východní vrah je vinnen..
      UA se statečně brání.. A motyky opravdu nestací..
      Buďte sluníčkový hrdina a jděte na Rudé náměstí a tam proneste svojí pacifistickou vizi…
      Za polárem vám to vysvětlí..

    • 👍👏👏👏 Máte naprostou pravdu ! ☮️ Bohužel, připadá mi, že asi žijeme v nějaké verzi ,,doby temná”, kdy lež je pravda a naopak ! Žijeme v době zmatků a kontraproduktivních názorů.Na 1 stranu hájíme lidský životy, ale na 2. stranu se podporuje zbrojení a válečná mašinérie !!!🤷🤦🤦🤦

    • Jak už tu bylo napsáno, běžte na Rudé náměstí a vytáhněte transparent proti válce. Uvidíte, jak dlouho vám to vydrží.

  8. Válka na Ukrajině probíhá již od roku 2014. A vždy platilo jedno jediné, do ohně se benzín neleje. Je zapotřebí si také položit otázku, kdo na tom vydělává? A pro válečné štváče jedna poznámka, kohokoliv kdo má jaderné zbraně, nelze porazit……. Oslabit ho lze jen ekonomický, ale to v rámci západního myšlení je nereálné. Vyhlasíme sankce a pak tisíc výjimek…

  9. Ta ženská ať už raději drží hubu !!! To její “My to zvládneme” přineslo do Evropy snad až dost neštěstí !!!!!

  10. Radim Pařík mi připomíná západní mocnosti při vyjednávání Mnichovské dohody… kam to vedlo všichni víme.
    Agresorovi se ustupovat nedá.

    • Zapomínáte na jednu podstatnou věc, Hitler neměl jaderné zbraně, ale Rusko je má. Takže v dnešní době by asi bylo rozumnější upřednostnit jednání před třetí světovou a hlavně jadernou válkou….

  11. Ať se pán zajede zeptat obyvatel již dva roky okupované Kakhovky kolik si jich přeje ruskou nadvládu – absolutní minimum. Vím to moc dobře jelikož moje manželka se kterou jsem již 6 let z toho města pochází.

  12. Můžete mi někdo říct co by tady Putin v Evropě hledal když tady už nic není vždyť je všechno rozkradene Brusel,Německo, Francie rozkradli co se dalo a zašpinili celou Evropu migrantama Rusko má plyn, ropu,zlato coby tady dělal.

  13. Jak zde už bylo mnohokrát zdůrazněno, Rusku se za žádných okolností a zkušeností s ním nedá věřit. Tento konflikt nemá opravdu žádné dobré řešení a bohužel jeho konec je v nedohlednu. Otázkou v příštích měsících je jak dopadnou volby v USA. To je ale v současnosti dosti velká neznámá. Republikáni blokují pomoc a Rusko z toho těží. Nejlepší ze všech špatných řešení je rozdělení Ukrajiny na Východní a Západní s podmínkou vstupu mezinárodních sil na kontaktních místech těchto dvou částí a po vzoru Jižní a Severní Koreje vytvořit demilitarizované pásmo. Ovšem v délce této hranice vidím opět velký problém. Bude to těžké řešení jak ukončit tento konflikt. Časem se totiž bude zvyšovat nebezpečí střetu Ruska a NATO. Bude to ale stále jen zamrznutí konfliktu stejně jako v případě Koreje. V žádném případě bych ale nyní nesouhlasil s ukončením vojenské podpory Ukrajiny. Co by následovalo po případné porážce Ukrajiny těžko domyslet. Obrovské represe na Ukrajině od Ruska, mizení tisíců lidí v kriminálech a gulazích na Sibiři a opětovné nabývání síly Ruského impéria. Také signál Číně, jak má postupovat ve své geopolitické agresi.

    • No jako nevidím moc rozdíl v tom, jestli by šli ukrajinci do gulagů na Sibiř nebo jsou dnes posíláni do mlýnku na maso na frontě…. jenže jim ty zdroje dřív nebo později na rozdíl od Ruska dojdou, takže je to jen oddalování konce, který stejně jednou přijde…

  14. Možná by stačilo, aby vznikly a byly uznány OSN samostatné republiky :Doněcká lidová republika (DLR) a Luhanská lidová republika a Krym.
    Rusko s tím nemá problém !

  15. Je to celé absurdní, když UA chtěla nazpátek Krym a touto akcí přišla rovnou o dvě republiky včetně ekonomicky nejlukrativnějších území. Nyní směřují k válečnému šach-matu. To je zralé k naprostému zešílení. Ale přesně to odpovídá slovům Henryho Kissingera, být nepřítelem USA je nebezpečné, být přítelem je smrtící.

  16. Zapoměl jste na zásadní věc. Ukrain si zákonem zakázala vyjednávání s Putinem. A Putin jak víme sankce i mnohé zákony dodržuje více než jejich strůjci. Je je otázkou proč jste na tenhle rokatřičtvrtě starý zákon “zapoměl” ?

  17. Bylo by dobré se na to podívat osobněji. Také bychom jim klidně nechali území pokud by se em ruská armáda převalila a stála na čáře Olomouc – Brno – Znojmo? Nebyli jsme v době nedávné v podobné situaci? A také byla vůle národa nedat cizákům ani píď. Jen ta pomoc zvenku chyběla.

    • Kdyby vznikly samostatné neutrální republiky DLR a LLR, tak by to byla taková remíza a hlavně by se přestalo válčit, zabíjet a mrzačit ! My Češi a Slováci jsme se také rozdělili a vznikly daleko menší republiky, než by byly DLR a LHR. A jak by chtěl Kyjev v případě vítězství řešit existenci 10 mil původních obyvatel Donbasu, Luhanska a Krymu, kteří jsou převážně ruské národnosti ? To by je zabili, vystěhovali nebo převychovali ? Umíš si představit, jak by jsme předělávali třeba Slováky na Čechy nebo naopak ?

      • Naivní. Cíl je a bylo od roku 2008 ovládnout úplně celou Ukrajinu a Moldavsko. Nějaké DLR DHL LHR, nebo co to má být, jsou a byly jen zástěrkou a odrazový můstek, salámová metoda a argumenty jen účelové. Obyvatele ruské národnosti by si žili dál, tak jako v řadě jiných zemí žíjí. Myšlenky předělávat někoho na jinou národnost jsou nápady totalitních režimů, jak to dělá např. russko.

  18. Ti, kteří tady hlásají, že mír na Ukrajině je dobrý jen pro Rusko a další mrtví jsou lepší, než příměří, tak právě jim doporučuji, aby se obrátili na šéfa na Pražském hradě a odjeli tam bojovat. A můžou sebou vzít své syny (i dcery).
    Na cestu by si měli vzít román Na západní frontě klid od Remarqua a povzbuzovat
    spolucestující…!

  19. Chceš-li mír musíš vyhrát válku! Rusko nelze porazit vojensky ale vnitřní v válkou ano!
    Rusko se nemůže rozdělit na malé částečky země musí si ponechat celistvost! Ukrajina, je první zemí na světě která se postavila proti ruskému režimu nejsilnější armádě na světě! Ukrajina ani Rusko válku nevyhrají! Ukrajina se změní na západní a východní zemi!
    Putin” zemře a bude noví Putin” NATO A EU” se rozpadne a vznikne nová a účinnější a mnohem silnější západní Evropská aliance” Třetí světová válka nebude! Arabské země budou bojovat mezi sebou který z nich bude ovládat islám” Hamas zanikne! Izrael” zvítězí nad Hamasem” s pomocí islámu! Afrika pocítí hladomor! A miliony lidí budou umírat hladem a nedostatkem pitné vody! Celá západní civilizace se stane ekonomickou pákou Evropy a celé planety!
    Čína výrazně oslabí v ekonomice a vypukne revoluce” v Indii budou umírat stamiliony lidí nedostatkem vody a hladem. A jak to dopade u nás v České zemi? Česká země se připojí k Německu a stane se jeho nejbližším a přátelskou zemí” Poláci budou rozděleni na západní a východní zemí! Slovensko se vrátí nazpátek k české zemi! Maďarská země pochopí kde je jeho pravé místo. Turecko se veřejně bude angažovat islámu a přijme je zasvé náboženství!
    A co se týče Americe? Amerika si půjde svou vlastní cestou která povede k zániku jak ekonomicky tak i vojensky! Amerika je už nyní rozdělena na dvě části! V Americe vzniknou dva nové superstáty Severní a jižní” Celá naše planeta se mění a to dost rychle tohle už nikdo z nás nedokáže už zastavit! Tahle Putinovská válka změnila celou Západní Evropu ne li celí svět” budeme se muset změnit a přizpůsobit se! Jestli k lepšímu a nebo k horšímu to lidstvo pozná už brzy! Tohle bude náš osud” vybrat si dobro a nebo zlo” tenhle názor zastávají politici a významných vědců! Tam kde je voda bude život tam kde je poušť bude mrtvo”

  20. Ten Pan Parik je tak trochu (hodne) mimo misu. Vyjednat 2000 obchodnich smluv je neco jineho nez vyjednavat a v podstate tlacit na zemi, aby se v vlastne vzdala a dala nepriteli dobrovolne pulku uzemi. (Vychod Ukrajiny) Takhle to dopadne kdyz odbornici na jednu vec mluvi do oboru kteremu nerozumi

  21. Ukrajina už rozpadlá je, to vinou nebezpečného šílence v Kyjevě … somravý klaun by nejraději poroučel i Pánubohu, jenže pořád mu poroučí žoldáci z USA. Válka na UA začala před 10. lety a nikdo nehledá příčiny i proč … dokonce řekl i uamafián vykulvoko, taky zeť uaoligarchy Tymošenka, který spoluvlastní UA poštu

  22. Autor článku podlehl sebeklamu, že s metodologickou výbavou vyjednavače se může kvalifikovaně vyjádřit k otázkám globální politiky.

  23. Čekají nás každopádně těžké časy. Nejhorším výsledkem bude obsazení Ukrajiny Ruskem. To bude skutečně předzvěst světové války. Čína sleduje co si ona bude moct dovolit ve své expanzi. Co by čekalo obyvatelstvo na Ukrajině lze domyslet z minulosti Ruska. Hon na odpůrce a další gulagy. Miliony uprchlíků do EU.

    • To si nemyslím. Pokud z Ukrajiny vznikne nějaký neutrální nárazník mezi NATO a Ruskem, tak bude klid. Světová válka naopak nastane pokud dojde ke konfrontaci NATO a Ruska. Nakonec Ukrajincům dojde že jim bylo nejlépe za Janukoviče, kdy tam sice nebyla úplně ta pravá demokracie, ale jinak vcelku klid a mír a že ta jejich pohádka o vstupu do západního světa byla hodně naivní a draze zaplacená krví.

  24. Jen co za současné situace nastane onen “mír”, tedy příměří, tedy zamrzlý konflikt, tak se russku rozvážou ruce… zverbuje, vycvičí a dozbrojí další divize. A pak mu nebude nic bránit si sáhnout pro vytouženou Gruzii a až tam bude i Arménii a samozřejmě Kazachstán. Uslyšíme mnoho projevů, proč to museli udělat a proč je to tak správně. Odpor bude minimální, podpora Západu jen verbální, horší sankce už nikdo nezavede, Čína bude chvíli remcat, sen bude splněn. Pak se zas posilněno vrátí pro zbytek Ukrajiny a Moldavsko. Kdo věří v trvalé příměří a dohodu s russákama je naivní. dokud ten režim neimploduje, tak to bude v těchto kolejích.

    • A co chcete dělat? To že si Rusko podrobuje zpět svoje satelity je asi pořád ta lepší varianta než světová jaderná válka.

  25. Pokud vyjednavač označí za silnou osobnosti Angelu Merkel, tak je něco špatně. Ona stojí za plynovou závislostí Německa (a potažmo větší části Evropy) na Rusku a navíc po obsazení Krymu vyjednala vyšachování Ukrajiny a vybudování plynovodu Nord Stream 2, kterého jediným vlastníkem je ruský Gazprom. Ruku v ruce s tím jde likvidace jaderných elektráren v Německu. Silná osobnost je také Putin. A rozhodně není zárukou korektního konání.

    Jak už podotkl někdo jiný v diskusi. Autor podlehl sebeklamu, že jako kvalitní a vzdělaný vyjednavač ví, co by se mělo udělat. Ano, má pravdu, že pokud jde o rychlý způsobu ukončení konfliktu, tohle je řešení. Ale neznamená to, že jde o správné řešení, které v důsledku nepovede k větším problémů. Jako vyjednavač by se měl ohlédnout, kolik vyjednaných smluv Rusové dodrželi.

  26. Rusáci musí na Ukrajině vykrvácet. Evropa musí přejít na válečnou ekonomiku a chrlit miliony granátů a raket, kterými Ukrajinci zasypou Rusy tak, že jejich ztráty na lidech i technice budou tak katastrofální, že smetou Putina, všechno na něj svedou a s těmito holubicemi míru pak uzavřeme mír v mezinárodně uznaných hranicích. Jiná reálná cesta není. Tedy pokud nechceme kopat zákopy kole Brna.

  27. NE z nás dělá to čím jsme.S diktátorem nejednat,nikdy a za žádnou cenu vždy to bude jen lež a lež .Radši umřít ve válce za svobodu než žít pod nadvládou tyrana. vypujčená citace.Pokud k tomu někdy dojde a doufám,že ne a ČR vyhlásí všeobecnou mob.tak splním svou povinost.Jaderná válka je nesmysl a jediný strašák co Rusko má,to neznamena že by nepoužilo malé řízené a učelné jaderné střely atd… ale o vyhlazování hlavních měst civilistu a národu to není.Putin sice magor je ale v tomto ohledu bych se více obával toho Severokorejského boha.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here