Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

743
valky
Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole. / Foto: Amundi Czech Republic

„Kam se podíváte, tam se teď rozdmýchávají konflikty. Ale platí, že války vyvolávají inflaci. Války jsou inflační, protože jejich financování je nákladné,“ říká v rozhovoru pro FinTag asset manažer společnosti Amundi John O’Toole.

Finanční trhy zatím rostou i letos. Mezi rizika ale patří geopolitické napětí. Máte za to, že právě geopolitika se stane tím, co přispěje ke korekci finančních trhů?

Bohužel je extrémně těžké něco předvídat. Oproti minulým rokům jsou geopolitická rizika poměrně silná. Navíc se nesmírně obtížně odhadují. I proto je obtížné se proti nim zajistit v rámci správy portfolií. Například při amerických volbách v roce 2016 jsme se snažili zajistit proti politickému riziku, že se někdo, jako je Donald Trump, stane prezidentem. Ale pak se ukázalo, že na to trh reagoval mimořádně pozitivně, protože Trump přišel a snížil daně. V podstatě velkou měrou podpořil domácí ekonomiku. Finanční trhy skutečně silně posílily. A to bez ohledu na to, co si o tom muži nebo o jeho politice myslíte.

Donald Trump má nakročeno se vrátit, pokud uspěje, co přijde?  

Určitě můžeme očekávat větší tlak na Severoatlantickou alianci. A tak můžeme očekávat i větší tlak na evropské země, aby zvýšily své výdaje na obranu. Pokud k tomu dojde, projeví se to ale v jiných oblastech. Peníze na armádu odčerpají peníze jiným agendám.

Co vy z hlediska geopolitického vývoje hodnotíte jako největší problém?

Máte Rusko, které se snaží ovládnout Ukrajinu. Je tu riziko, že Čína bude více tlačit na Tchaj-wan. A rozhořely se i další konflikty. Navíc se nacházíme v situaci, kdy můžeme říct, že politika appeasementu v geopolitice příliš uplatnění nenachází, de facto nefunguje. Ano, existuje riziko, že v roce 2024 dojde opět k posunu špatným směrem. A připočtěte k tomu ještě volby. Letos půjde volit rekordní polovina světové populace.

Válka jako řešení ekonomických potíží

Máte za to, že lidé ve volbách vyberou správně? 

To je záludná otázka… Těžko se na ni odpovídá. V mnoha různých zemích ale zřetelně vidíte politické klopýtání směrem k pravicovější a direktivnější politice.

To jste mě tedy moc neuklidnil…

Jak by řekla naše geopolitická analytička, pokud se náš pohled na ekonomické zpomalení Číny naplní, můžeme se dočkat mnohých překvapení… V historii existuje mnoho příkladů, kdy země v klesající růstové fázi vstoupí do války. Anebo směřují k politickému zemětřesení. Znovu se v nich sjednotí obyvatelstvo, které spojí silná myšlenka.

Mluvíte o dalších možných válečných konfliktech?

Může dojít k eskalaci. Chřestění šavlí, další vojenská cvičení, to vše jen zvyšuje napětí.

Jaký vidíte další možný vývoj v již rozhořelých konfliktech?

Myslím si, že Rusko bude chtít dosáhnout na Ukrajině míru. Což ale ještě neznamená, že se bude chtít vzdát toho, co už dobylo nebo ještě dobyde. A i v Číně vidíte nárůst vojenských výdajů. Je to součást tamějšího ekonomického nacionalismu.

Čína oznámila významné posílení výdajů na zbrojení

A pak jsme samozřejmě nezmínili dopady války na Blízkém východě. Na to, co bude, co ještě přijde, se těžko odpovídá. Je ale zřejmé, že všude, kam se teď podíváte, se rozdmýchávají konflikty. Historicky ale platí, že války vyvolávají inflaci. Války jsou inflační, protože jejich financování je velmi nákladné.

Každá země chce růst, každá země potřebuje růst

Jak podle vás konflikt na Ukrajině ovlivnil světový obchod a rozložení sil ve světě?

Obecně mohu říci, že klesá význam a vliv USA a Evropy. A to i v závislosti na výsledku amerických voleb. Z geopolitického hlediska jsme nyní v situaci, kdy na jedné straně máte Rusko a Čínu. Obě země pracují na posilování vztahů. Není to tedy ani otázka rozporu mezi Východem a Západem, ale spíše mezi Severem a Jihem. A pak je zde také globální Jih. Indie, obrovská země, která roste 6% tempem. A bude růst a rozvíjet se i nadále. Indie se snaží být někde mezi, ale i ona se stává geopoliticky velice důležitým aktérem.

Jakou roli v tom hraje soupeření mez Čínou a USA, případně již zmíněné Rusko?

Jednou z otázek, na které se shodnou jak američtí demokraté, tak republikáni, je Čína. Oba tábory přitom přistupují k Číně zostra, volí postoj jestřábů. Mohou si to dovolit, Amerika má obrovskou výhodu v podobě svého domácího trhu. Ale jste-li Putin, soupeření mezi Čínou a USA vnímáte jako dobrou příležitost pro sebe. A upřímně řečeno, Čína je na tom podobně.

Zmínil jste ruského prezidenta Putina. Máte za to, že mezinárodní politika stojí hlavně na jednotlivcích?

Ano i ne. Nakonec každá země chce růst, každá země potřebuje růst, usiluje o to, aby byli její obyvatelé šťastní. Chce jim dát vizi pokroku a tak dále. To znamená, že důvody pro spojenectví mezi zeměmi jsou a vždy byly velmi silné. Svět není černobílý, má mnoho odstínů šedi. To platí jak pro Čínu, tak pro Rusko, tak pro Západ. Není ničím neobvyklým, když vzájemně spolupracují země, které navenek ale vystupují jako nesmiřitelní protivníci.

Vznikl nám tu nový technologický svět

Ano, historie ukazuje, že obchody s nepřítelem jsou staré jako lidstvo samo, ale i tak nezlehčujete trochu současné dění?

To bych rozhodně nechtěl. Samozřejmě, že je nebezpečné, když osa, která nyní posiluje mezi Ruskem a Čínou, dává prostor k radikalizaci v mnoha dalších zemích. Mohl bych zmínit Maďarsko, Argentinu, možná i Itálii. V Německu máte sílící AfD [Alternativa pro Německo, krajně pravicová strana, pozn. red.]. V každé zemi, nebo ne v každé, ale v mnoha zemích cítíte podobné směřování.

Snad se raději bavme o finančních trzích. Které sektory mají za této situace, kterou popisujete, podle vás “dobrou budoucnost”?

Hlavním hnacím motorem finančních trhů je dnes jen velmi malý počet technologických akcií. I proto jsme svědky velmi silného růstu cen amerických aktiv a akciových trhů. Na druhé straně umělá inteligence ovlivní nás všechny.

Jste si tím jistý?

Ano, i když jsme teprve na začátku tohoto vývoje, podle mě jsme už vstoupili do fáze technologické ekonomiky. Aniž bychom si toho třeba úplně zřetelně všimli, vznikl technologický svět, který je odlišný, oddělený a odlišný od toho, co stále ještě považujeme za reálnou ekonomiku. Ostatně i proto trhy a investoři přistupují k technologickým akciovým titulům, technologickému sektoru, jako k výsadnímu odvětví. Stává se totiž hlavním hnacím motorem.

Politika Green Dealu a svět bez války

Je toto adorování technologických akcií oprávněné?

Pokud byste vyňal technologické akcie z akciových indexů, například americké akcie by si nevedly zrovna výjimečně. Ale znovu, americké trhy rostou hlavně proto, že investoři důvěřují americkým technologickým titulům.

A co politika Green Dealu, věříte jí?

I přechod na svět produkující méně uhlíku je jedním z obrovských ekonomických faktorů.

Tedy zelenou politiku neodmítáte?

Pokud se nad tím zamyslíte strategicky, zaujmete dlouhodobý pohled na to, co se bude muset stát, abyste dosáhli efektivního přechodu, uvidíte obrovský pohyb kapitálu. Pohyb státního, soukromého i osobního kapitálu. A investujete-li tento kapitál zodpovědně směrem k uhlíkově neutrálnímu světu, přinese to obrovský ekonomický impuls.

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Tedy v to doufejme… Co říkáte na aktuální vzestup zbrojního průmyslu?

Zbrojní průmysl je z hlediska řízení naší společnosti a společensky odpovědného investování problematické odvětví. Bylo by hezké myslet si, že můžete žít ve světě, kde vlády nemají rozpočet na obranu a neutrácejí tolik peněz za věci, které v principu ubližují jiným.

Ale můžeme být i optimisty, nebo ne?

Ano, můžeme být i optimisty a myslet si, že mladší lidé, kterým je dnes 20 let a budou řídit náš svět za 30 let, budou jiní. Můžeme doufat, že utlumí regionální konflikty a mezinárodní války. Uvědomí si, že musí spolupracovat. A že se nemohou chovat radikálně protichůdně, protože to podstatně snižuje šanci na úspěch. V to alespoň doufám.

Daniel Tácha

John O’Toole, globální ředitel Multi-Asset Solutions společnosti Amundi. Do Amundi [dříve Pioneer Investments, pozn. red.] nastoupil v roce 2005 jako globální ředitel pro výzkum fondů a výběr manažerů.

Před nástupem do firmy pět let působil jako senior portfolio manažer ve společnosti IKANO v Lucembursku. Předtím pracoval jedenáct let v Londýně jako portfolio manažer v Coutts Bank a Legal & General Investment Management.

John O’Toole začal svou kariéru ve společnosti Legal & General Plc. Absolvoval Trinity College Dublin s magisterským titulem v oboru ekonomie a obchodní studia. Drží osvědčení CFA a je kvalifikovaným firemním pokladníkem.

1 komentář

  1. Zbroj. mafie z USA jsou spokojené, kšefty se opět rozjely. Hlavně proto prosazují svou demokratickou loutku, dementního Joe do bílé chatrče .. Jinak by agr..or USA pořád nerozmíchával bratrovražedné války, ale vždy na druhé straně světa. V první řadě jde vždy jen o dolary, viz. rozkradená UA. O loutkovodiči kontráše je to samé, jinak by si uklízeče Pávka z NATO, Kolářova jedenáctka neprotlačila na hrad. Na úkor stalinisty PR z ÚS, jenže taky morální mrva.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here