Směrnice EU více žen do vedení českých firem nejspíš nepřivede

146
zen
Ilustrační foto: Freepik.com

70 procent českých firem s ročním obratem přes miliardu korun nemá ve vedení ani jednu ženu. Uvádí to analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau. Zvýšit podíl žen ve vedení českých firem má směrnice EU. Ta ale nejspíš nic nezmění. 

Nová evropská směrnice, která má od roku 2026 prostřednictvím stanovených kvót počtu žen ve vedení firem přinést lepší genderovou vyváženost v managementu velkých firem, se totiž týká pouze firem kotovaných na burze. A těch je z hlediska působnosti směrnice EU v Česku pouhých pět.

„Směrnice vychází z reality západní Evropy, kde je rozvinutý kapitálový trh. A tak je běžné, že velké firmy na burze působí. U nás je realita jiná. Když se podíváme na obsazení řídících a kontrolních orgánů ve firmách s ročním obratem přes jednu miliardu korun, je situace tristní a směrnice ji vylepší jen velmi málo, protože se na většinu z nich nevztahuje. Týká se jen dvou promile relevantních firem,“ vysvětluje analytička CRIF Věra Kameníčková.

Evropská směrnice se podle ní vztahuje pouze na firmy kotované na burze s více než 250 zaměstnanci a ročním obratem vyšším než 50 milionů eur [cca 1,3 mld. Kč]. Anebo aktiva v hodnotě přes 43 milionů eur [1,09 mld. Kč].

Žen ve vedení českých firem přibývá, ale pomalu

Podle analýzy CRIF v roce 2014 nemělo 79 procent českých firem s ročním obratem přesahujícím jednu miliardu korun ve vedení ani jednu ženu. Letos už je to „jen“ 70 procent takových firem. Z celkového počtu firem s ročním obratem přesahujícím miliardu korun bez žen ve vedení jich více než polovina vznikla do konce roku 2000. To znamená, že na trhu působí minimálně 24 let. Naopak ty firmy, které vznikly až v posledních deseti letech, tvoří pouze 16 procent.

Data dále ukazují, že menší firmy jsou na tom s uplatněním žen ve vedení ještě hůře než velké společnosti. U firem s obratem 500 až 999 milionů korun má vedení bez zastoupení žen 73 procent společností. V kategorii obratu 300 až 499 milionů korun má vedení bez žen 74 procent firem. „Jako by u nás platilo pravidlo, že čím menší firma, tím méně stojí o ženy ve vedení,“ poznamenává Věra Kameníčková.

Výrazné rozdíly v uplatnění žen ve vedení firem podle ní panují i podle odvětví. Data za všechny společnosti v ČR bez ohledu na výši obratu ukazují, že největší šanci na uplatnění ve vrcholovém vedení mají ženy, které pracují ve zdravotní a sociální péči. Firem, které mají ve vedení alespoň jednu ženu, je v tomto oboru 66 procent. Podobná situace je ve školství, kde má ženy ve vedení přesně polovina všech organizací. V dalších odvětvích tento poměr ale strmě klesá. V ubytování a stravování už má ženu ve vedení jen 32 procent firem, v oboru profesních, vědeckých a technických činností, je to 31 procent.

Ženy v byznysu a ženy jako matky

Ženy v byznysu, i když z velmi specifického pohledu, nedávno řešila debata Bezdětné ženy v byznysu, kterou pořádala společnost Vodafone a organizace Czechitas. Záštitu nad akcí držela předsedkyně Poslanecké Sněmovny PČR Markéta Adamová Pekarová [TOP 09]. Podle ní ženy v Česku z hlediska uplatnění na pracovním trhu nejsou „nikdy v tom správném věku“.

Svůj náhled i blíže vysvětlila. Uvedla, že po škole ženy hledají práci, kde se jejich zaměstnavatel často nejvíc obává toho, že nastoupí na rodičovskou dovolenou. Při přijetí matky s malými dětmi se zase obává absence kvůli nemocnosti dětí a zajišťování hlídání pro ně.

„No, a když děti odrostou, tak nejste v dobrém věku, stárnete, nejste dostatečně perspektivní a v ideálním věku,“ nastínila svůj pohled na postavení žen – matek v Česku předsedkyně PS PČR.

Veřejně v debatě o uplatnění ve vrcholných pozicích ve firmách ve vazbě k mateřství vystoupilo hned několik vysoce postavených a úspěšných českých manažerek. Patřila k nim například Ilona Mančíková, Partnerka společnosti Sotheby’s International Realty ČR. Otevřeně o své kariéře dále promluvila Dita Stejskalová, Business Director & Partner společnosti Ogilvy ČR a další úspěšné ženy. Článek z akce s názvem Bezdětné ženy jsou v české společnosti podezřelé, říká Pekarová přinesl server Zdravé Zprávy.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here