Maloobchodní tržby za potraviny stouply poprvé po dvaceti měsících

83
maloobchodni
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Tržby obchodníků v lednu meziročně reálně vzrostly o 2,4 procenta, meziměsíčně o procento. Maloobchodní tržby za potraviny pak stouply vůbec poprvé po dvaceti měsících poklesu. Data dnes [12.3.] zveřejnil Český statistický úřad [ČSÚ].

Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy vykázaly podle statistiků letos v lednu meziroční růst. Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží, pohonných hmot, ale už i potravin. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziměsíčně sice poklesly o 0,2 procenta, meziročně i v lednu ale přidaly 3,3 procenta.

„K růstu maloobchodních tržeb nejvíce přispěl prodej prostřednictvím internetu,” uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Internetovým a zásilkovým obchodům v lednu tržby meziročně vzrostly o 13,2 procenta. Nárůst tržeb zaznamenaly prodejny s kosmetickými a toaletními výrobky [meziročně +14,5 %]. Bezmála o devět procent [+8,9 %] zvedly tržby prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím. Tržby v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se zvýšily o 1,1 procenta.

Naopak tržby klesly v prodejnách s výrobky pro domácnost [-6,6 %], s oděvy a obuví [-3,7 %] a s počítačovým a komunikačním zařízením [-1,6 %].

Maloobchodní tržby a komentáře ekonomů

Podle analytiků obrat trendu ve vývoji maloobchodních tržeb ukazuje na pokles inflace a tomu odpovídající rostoucí spotřebě domácností. Byla to právě nízká spotřeba domácností, která se loni stala jednou z hlavních příčin poklesu ekonomiky.

„Tržby obchodníků v lednu vykázaly reálný růst o 2,4 procenta. Potvrzuje se tím oživování nákupního apetitu zákazníků. Ti zřejmě budou navyšovat spotřebu v průběhu celého letošního roku, protože díky návratu inflace na cílovou úroveň jim porostou reálné mzdy,” říká hlavní ekonom společnosti BHS a ekonomický poradce premiéra Petra Fialy [ODS] Štěpán Křeček.

Spotřeba domácností loni klesla přes 8 %. HDP ČR propadl

Hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek říká, že nízká inflace pozitivně ovlivní výsledky tuzemských obchodů i v následujících měsících. Podle něj s postupným růstem kupní síly se zvýší i nákupy českých spotřebitelů, kteří se v posledních třech letech výrazně omezovali.

„Vyšší nákupy jsou v letošním roce první známkou oživení spotřeby domácností, která se stane hlavním motorem poptávkové strany ekonomiky. Přispěje k poklesu zásob vytvořených v hubených letech, avšak na předpandemickou úroveň se bude dostávat jen postupně,“ říká.

Nízká spotřeba dostala český HDP do záporu

České ekonomice loni podrazila nohy hlavně nízká spotřeba domácností. Ta se podílí zhruba polovinou na výkonu hrubého domácího produktu [HDP].

„Zůstávala hlavní brzdou růstu české ekonomiky, když za předpandemickou úrovní zaostávala téměř o devět procent. Tedy suverénně nejvíce mezi zeměmi Evropské unie,“ konstatuje Vít Hradil.

Výsledek se dostavil v poklesu HDP o 0,4 procenta. Česká republika jako jediná v Evropské unii dosud nepřekonala výkonem ekonomiky předpandemickou úroveň.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

Přesto dnešní data z maloobchodu naznačují obrat k lepšímu. Podle analytiků tak konečně dorazilo do Česka snad i dlouho vyhlížené oživení spotřeby. To po kalendářním roce, v němž průměrná inflace dosáhla 10,7 procenta.

„Vzhledem k uklidnění tuzemské inflace a návratu reálných mezd k meziročnímu růstu, který podle nás již opět probíhá, dochází k zotavení kupní síly českých spotřebitelů. […] Tento trend bude podle nás pokračovat v průběhu celého letošního roku. A předpokládáme dynamický růst reálných tržeb v průměru více než o pět procent,“ uzavírá Hradil.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here