J&J kupuje v přepočtu za 300 miliard korun Shockwave Medical

121
J&J
Foto: Shockwave Medical

Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson [J&J] se dohodl na koupi společnosti Shockwave Medical. Hodnota transakce J&J je 13,1 miliardy dolarů [cca 306 mld. Kč]. A Bayer v USA zaplatí méně na odškodném v kauze RoundUp.

Koupí společnosti Shockwave Medical posílí J&J své portfolio kardiologických přístrojů. Firmy o akvizici informují v tiskové zprávě. Transakce patří k jedné z posledních akvizic J&J se zaměřením na budování divize kardiovaskulárního zdraví. V roce 2022 se koncern dohodl na koupi výrobce srdečních pump Abiomed za 16,6 miliardy dolarů [cca 388 mld. Kč]. Loni firma koupila za 400 milionů dolarů [cca 9,3 mld. Kč] výrobce diagnostických zařízení zaměřených na srdce Laminar.

Americký farmaceutický koncern Johnson & Johnson nabídl 335 dolarů za akcii v hotovosti. To podle výpočtů agentury Reuters oceňuje Shockwave Medical na 12,5 miliardy dolarů [cca 292 mld. Kč]. Nabídka představuje 17% navýšení, prémii oproti závěrečné ceně akcií na konci března.

„V oblasti inovativní medicíny a MedTech má J&J dlouhou historii v boji proti kardiovaskulárním chorobám – hlavní příčině úmrtí na celém světě,” řekl ke koupi Shockwave Joaquin Duato, předseda představenstva a výkonný ředitel Johnson & Johnson.

Podle jeho slov aktuální akvizice společnosti Shockwave Medical a její přední technologie J&J umožňí urychlit kardiovaskulární intervence a zvýší hodnotu pro pacienty, akcionáře a zdravotnické systémy.

Akvizice umožní J&J přístup k zařízení, které využívá rázové vlny k rozbíjení zvápenatělých usazenin v srdečních cévách. Jde o podobnou medicínskou metodu, kterou se léčí ledvinové kameny. Analytici RBC odhadují celkový dosažitelný trh s podobnými léčebnými postupy na přibližně deset miliard dolarů [cca 233,6 mld. Kč].

Zatímco J&J roste, Bayer platí odškodné za RoundUp

A je tu i další zpráva z prostředí nadnárodních farmaceutických firem. Tentokrát jde o vyrovnání v kauze německé skupiny Bayer kolem užívání přípravku na likvidaci plevele RoundUp, které má podle žalobců vést k rozvoji rakoviny.

Vývoj ceny akcií společnosti J&J od roku 2018

[Zdroj: xStation5]

Soudce v americkém státě Missouri tento týden rozhodl o snížení částky, kterou má Bayer vyplatit v rámci odškodnění třem lidem za zdravotní problémy související s používáním přípravku RoundUp. To na 611 milionů USD [cca 14,3 mld. Kč] z předchozích 1,56 miliardy USD [cca 36,44 mld. Kč]. Částka je nižší kvůli snížení výše trestního odškodnění, uvedla agentura Reuters.

Porota soudu dala loni v listopadu za pravdu trojici žalobců, kteří trpí rakovinou krve. Ta podle nich vznikla právě kvůli přípravku RoundUp, který používali při práci na zahradě. Soud trojici žalobců uznal odškodné ve výši 61,1 milionu dolarů [cca 1,4 mld. Kč] a trestní odškodnění v celkové částce 1,5 miliardy dolarů [cca 35 mld. Kč].

Globální farmaceutický trh ovládají fúze a akvizice

Soudce sice nechal v platnosti odškodné, ale snížil výši trestního odškodnění. To má činit devítinásobek této částky, to znamená 549,9 milionu USD [12,8 mld. Kč]. Nejvyšší soud uvedl, že trestní odškodnění, které má za cíl potrestat žalovaného za jeho nezákonné jednání a odradit od podobného chování v budoucnosti, by obecně nemělo být vyšší než devítinásobek náhrady škody.

Na Bayer šlo v USA 116 tisíc žalob

Skupina Bayer, agrochemická a farmaceutická firma se zhruba 100 tisíci zaměstnanci po celém světě, čelí mnoha soudním sporům kvůli tomu, že RoundUp u lidí vyvolává rakovinu. Obvinění spotřebitelé vznášení od doby, kdy v roce 2018 koupil Bayer americkou firmu Monsanto, výrobce tohoto přípravku.

Léky v USA jsou násobně dražší než jinde, důvodů je nespočet

V roce 2020 firma souhlasila s urovnáním velké části těchto sporů v objemu zhruba 11 miliard dolarů [cca 256 mld. Kč]. Stále ale zůstávají tisíce nevyřešených žalob. Z celkem 167 000 žalob jich zhruba 113 000 prozatím došlo k urovnání nebo je soudy vyhodnotily jako nezpůsobilé.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here