CVVM: Pro více než polovinu Čechů představují Ukrajinci problém

8102
Ukrajinci
Foto: UNHCR

Většina lidí si myslí, že Česko přijalo více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopno zvládnout. Tak uvažuje 58 procent lidí. Zhruba podle třetiny je situace přiměřená a pět procent lidí říká, že Česko přijalo méně uprchlíků, než by mohlo zvládnout.

Závěry vyplývají z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění [CVVM], jehož výsledky dnes [15.4.] agentura zveřejnila. Ministerstvo vnitra ČR na začátku dubna oznámilo, že v Česku je nyní kolem 339 000 běženců z Ukrajiny s dočasnou ochranou. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 vydalo Česko téměř 600 000 dočasných ochran, zanikla jich polovina. Již před invazí v Česku pobývalo zhruba 200 tisíc občanů Ukrajiny.

„Téměř třetina, 32 procent, zastává názor, že jsme přijali mnohem více uprchlíků, než je ČR schopna zvládnout, a více než čtvrtina, 26 procent, myslí, že jsme uprchlíků z Ukrajiny přijali o něco více, než jsme schopni zvládnout,” uvádí zástupci CVVM.

Lidé, kteří mají za to, že stát přijal mnohem více uprchlíků, než je zvládnutelné, jsou častěji ti se základním vzděláním či střední školou bez maturity, nespokojeni se svým životem, se špatně hodnocenou životní úrovní své domácnosti a nespokojeni s politickou situací. Alespoň tak to hodnotí průzkumníci CVVM. To za situace, kdy Česko přijalo nejvíce Ukrajinců v přepočtu na obyvatele ze zemí EU. Podle Eurostatu Česko hostí zhruba 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU činí i spolu s Českem 9,1 Ukrajince na tisíc obyvatel.

Začleňování ukrajinských uprchlíků

V případě začleňování ukrajinských uprchlíků do společnosti se podle autorů průzkumu ale podíl těch, kteří ho hodnotí kladně, zvýšil na 55 procent. V porovnání s loňským létem je to o devět procentních bodů více.

Nový vládní orgán na začleňování Ukrajinců povede Jurečka

Pro možnost trvalého usazení ukrajinských uprchlíků v ČR se v aktuálním průzkumu vyjádřila zhruba desetina lidí. Tři pětiny upřednostňují pouze dočasné přijetí s následným návratem, jakmile to bude možné. A 28 procent respondentů si myslí, že by stát uprchlíky z Ukrajiny neměl přijímat vůbec.

„Rozložení odpovědí na tuto otázku se tak nápadně přiblížilo tomu, jak na ni dotázaní odpovídali na podzim roku 2022,” podotýkají autoři průzkumu.

Ukrajinci jako problém pro polovinu dotazovaných

Z perspektivy celé České republiky uprchlíci z Ukrajiny představují problém podle více než poloviny dotázaných. Dvě pětiny vnímají situaci opačně, když uvádí, že uprchlíci pro celou ČR problém nepředstavují. Zbývajících osm procent nedokázalo situaci posoudit. Pokud se průzkum ale zaměřil na místo bydliště, tak za problematické má uprchlíky z Ukrajiny pouze čtvrtina obyvatel, uvedlo CVVM.

Šetření proběhlo od 26. ledna do 11. března a zúčastnilo se ho téměř tisíc lidí starších 15 let. Novinka pak je, že se ČR dál otevírá těm Ukrajincům, kteří v něm chtějí zůstat trvale.

Česko stejně jako po II. světové válce absorbuje masu Ukrajinců

„Režim dočasné ochrany pro ukrajinské uprchlíky bude fungovat i nadále. Někteří z nich u nás chtějí žít dlouhodobě a získat jasnou perspektivu. Proto nabízíme ekonomicky aktivním uprchlíkům z Ukrajiny možnost získat dlouhodobý pobyt podobný tomu, jaký mají ostatní cizinci ze třetích zemí,“ uvedl [3.4.] ministr vnitra Vít Rakušan [STAN].

Jeden z hlavních důvodů takového návrhu spočívá podle Rakušana v tom, že tuzemští zaměstnavatelé lépe využijí pracovního potenciálu Ukrajinců. Což se podle něj pozitivně odrazí v příjmech státního rozpočtu a v důchodovém a zdravotním systému.

–ČTK/RED–

5 KOMENTÁŘE

  1. Okamura pravdivě řekl …”podporovat Ukrajinu z veřejných peněz je zločinem…” pod to se klidně podepíši. Když se více než 70% na UA vytratí do nebes… taky rozkrade.

  2. Fialova vláda zůstane jako memento ,které nás bude stát mnoho.Je zbytečné to popisovat. Stala se tato varianta realitou,jaký bude další vývoj je neodhadnutelné.

    • Už se dá odhadnout, celá fialova smečka vlastizrádných h.. si v CIA vyzvedla rozkazy a alou s nimi hned pryč. Nejen v Česku, ale i v USA nemají rádi patolízaly z 5kolky.

  3. Už v současné době zde v ČR je kolem 0,5mil ukrajinců a možná i více ,pokud Fialova vláda i nadála bude příjmat UA uprchlíci tak se nakonec v ČR usadí i 2 mil ukrajinců ,Česky občané si ani nedokážou představit co to bude obnášet do budoucna za 5-20let to nebude ČR během 5- 20 let se Ukrajinci dostanou do všech možných státních i nestátních sektorů kde budou pracovat a to jak na úřadech,u Policie,soudu,a ovlivní chod i život občanů v ČR nebude to už ČR

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here