Nový vládní orgán na začleňování Ukrajinců povede Jurečka

11113
začlenění
Na začleňování Ukrajinců do české společnosti dohlédne nový orgán Vládní grémium. Jeho vznik odsouhlasila na svém jednání vláda. Jeho vedením pověřila vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku z KDU-ČSL. / Foto: Úřad vlády ČR

Integrací uprchlíků do české společnosti se nově zabývá Vládní grémium složené ze zástupců tuzemských ministerstev. Nový orgán má ukrajinským uprchlíkům s dočasnou ochranou zajistit úspěšné začlenění se do běžného života.  

Vznik nové instituce zvané Vládní grémium, které má dohlédnout na adaptaci a integraci držitelů dočasné ochrany v Česku, schválila na svém středečním [17.1.] jednání vláda Petra Fialy [ODS]. Současně přijala i dokument upravující priority adaptace a integrace držitelů dočasné ochrany pro letošní rok a další období.

„Česká republika je zemí, která má na počet obyvatel nevíce uprchlíků, přijali jsme je a zvládli jsme to,“ připomněl po jednání kabinetu premiér Petr Fiala.

Nyní v Česku pobývá podle jeho slov 364 tisíc ukrajinských uprchlíků s přiznanou dočasnou ochranou. A tak je načase přejít do fáze jejich začleňování do českého prostředí. Premiér Fiala zároveň vyzdvihl, že 120 tisíc z nich už si u nás našlo práci a na odvodech státu zaplatili zhruba 18 miliard korun.

„A to je důležité i pro tu akceptaci a úspěšnou integraci,“ řekl.

Skutečností ale i je, že podle aktuálního výzkumu o vysídlených lidech Mezinárodní organizace pro migraci [IOM] víc než pětina ukrajinských uprchlíků, kteří v Česku pracují, nemá písemnou pracovní smlouvu. A mnozí další pracují na dohody o pracovní činnosti či provedení práce s limitovaným výdělkem. Což je zbavuje povinnosti odvádět pojistné. Mnoho z nich pak přitom současně čerpá podporu od státu.

Grémium povede ministr práce Jurečka

V podpoře začleňování Ukrajinců do české společnosti musí stát podle premiéra Fiala dál pokračovat. A myslet na to i do budoucna. To znamená, zajistit jim vhodné podmínky pro pobyt, vzdělávání, práci, zdravotní péči i sociální podpory v Česku i pro případ, kdy dočasná ochrana skončí či se promění v jiný systém, vysvětlil.

„Proto jsme stanovili vznik Vládního grémia,“ uvedl a dodal: „Řídit a koordinovat činnost grémia bude vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.“ 

Koordinátorkou výkonného orgánu bude zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Česko hostí 32,5 Ukrajince na tisíc obyvatel. Průměr EU je 9,1

V souvislosti s ukrajinskými migranty vláda na svém jednání [17.1.] rovněž odsouhlasila uvolnění až 1,6 miliardy korun z vládní rozpočtové rezervy na kompenzační příspěvek krajům za zajištění dočasného nouzového přístřeší či nouzového ubytování pro osoby přicházející z Ukrajiny.

„Kraje a obce dostávají podle typu nouzového ubytování 300 nebo 350 korun za ubytovaného uprchlíka a den. Pro rok 2024 ale vláda už dříve zkrátila dobu, po kterou je možné uprchlíkům bezplatné ubytování poskytnout,“ vysvětlují důvody uvolnění 1,6 mld. korun z vládních rezerv zástupci vlády.

Pro letošní rok ministerstvo financí odhaduje, že stát za nouzové ubytování uprchlíků zaplatí samosprávám, jak říká, jen 130 až 135 milionů korun měsíčně. Loni jim za toto ubytování ze státní kasy resort vyplácel 562 milionů korun měsíčně.

Začlenění uprchlíků do běžného života v Česku

V novém Vládním grémiu usednou zástupci resortů školství, vnitra, zdravotnictví, pro místní rozvoj, pro evropské záležitosti a financí. Součástí grémia bude výkonný výbor, do jehož čela usedne vládní zmocněnkyně pro lidská práva.

„Mou rolí bude zejména podpora zvlášť zranitelných skupin uprchlíků a koordinace spolupráce mezi zásadními aktéry agendy adaptace a integrace,“ uvedla k novému orgánu na sociální síti zmocněnkyně.

Fiala: Pomocí uprchlíkům pomáháme i českým občanům

Mezi hlavní priority v oblasti integrace uprchlíků od letoška patří podle dokumentu boj s dezinformacemi a podpora dlouhodobého bydlení. Dále zajištění výuky češtiny pro školáky a kurzů pro dospělé, posílení dostupnosti škol. Součástí je i přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, uznávání kvalifikací a pružné rekvalifikace, osvěta o právech a povinnostech uprchlíků i o přínosu příchozích. Důležitá je i příprava návazné sociální podpory po ukončení dočasné ochrany.

„Musíme myslet dál, musíme v krocích pokračovat. Musíme myslet do budoucna, jakým způsobem budeme dál integrovat, co se bude dít v případě, že se dočasná ochrana promění v jiný systém,” vysvětlil Fiala.

Dočasnou ochranu drží uprchlíci z Ukrajiny v zemích EU do konce března 2025 s tím, že se jim od ruské invaze na Ukrajinu každý rok vždy o další rok prodlužuje.

Vývoj války na Ukrajině a příliv uprchlíků

Pracovní týmy jednotlivých resortů se budou nadále zaměřovat na zajištění financí a opatření ke zlepšení zaměstnávání, vzdělávání a ochrany zranitelných. Dále chtějí řešit zajištění bydlení, sociální služby a spolupráci s neziskovými organizacemi.

Dokument počítá se třemi scénáři vývoje stavu uprchlíků v Česku, kdy by podle základního modelu v ČR žilo kolem 350 000 uprchlíků. Jejich příchod by byl postupný a část lidí by se vracela. Druhá varianta řeší situaci pro případ rozšíření bojů do dalších částí Ukrajiny a tuhé zimy. V takové situaci by příliv Ukrajinců zesílil a jejich počty by byly podobné jako před dvěma lety na jaře po ruské invazi. V Česku by při takovém scénáři pobývalo až 700 000 uprchlíků a příchozí by se v Česku usazovali.

Česko evidovalo k 28. únoru celkem 649 303 Ukrajinců

Třetí scénář vývoje počítá se zmírněním konfliktu nebo jeho ukončením. Počítá s postupnými návraty Ukrajinců do jejich vlasti. V zemi by v takové situaci bylo přibližně 200 000 příchozích.

Podle dokumentu český systém zvládne příliv až 4 000 uprchlíků týdně. Z nich ubytování potřebuje nejvýš 30 procent. Při přílivu víc než 5 000 lidí už by se zavedlo krizové řízení a mohlo by dojít na vyhlášení nouzového stavu. Dosud postup podle materiálu směřoval k zajištění základních potřeb. Od letoška do konce března příštího roku se počítá se zapojováním uprchlíků do běžného života v České republice.

–VRN–

19 KOMENTÁŘE

  1. Vážení diskutující, žádáme Vás o slušnost ve Vašich komentářích ve vztahu k ostatním diskutujícím, osobám, které v článcích vystupují, i k autorům článků. Redakčně upravujeme všechny komentáře, které toto porušují, případně nabádají k násilí.

    K tomu to článku nelze napsat cokoliv slušného.

  2. Jaképak začleňování? Ukrajina přeci slavně zvítězí, zažene Rusko až za Ural a pak nastanou překrásné chvíle, kdy bude Ukrajina s nadšením obnovována a nastane mír. A jak bude mír, tak hajdy domů…. a obnovovat a budovat svoji vlast. Neexistuje jediný důvod, proč by občané státu, který není členem EU a ani Schengenu měli automaticky zůstávat.

  3. A opět vznikl nový orgán” Vládní grémium” další koryto pro Jurečky. Jaképak začleňování, mladí muži ať jdou na Ukrajinu bojovat za svou vlast a ne se ukrývat u nás. Nejprve sem rodiny utečou před válkou a za čas se na Ukrajinu zase vrátí. Kam? Fiala se zase chválí, že máme nejvíc uprchlíků na počet obyvatel a jak to zvládli. A vrchol je, že prohlásil, že vláda pomocí uprchlíkům pomáhá i českým občanům. Jak? Vždyť je to na náš úkor. Pro důchodce, invalidy,, matky samoživitelky peníze nejsou. Vládu už Ukrajinci stáli 1,6 miliardy z rozpočtové rezervy .Vláda zvládne i 4000 uprchlíků týdně.

    • Zažila jsem na vlastní kůži ukrajinskou”pomoc” našim občanům. Zakládají podvodné stránky, ve kterých se snaží vytáhnout z lidí peníze a ještě jsou agresivní, když je odmítnete. Mě obtěžovali telefonáty z virtuálních čísel týden, dokud jsem jim neřekla, že to předávám policii. A dějou se i horší věci, je to hnus.

    • Ten už nemá politickou budoucnost. Možná skončí někde na kraji a nebo u vidlí na farmě své ženy. Jinak je to politická mrtvola jako celá KDÚ ČSL.

  4. Jakým právem vláda rozdává naše peníze,zve sem statisíce uprchlíků,většina z nich odvádí minimální daně,hlavně čerpají z našeho zdravotního systému,jezdí v autech bez technické.Češi musejí dodržovat všechna pravidla a oni nemusí nic.Většina lidí je tady nechce,to by si vláda měla uvědomit.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here