Halving: Růst ceny bitcoinu můžeme očekávat i tentokrát

1394
halving
Ilustrace: Freepik.com

Kryptoměnový svět a desetitisíce investorů upínají zrak k okamžiku, kdy dojde na takzvaný halving, tedy „půlení“ nejznámější virtuální měny bitcoin. A to by mělo nastat už na konci tohoto týdne. Co vlastně halving je, a proč je tak důležitý?

Jednoduše řečeno, po halvingu se odměna za nově vytěžené bitcoiny sníží, na což zareaguje klasický mechanismus poptávky a nabídky.

„Peněžní zásoba bitcoinu je navržena tak, aby byla předvídatelná a konečná. Limitně se blíží k 21 milionům. Aby to bylo možné, tak je potřeba rychlost produkce nových bitcoinů v čase snižovat až k nule. Probíhá to cestou takzvaného půlení odměn, ke kterému dochází zhruba každé čtyři roky,“ vysvětluje fungování trhu s touto měnou pro FinTag ekonom z Vysoké školy ekonomické v Praze Jakub Jedlinský.

V předchozích letech po půleních, k nimž dosud došlo čtyřikrát, cena měny vždy vzrostla. Aktuální situace se stavům před předchozími půleními ale vymyká. Nynější situace je tak specifická tím, že cena bitcoinu vystoupala ještě několik týdnů před půlením.

Aktuální vývoj ceny bitcoinu

[Zdroj: xStation]

I když v posledních dnech kryptoměna podobně jako ceny akcií sice mírně poklesla, ještě nedávno se jedna „mince“ prodávala za více než sedmdesát tisíc dolarů. Což byla nová maxima. I dnešní stav – cca 63 tisíc dolarů – je z pohledu investorů do tohoto poměrně volatilního aktiva velmi dobrý.

Co je třeba [také] vědět o halvingu

S každým dalším cyklem tento efekt halvingu slábne, protože podíl vytěžených bitcoinů, toků, vůči celkové nabídce dosud vytěžených bitcoinů, stavu, klesá. Jednak tím půlením a jednak tím, že ten stav roste,“ vysvětluje fungování halvingu Jakub Jedlinský.

Podle něj je rozdíl těžit 50 bitcoinů každých deset minut, když existuje jen třeba milion bitcoinů. A dále těžit jich jen pár, když už jich je vytěžených dvacet milionů, tedy skoro všechny.

„Na druhou stranu tady působí očekávání investorů, kteří si na základě poměrně malého počtu cyklů vytvořili přesvědčení, že cyklus, který existuje na většině trhů, je na trhu s bitcoiny způsobený právě tím halvingem. Je to tedy sebenaplňující se proroctví a halving by byl určitým majákem, i pokud by přímý vliv na nabídku byl už minimální,“ dodává.

Po půlení v letech 2012, 2016 a 2020 stoupla cena přibližně 93krát, třicetkrát a osmkrát. Ekonomický server CNBC upozornil, že nárůst byl pokaždé o něco menší než po předchozím půlení.

Těžaři bitcoinu hradí náklady na těžební zařízení a energie. Platí to obvykle v tradičních měnách, tedy musí prodávat vytěžené bitcoiny, a tím tlačí na pokles ceny. Když poklesne objem těžených bitcoinů na polovinu, tak tento nabídkový tlak oslabí,” říká ekonom.

Co stojí za volatilním bitcoinem v letošním roce

A co stojí za aktuálním vzrůstem ceny bitcoinu, který přišel ještě několik týdnů před halvingem? Za růstem ceny vždycky stojí to, že poptávka převyšuje nabídku. Všechno ostatní je jen pokus hledat nějaké racionalizace. To každý generál dobře zvládá po bitvě zpětně, ale málokdy dopředu, říká Jedlinský.

A pokračuje: „Takže dneska si s odstupem můžeme říkat, že za tím stojí třeba schválení ETF na bitcoin v USA, ale dopředu to opravdu tak jasné nebylo. My jsme například usoudili, že Bitcoin vstoupil do bullmarketu už před rokem. A to čistě podle grafu na týdenních svíčkách. Tak jsme ho nakupovali, zatímco ostatní čekali na silný příběh a ospravedlnění růstu ceny. K růstu ceny ale docházelo už od pádu burzy FTX v listopadu 2023.“

Analytici kryptoměně přislibují další růst a hovoří se o tom, kdy cena překoná sto tisíc dolarů. Letošní maxima jsou zatím na úrovni 80 000 USD. Ale nyní cena kopíruje pokles na akciových trzích, jenž ovlivňuje i geopolitická situace.

Index US100 zahrnuje 100 největších US a mezinárodních nefinančních akcií na NASDAQ

[Zdroj: xStation]

Objevují se hlasy očekávající cenu i nad 200 tisíci dolary. Jedlinský potvrzuje, že se jedná o věštění z křišťálové koule. Růst sice očekává, ale k nejoptimističtějším scénářům se neblíží. Tipuje, a je to opravdu jen tip, jak říká, že bitcoin se v tomto cyklu dostane na 121 tisíc USD, potom se hodně propadne a na další milníky si zase počkáme.

Karel Pučelík

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here