Pikora: Ministerstvo financí čeká letos růst o 1,4 %. To je divné…

21973
Pikora
Vladimír Pikora / Foto: CFG

„Pamatují, jak nám před dvěma lety tvrdili, že v Rusku po opuštění SWIFTu, nastane katastrofa. Nic takového se ale nestalo,“ píše v komentáři na FinTag ekonom Vladimír Pikora. Podle něj „katastrofa“ naopak postihne spíš Česko.  

Mezinárodní měnový fond [MMF] v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Začněme hezky od České republiky. Ta je pro nás nejdůležitější. MMF opět zhoršil výhled ČR. Zatímco ještě v říjnu čekal růst o 2,3 procenta. V listopadu čekal jen 1,2 procenta a nyní přichází s růstem o 0,7 procenta.

Někdo zase bude říkat, že i tak je to hezký obrázek, protože, když si uvědomíme, že v roce 2023 jsme klesali o 0,4 procenta, tak se jedná o zlepšení. Jenže toto mi přijde chvála za každou cenu.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

Zajímavé je, že Ministerstvo financí ČR očekává letos růst o 1,4 procenta, aby následující rok ekonomika rostla o 2,6 procenta. To je divné. Tak velký rozdíl mezi institucemi obvykle není. Zcela se nabízí otázka, jestli to není tím, že se blíží volby a je třeba prezentovat ekonomiku v lepším světle. Dnes na tuto otázku neumíme odpovědět, ale za pár měsíců se uvidí. Já osobně čekám nižší růst.

Česko má mít podle MMF nejslabší růst ze zemí V4

V každém případě dobrá čísla nahrávají politikům. Pokud by ekonomika rostla rychleji, budeme plnit řadu parametrů, jako třeba tzv. Maastrichtská kritéria, která umožní přijetí eura, po kterém volá mnoho vládních stran.

V každém případě z celé V4 máme mít podle odhadu nejslabší růst. MMF předpokládá, že hrubý domácí produkt Slovenska se letos zvýší o 2,1 procenta. V Maďarsku by měl růst činit 2,2 procenta a v Polsku dokonce 3,1 procenta. To signalizuje, že v ČR zažijeme další promarněný rok. My se snad ani letos nedostaneme na výsledek před covidem.

HDP loni klesl o 0,2 %. Z ČR odešlo 290 miliard ve formě dividend

MMF odhaduje, že se situace největší evropské ekonomiky zhorší. Německo prý poroste ze všech vyspělých ekonomik nejméně. I zde je vidět postupné zhoršování prognózy. V lednu tvrdili, že ekonomika poroste o 0,5 procenta, nyní očekávají jen o 0,2 procenta. Problémy jsou přitom jasné. Ekonomika trpí kvůli demografickým důvodům. Má nedostatek pracovních sil, a navíc má problémy s transformací na zelený průmysl. Tyto problémy jsou i jinde, a tak Francie proti původní prognóze zpomalí z 1 procenta na 0,7 procenta.

Rusko ztrácí ve vývozu zbraní. Dominují USA, ale úspěšná je i Francie

MMF by přitom mohl opět snížit odhad, protože už nyní varuje Evropu před potenciálním rozpadem dodavatelských řetězců. Toto vždy vede k nižší výrobě a vyšší ceně.

Sankce na Rusko evidentně nefungují, píše Pikora

MMF zveřejnil i očekávání vývoje Ruské ekonomiky. Tady asi většina lidí čeká propad, protože si pamatují, jak nám před dvěma lety tvrdili, že v Rusku po opuštění SWIFTu, nastane katastrofa. Nic takového se ale nestalo. Mimochodem i proto, že SWIFT Rusko nikdy plně neopustilo.

Rusko omezilo těžbu ropy. Nafta i benzin zdražují

Rusko má podle dat růst nejrychleji z ekonomik označovaných v MMF jako vyspělé ekonomiky. Na rozdíl od střední Evropy, tady MMF postupně výhled zlepšuje. V lednu čekal růst Ruska o 2,6 procenta, aby v dubnu čekal růst už na 3,2 procenta. V roce 2025 se čeká zpomalení na 1,8 procenta. Jenže to je stále tak vysoký růst, že ho my možná ani nedáme.

Ukazuje se, že se ekonomika Ruska rychle a efektivně změnila na válečnou ekonomiku. Dokáže sankce snadno zvládat. Je najednou více soběstačná. Domácí spotřeba se přitom moc nezměnila stejně jako domácí investice.

Ruské ekonomice, která těží z války na Ukrajině, hrozí přehřátí

Evidentně je se sankcemi něco špatně. Buď je nutné je přitvrdit, nebo opustit. Stávající stav je kočkopes.

Vladimír Pikora, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group

9 KOMENTÁŘE

  1. A protože dobrých zpráv je málo, je zapotřebí dávat špatným zprávám úsměvnější charakter. Sankce velmi často vedou k vzepětí ekonomiky sankcionované země, rozvoji domácí výroby potřebné produkce, a to za plynulých finančních toků z mezinárodního byznysu, který je pro velké hráče výhodný, sankce nesankce. Standard. Pouze politici neznalí ekonomických zákonitostí postkapitalistické společnosti se diví, proč pod přímým útokem jejich popsaných papírů příslušný stát neklesá do kolen. Ausgrechnet Rusko s jeho nekonečnými surovinovými i lidskými zdroji.

    • víte hlavní součást úspěchu je také to že vše se zdaňuje v rusku nic se nevyvádí do daňových rájů proto ten obrovský nadbytek financí to samé čína akorát mi blbečci si necháme vykrádat stát

  2. Kdo ve vládě bude odpovědný za tato nekompetentní rozhodnutí které poškozují ekonomiku našeho státu,když chtějí politici uzákonit výpověď bez důvodu,tak by se to mělo i vztahovat na výkonnost politiků kteří jsou placení z našich daní,výše jejich platů neodpovídá prospěchu naší země,což má být podle ústavy jejich prioritou

  3. Hurá konečně někdo napsal pravdu !!!!! Ať se z toho vláda a náš ministr financí zblázní ,včetně té slibotechny a přisluhovače naší vlády našeho vojáka, který je tam kde nemá být , slavného pana prezidenta!!!

  4. Tak my máme mluvit slušně,to je ta vaše svoboda slova a naši neschopní vládní činitelé jsou vyjadřováním hulváti a žumpa!!!Tak to má podle vašich naivních představ být!Lizna

  5. Tady nelze, než s panem Pikorou souhlasit. Jen si myslím, že důvod nesouladu v údajích je mnohem “prozaičtěší”. Fiala a jeho vládní ekonomové se snaží vytvořit dojem jakéhosi pozitivního obratu, proto zoufale tlačí v prognozách na nějaké to procento navíc nad NULU.
    On ale žádný není! Kde nic není ani smrt nebere. Teď navíc dostala ránu do vazu zvýšenou inflací. Přidáme-li k tomu stav státního rozpočtu s neustále přehazovanými náklady na různá období a jinými účty (za úvěry) aby to sedlo, pohybujeme se v naprosté anarchii s čísly doslova vycucanými z prstu.
    Pokud jde o Rusko, zde je postup uvažování podobný. Prostě přání otcem myšlenky. Putinovy rakoviny ani sankce proti němu nevyšly, stejně jako údajně hloupá ekonomická i válečnická neschopnost Ruska. Realita je úplně jiná!
    Nejhorší na tom je, že vláda se svým mainstreamem před volbami stále předstírá oslnivé úspěchy svého rychlovlaku, kterým nás žene do záhuby a nehodlá ani přibrzdit, natož zatáhnout za ruční brzdu.
    A to v obou případech.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here