Ruské ekonomice, která těží z války na Ukrajině, hrozí přehřátí

18562
ruske
Foto: Pixabay.com

Ruské ekonomice se nedaří tak špatně, jak to vykreslují západní politici. Ruský průmysl akcelerují válečné potřeby a hypoteční trh přidal za poslední půl rok přes 63 procent. Ruský boom ale má i jednu vadu na kráse, táhnou ho státní peníze.

Současný život v Rusku a výkon ruské ekonomiky mapuje v článku “A spending boom fuels Russia´s wartime economy, raising bubble fears” americký list The New York Times. A začíná příběhem podnikatelky Anny, která si poté, kdy Rusko vtrhlo na Ukrajinu, založila realitní agenturu. Měla vážné obavy, že s válkou přijdou horší časy. Rozhodnutí se jí ale vyplatilo. Za několik málo týdnů koupila luxusní byt z 18. století na prestižní adrese v centru Petrohradu.

„Jakmile začala válka na Ukrajině, majitel přestal jezdit do Ruska. Byt prodal s asi 40% slevou,“ vysvětluje Anna a dodává: „My tady v Rusku jsme zvyklí žít v atmosféře trvalé krize.“

Z aktuální krize tak Anna, která odmítá s ohledem na politickou situaci uvést své plné jméno, i úspěšně těží. Loni pro sebe nakoupila dva investiční byty a zprostředkovala prodej 150 dalších nemovitostí.

„V atmosféře stálých šoků se lidé rozhlížejí po různých příležitostech, aby si zajistili stabilní příjem,“ říká.

Jejímu podnikání, píše NYT, pomohla státní politika podpory spotřebitelských výdajů, které povzbudily národní ekonomiku i přes sankce uvalené západními zeměmi.

Dotované ceny v Rusku

List dále uvádí, že státní posilování ekonomiky vytvořilo v Rusech pocit blahobytu a má pozitivní vliv i na podporu prezidenta Vladimira Putina a „jeho“ války na Ukrajině. Někteří ekonomové, včetně Ruské centrální banky, však varují, že tyto výdaje ohrožují finanční stabilitu země.

Obávají se, že vláda pumpuje do ekonomiky peníze příliš rychle. Navíc v situaci, kdy válka vstoupila do takzvané opotřebovací fáze. To znamená postupného oslabování obou nepřátelských stran.

Jdeme do fáze opotřebovávací války, říká vojenský stratég

„Putin rozpouští finanční rezervu, zvyšuje vojenské výdaje a zároveň chudším Rusům zvyšuje penze, platy a poskytuje jim různé benefity, jako například dotované hypotéky. Všichni nakupují za dotované ceny,“ uvedla Anna, která nedávno splatila jednu ze svých pěti hypoték.

„A kdo to nakonec zaplatí? No přece stát,“ dodává.

Hodnota hypoték poskytnutých dvaceti největšími ruskými bankami za první pololetí letošního roku podle údajů státní instituce Dom.RF a agentury pro výzkum trhu nemovitostí Frank Media vzrostla o 63 procent. Za první tři měsíce tohoto roku jedna z každé dvou nově poskytnutých hypoték byla dotována státem pomocí různých sociálních programů, které poskytují půjčky na první nákup nemovitosti. Včetně vojákům, a to za speciální preferenční úrokovou sazbu.

„Můžete se plně věnovat vojenské službě a nepřemýšlet, protože máte zaručené vlastní bydlení,“ uvedl ruský voják pod přezdívkou Domovoj s odvoláním na dotovanou hypotéku ve videu nahraném ministerstvem obrany.

Ruská ekonomika těží z války

Výsledkem aktuální ruské politiky je vysoká poptávka po všem, od zahraničních dovolených až po tanky. A to vše zvyšuje míru inflace. Také je třeba ale dodat, že meziroční míra inflace v Rusku aktuálně klesla pod čtyřprocentní cíl tamější centrální banky. Nyní je na úrovni 3,86 procenta. Ruská centrální banka ale ve snaze zabránit přehřátí ekonomiky zvedá úrokové sazby, které aktuálně činí 8,50 procenta. Zároveň se ale potýká s propadajícím se kurzem rublu. Ten od začátku roku vůči dolaru klesl téměř o 25 procent a blíží se hodnotě 100 rublů za dolar. Guvernérka centrální banky Elvira Nabiullinová to přičítá z velké části zhoršení podmínek zahraničního obchodu.

Centrální banka očekává, že ruská ekonomika letos vzroste o 2,5 procenta. To je podle ekonomů vzhledem k pokračování války optimistický odhad. Avšak míra nezaměstnanosti letos v Rusku klesla na rekordně nízkou úroveň a reálná mzda stabilně roste, protože státní i soukromé podniky trpí nedostatkem pracovní síly. Ekonomice prospívá válka.

Válka na Ukrajině akcelerovala český zbrojní průmysl

Ruští průmyslníci se Putinovi chlubí, že jejich podniky zvýšily výrobu na úroveň nevídanou od pádu Sovětského svazu a že pracují na tři směny, aby pokryly armádní poptávku. V petrohradské textilce se snaží získat kvalifikované dělníky a kvalitní materiály, aby zvládli příval zakázek na vojenské uniformy. V průmyslové oblasti ve Sverdlovsku, továrna, kde se vyrábějí tanky, zaměstnala jako pracovní síly stovky vězňů z místního vězení, aby vůbec pokryla poptávku.

Tak silný průmyslový růst zmátl západní analytiky, kteří očekávali, že letos výkon ruské ekonomiky klesne o 0,9 procenta. Nyní svůj odhad upravili směrem vzhůru na 0,7% růst, píše NYT.

Podle něj objem půjček se od vypuknutí invaze v důsledku vládních pobídek a růstu výkonu zbrojní výroby prudce zvýšil. Půjčky podnikům se v červnu v meziročním srovnání podle údajů Ruské centrální banky zvýšily o 19 procent.

Rusové stimulační opatření vítají

Podpory veřejných výdajů přivítali lidé zejména v chudších oblastech Ruska, kde se vyrábí většina vojenské techniky a odkud pochází většina branců. Oblasti sousedící s Ukrajinou a okupovaný Krym se rovněž těší z ekonomické prosperity v důsledku velkých investic do vojenského opevnění a příchodu desítek tisíc vojáků. To přesto, že obyvatelé těchto oblastí denně čelí útokům ukrajinských raket a dronů.

Vojáci domů posílají mzdy, které jsou mnohem vyšší než jejich někdejší mzdy. Rodiny padlých zase dostávají kompenzace v mnohonásobné výši jejich ročního příjmu. Ti z Rusů, kteří jdou pracovat do obsazených ukrajinských oblastí, dostávají násobky svých běžných platů. Příkladem uveďme třeba učitele. Většina těchto peněz putuje do místní ekonomiky, protože sankce omezily možnost cestovat do zahraničí. Dotace přitom nejdou jen na hypotéky, ale i do plynofikace regionů.

Rusko má plynu dost. A tak plynofikuje venkov

Útraty v restauracích se zvýšily za první čtyři měsíce tohoto roku ve srovnání se stejným obdobím roku loňského o dvanáct procent. Na Krymu se útrata v barech a restauracích dokonce zvýšila více než dvojnásobně. Když byl minulý měsíc napadený most spojující Krym s Ruskem, kolona automobilů přijíždějících z Ruska dosáhla délky 8 kilometrů.

„Pro někoho je to nové dobrodružství,“ uvedla moderátorka státní zpravodajské stanice, když popisovala, jak se turisté po útoku, při němž byla zničena část mostu a zahynula jedna rodina, museli přesměrovat na trajekt.

„Při plavbě si můžete udělat fotografie a užít si pohledu na moře,“ poradila divákům.

Každá radost ale i něco stojí

Růst výdajů a pokles příjmů za ropu a zemní plyn ale uvrhl státní rozpočet do deficitu. Za letošních prvních pět měsíců ruská federální vláda utratila v nominální hodnotě téměř o 50 procent více než ve stejném období roku loňského, uvádí moskevský Gajdarův ekonomický institut.

Příjmy Moskvy za prodej energetických surovin od ledna do května byly ve srovnání s prvními pěti měsíci roku loňského o polovinu nižší. Sankce Moskvu donutily prodávat je za nižší cenu a mnohé evropské země si pro zemní plyn našly jiné dodavatele.

Rakousko dál odebírá ruský plyn. A dál ho i odebírat chce

Oživení rovněž ohrožuje chronický nedostatek pracovních sil. A to je problém, s nímž nic neudělá ani prezident Putin. Putinovo rozhodnutí mobilizovat 300 000 mužů znamená další odliv pracovních sil. Navíc stovky tisíců kvalifikované pracovní síly odešlo do zahraničí, aby se mobilizaci vyhnuly, třeba do Kazachstánu, který je přivítal s otevřenou náručí. Počet obyvatel ale klesal dokonce ještě před válkou. I přes zvyšování mezd není Rusko schopné doplnit pracovní síly zahraničními dělníky, protože jim sankce znemožňují posílat výdělek domů.

„Jako ekonomka nedovedu odhadnout, kdy tato bublina praskne,“ uvedla Alexandra Prokopenková z berlínského Carnegie Russia Eurasia Center a bývalá poradkyně Ruské centrální banky.

„Jednoho dne by se ale vše mohlo zřítit jako domeček z karet,“ dodala.

Nikoli tak tvrdě, ale přesto s obavami, se vyjadřuje i guvernérka Ruské centrální banky Elvíra Nabuillinová. Ta opakovaně upozorňuje na nedostatek pracovních sil, který hrozí roztočením mzdově-inflační spirály. Varuje i před dalším rizikem, kterým je převyšující poptávka po zboží a službách nad nabídkou. I to zvyšuje inflaci a ohrožuje finanční stabilitu.

Michal Achremenko

Doplnění FinTag.cz: Bilance ruského státního rozpočtu se od ledna do konce července podle předběžného odhadu ruského ministerstva financí ocitla v deficitu 2,82 bilionu rublů [cca 645,2 mld. Kč]. To představuje 1,8 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. Pro srovnání: Schodek státního rozpočtu Česka vůči HDP činil loni 3,6 procenta. V roce 2021 byl 5,1 % HDP.

Ve stejném období loni Rusko vykázalo přebytek 557 miliardy rublů. Od té doby ale vládní finance zasáhly značné výdaje v souvislosti s invazí na Ukrajinu a západními sankcemi na vývoz ropy a plynu. Rusko navíc podle agentury Reuters zdvojnásobilo cíl výdajů na obranu v letošním roce na 100 miliard dolarů [cca 2,2 bil. Kč]. To je asi třetina celkových výdajů.

Příjmy rozpočtu bez zahrnutí energetického sektoru za leden až červenec stouply o 19,8 procenta. Důležité příjmy z vývozu ropy a plynu však o 41,4 procenta klesly. Ministerstvo financí to přičítá nižším cenám ruské ropy Urals a nižšímu vývozu zemního plynu. Obě položky jsou ovlivněny sankcemi. Nicméně příjmy z energetiky se podle ministerstva vyvíjejí tak, aby překročily základní cíl pro letošek, který počítá s příjmy osm bilionů rublů.

Cena ropy roste. Rusko uvažuje o snížení daně na její vývoz

Výdaje byly za leden až červenec meziročně vyšší o 14 procent, příjmy se naopak o 7,9 procenta snížily. Celkové výdaje za sedm měsíců roku dosáhly 59,7 procenta plánu na letošní rok.

Ministr financí Anton Siluanov opakovaně uvedl, že Rusko se bude držet svého cíle, kterým je za letošní rok schodek rozpočtu na úrovni dvou procent HDP. V červenci ale připustil, že by deficit mohl být až 2,5 procenta HDP. Mnozí analytici včetně Mezinárodního měnového fondu [MMF] očekávají, že deficit bude mnohem vyšší. V loňském roce deficit ruského rozpočtu činil 3,29 bilionu rublů. Letos už Rusko vybralo ze svého rozsáhlého státního fondu 551 miliard rublů na pokrytí schodku.

–ČTK/DNA–

20 KOMENTÁŘE

    • doporučuji přečíst statistiku osn a mmf nebo občas zabrousit na bloomberg či weby obřezaných/ tím nemyslím pouze židy/ a budete se divit ohledně ekonomických stavů různých států a prognoz do budoucnosti

    • Fialový ubožáček s barevným brkem v … se předvádí ? Mafián vykulvoko z Kolína chtěl taky být “světovým” v duhovém průvodu. Jeho ostuda jakou “svět” neviděl … no jó, von panáček je najednou taky duhový i to se stává u komediantů. Možná proto na tomto průvodu hnusu nebyl dotační podvodník v pěstování kukuřice s pletařkou MPA, sčuchli se a nyní si užívají ! Buď jim přáno, ale jen v tomto páření !

  1. Jsem Vám vděčný za geopoliticky neutrální článek. To,co publikuje seznamzpravy.cz , novinky.cz a forum24 cz se vůbec nedá číst.
    Ve financích jsem naprostý laik,ale zase, některým číslům i procentům rozumím i já. Čtu ruské i ukrajinské weby, a tak vím, že např. na Ukrajině , která je zavalena Západními penězu, činí minimální důchod 2 200 UAH = 1 320 CZK. V Eusku nevím,ale soudě podle sociální orientace ruské politiky to bude podstatně víc. Otázkou také je (ne)profesionální úroveň Západních expertů a analitiků, jak těch ekonomických,tak těch vojenských.

    • Snadno Vám to objasním. Není to až zase tak složité. Musíte totiž vyjít ze základních zákonů, zde ekonomických. Jako v každé činnosti. Například když při stavbě budovy navrhnete řešení a to je v souladu s fyzikálními zákony, tak už dopředu víte, že vám budova nespadne a víte, jestli je šance, že se obyvatelé dožijí důchodu a ne předčasně zahynou v rozvalinách. Tedy hodnoty potřebné k životu vznikají z práce lidí a strojů lidmi vymyšlených. A vznikají v ekonomice. Ta ovšem musí jet na tržní bázi. A trhem je zdravý vztah výrobce-spotřebitel. Takže když si vezmeme Rusko, tak tam to dnes bohužel přirozené není. V prvé řadě tam obrovský díl poptávky vytváří armáda, což je černá díra na vytvořené hodnoty a samozřejmě na peníze daňových poplatníků. Lidé a stroje se nadřou, spotřebují fůru energie, vytvoří zbrojní produkt a bum. Je to pryč. Jistá náplast je, že energie nemusí kupovat zvenčí, suroviny také ne, pracovní sílu mají svoji a možná, že část toho, co během této konjunktury vymyslí a vylepší prodají a něco utrží. A navíc doplní sklady, ze kterých zmizela, jak to podle informací vypadá, zastaralá technika. Ale ať tak, či onak, válka je vždy ekonomicky (nemusí však být politicky) prodělkový podnik, když je subjekt jeho přímým účastníkem. Takže západní analytici zase tak daleko od pravdy nejsou, že to dobré není a že Rusko zchudne. Otázkou však je, kdo zchudne, když bohatství tam v prvé řadě shrábnou oligarchové. Tipl bych si, že obyvatelstvo z bohatství federace dostává beztak jen nezbytné minimum, takže to až zase tak moc poznat nemusí. Avšak to mě tak netrápí. Já tu bohužel vidím naprostou paralelu mezi dnešním hospodařením Ruska a dlouhodobým hospodařením EU. V EU je trh stále více a více omezován válkou zelených proti vlastnímu průmyslu a nahrazován dotačním morem. Kdy to, co se bude vyrábět a spotřebovávat stále více neurčuje trh, kde se točí soukromé peníze, nýbrž politická rozhodnutí, která jsou financována z daňových, tedy státních peněz. V důsledku toho zadlužení celé EU roste neutěšeně dál, za současného lavírování průmyslu nad propastí, kdy podnikatelé neví, za jak dlouho bude jejich podnik a výrobky zařazeny na listinu s názvem fuj. Myslím si, že na rozdíl od USA, kde to v tomto směru ani zdaleka není tak hrozné, EU a Rusko nečekají ekonomicky moc bohatýrské časy.

    • Tady s vámi souhlasím, co se děje v provládních mediích je novinářský i zpravodajský hnus. Rudé Právo by závidělo. Mám v Rusku dlouholetého kámoše, když přijede i s dětmi je zhnusen co se tady ve zpravodajství děje, hlavně o ukrajinské špíně s komikem Alzákem, která se vydává za … přitom je to jen korupce UA oligarchů po 20. let i víc ! Která se tady masíruje ovečkám 5kolky i Pávkovým klaněčům ! Jeho syn (narozen v Praze) je na ČVUT Praha, tam příjímací profesoři studentovi doporučili, aby nikde neříkal, že do té doby studoval v Rusku. Jak mu nakonec neofiko řekli, antiruský 5hadí čert (UA udavač) nikdy nespí. Takže není vše takové růžové jak si vlastizrádná 5vláda šmejdů namlouvá.

      • Aha takže v Rusku je vše růžové. Tam se totiž budou za chvíli střílet sykorjy, jsou zlutomodre. Když na Krymu zpívali ukrajinskou píseň tak je udalo. Opozice v Rusku byla brutálně potlačens. Putin jede další mandát a vy tomu rikate že je vše v pohodě? A nelíbí se Vám tady? Proč už dávno nejste v Rusku? Jo jste pokrytectví, tak to pak jo

        • Typická odpověď ukrajinského dezoláta, hned všechny posílat … Vy jste bratr šašků Haška nebo Hrdiny ? Spíše Petr Novotný, bratr sprostého po.uka, který se žlutomodrou hadrou kolem krku provokuje po náměstích ! Opozice na Ukrajině byla násilně odstraněna po převratu Majdan 2014, jak o tom psal i náš tisk, dnes se o tom nesmí mluvit-psát. Nevíte proč tak najednou ? Víte, ale nechcete znát, což je pro naivní fialkovce povinností ! Konečně zase píší o korupci UA oligarchů, korupce na UA kvete 25 let, to se taky dva roky nesmělo u nás psát, takže si napřed zameťte před svým prahem, pokrytče ! Jinak v Rusku jsou “nůžky” daleko více otevřeny, než je tomu od puče89 v rozkradeném Česku. Za to jsou na tom lépe ti, kteří pracují, neexistují tam soc. podpory pro nikdy nepracující, ani podobné ziskovky s dobře placenými zaměstnanci- havlisty z FF.

  2. Jen jsem zvědavý kdy tomuto webu rakušanův oddíl zakáže činnost na netu ! Články objektivní, debaty se nijak politicky neovlivňují bany, zákazy jako na těch poslušných 5fialům z vlastizrádné vlády-nevlády … Rusko bylo požádáno novými 2. republikami na ochranu před voj. útoky Ukrajinských hord, Krym byl od Kateřiny Veliké Ruska v té době Ukrajina neexistovala. Dokonce podle mezinárodního práva UA neexistuje dodnes, ani po rozpadu SSSR, nepřihlásili se do mezinárodních … tj. nadlouho ! Tak kdo začal tuto válku ve prospěch USA na území UA i nových republik s Krymem ? Nebylo to náhodou už při násilném převratu Majdan 2014 ? Pod velením Bidena ml i s dolary z USA pro zrádné oligarchy.

  3. …v tom článku je to zmíněno jen nepřímo, ale stojí za to to registrovat!
    Russká ekonomika oproti očekávání Západu roste a inflace nic moc, jen ten deficit. Jenže: co roste? Výroba televizí, praček, aut??? Nebo spíš produkce pro armádu??? (viz. ty zmiňované uniformy – statisticky se to schová pod kolonkou ‘textilní průmysl’ a vykáže se růst ekonomiky…
    Výroka a HDP v Russku tedy stoupá – prostě se namísto 1000 televizí vyrobí jeden tank. Co jeden – sto, nebo rovnou tisíc! A o to bude ten růst větší…
    Nějakou dobu to bude Kreml schopen utáhnout díky nerostnému bohatství těmi státními subvencemi a naléváním peněz do ekonomiky.
    Jenže stejně jako Putin předpokládal, že ta speciální vojenská operace zabere jen pár dní, tak i ta doba subvencování bude možná muset být o dost delší, než ještě před rokem počítali (ten zatrolený Západ odmítá spolupracovat a rozklížit se?!).
    Takže v okamžik, kdy se to všechno zlomí a zhroutí, bude stejně rychlý a nečekaný, jako kolaps komunismu tady u nás v osmdesátém devátém.

    • Zde bych si dovolil nesouhlasit. V uvedeném odkazu se nezrcadlí stav ekonomiky jako takové, ale morálně volní vlastnosti obyvatelstva. Toho obyvatelstva, které zastává funkce v armádě, na bojišti. Toho obyvatelstva, které v těchto funkcích organizuje a provádí boje, včetně všech s tímto souvisejících činností. Je to zrcadlo ukazující obraz, jaký pán takový krám. To se táhne už od začátku války. Proto jsou v Rusku v této oblasti pravidelně takové čistky na všech úrovních. A za Stalina to nebylo jiné. Když první zimu války na Ukrajině přišli do skladů na Sibiři pro zimní uniformy, tak jich milión chyběl. Proběhly zprávy, že si je dlouhodobě objednávali v USA na střílečky barevnými kuličkami a v Rusku tím pádem přibylo pár boháčů. Jídlo pro armádu je jen smutným dokreslením toho, jak to tam chodí. Už od poměrně mladých let si pamatuji, že už prarodiče mi říkali, že v Rusku bez cara toho nikdy moc nedokáží. Jak v odkazu vidno, protože to Putin nezkontroloval, tak se to nedá jíst a někdo je zase více movitější. Vzpomínám si, že jsem před mnoha lety viděl v TV pořad, jak se při dobývání kosmu v SSSR stalo, že pes, kterého měli vyslat do kosmu, aby se ověřilo, jak to zvládne člověk a který byl na to vycvičen a připraven, jim těsně před startem utekl. Úzký okruh lidí kolem toho to nejen utajil, ale hned odchytli podobně vypadajícího (možná, že jich tam měli více) a toho vyslali. Nikomu nic neřekli, i když to mohlo znamenat ohrožení výsledků výzkumu. Důvodem bylo, jak to v pořadu říkali, že by je za to hned postavili ke zdi. Já už si po nejen mých zkušenostech, jak to na východě chodí, nejsem zcela jist, kdy je to už teror a kdy způsob, že to prostě jinak nejde, aby to vůbec nějak fungovalo.

    • Od vás příliš ubohé, plýtké. Používat informace z novinek- seznam, ČT24 apod. 5hadích medii dnes může jen signalistův zoufalec ! Stejně špatným premiérem byl i jeho předchůdce ze smečky kolaborantů ODS, Péťa kantýnský. Oba dva z vždy proradné vatikánské sekty, signalista z Brna je dokonce vystudovaný katolický farář, to je i Výborný, prý dnes jakýsi ministrant, strašná to doba středověku.

  4. Tak ale válečná ekonomika, je třeba se zamyslet co to je, jaký je produkt, jeho životnost? Ano, i kdyby vyráběli kupu tanků, raket, tak se to v HDP objeví, takže teď dejme to mu, ekonomika funguje. Ale, tak se vyrobí, odvezou ho na frontu a tam dřív, nebo pozdějí, bum, prásk, konec, tank nic nepřinese do budoucna. Je to prostě pálení peněz ze státního. To znamená, naprostá stagnace, nerozvoj, takže z dlouhého času rozevírání nůžek .

  5. Ekonomika funguje di,y válce, ale zase za to jistě může USA. Takže stat do toho pumpuje peníze, které natiskne a inflace se rozjíždí. Jednou to praskne a náckové zažijí občanskou válku 😀👍

  6. Nejen Rusko na této nesmyslné bratrovražedné válce vydělá, to jen vinou USA, které vydělá daleko více. Poněvadž se snaží oslabit jakýmkoliv způsobem ekonomického konkurenta Rusko, ale zároveň i s Německem, šéfem EU. Hlavně firmy z USA vydělávají na debilitě EU “politiků” apod. cynických necitů jako je Lipavský, Lejnová, Černochová, Pávek, Péťa, Němcová apod. váleční peklíři.

  7. K tomu bych dodal, že o žádné přehřátí nemůže být řeč. Vzpomeňte si na éru po puči89 s opilcem Havlem a jeho smečkou77. Vše co je pro Rusko zrušit, vyspělou zbrojní výrobu na Slovensku zrušit, zákaz firem pracujících v Rusku a spoustu dalších nesmyslů od těchto loutek západu. Co přišlo poté otevřelo oči rozumným lidem i …. Na Československá pracovní místa, obchody dlouhodobě získávané kvalitou i … nastoupili do Ruska dělníci z USA, Německa, Kanady … o dodávkách výrobků nemluvě, to byl pro tyto desítky zemí kšeft století. Československo v té době ostrouhalo tužku, to vinou vždy zrádné skety Havla i jeho úplatné smečky kolem něho. A dnes s 5hady ? Škoda o těchto politických hyenách psát, stejně jako o jejich naivních i … voličích !

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here