Sociální dialog bere za své. Odbory odešly z tripartity, zůstal jen Středula

1729
odbory
Foto: ČMKOS

Odboráři včera [6.5.] předčasně opustili zasedání tripartity. Zdůvodnili to výroky premiéra Petra Fialy [ODS] na jejich adresu a také nemožností vyslovit svůj názor. Na jednání za odbory zůstal jen předseda ČMKOS Josef Středula.

Aktuální spory mezi ODS a odbory začaly poté, kdy člen výkonné rady ODS a exministr životního prostředí Pavel Drobil uvedl, že odbory nejsou partner, ale nepřítel. Odboráři požadovali omluvu. Spor vyvrcholil včera, když odboráři opustili jednání tripartity. To se stalo naposledy v roce 2011 a 2012 za vlády Petra Nečase [ODS].

„Nebylo to poprvé, kdy jsme žádali, aby pan premiér reagoval na slova jednoho z členů ODS na kongresu… Pan premiér místo toho, aby situaci řešil, způsobil to, že delegace odborů odešla z jednání tripartity,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula.

Dodal, že to odboráře nijak netěší. Ale způsob, forma, obsah sdělení, které premiér Fiala použil, nepovažují za slova premiéra země, ale dotčeného politika, který neunesl kritiku, aby se od slov člena ODS distancoval. Zdůraznil, že odbory se rozhodly před pár dny správně, když svolaly na 21. května demonstraci proti záměrům vlády.

„Odbory neustále útočí na vládu, místo jednání svolávají protivládní demonstrace, na což samozřejmě mají plné právo, ale nečekal bych, že se urazí, když někdo popíše věci tak, jak jsou. Odešli ve chvíli, kdy jsem jim odcitoval jejich vlastní výroky,” sdělil premiér.

Podle něj zástupci odborů svým odchodem před koncem jednání ukázali, jak si představují sociální dialog. Další zasedání tripartity se má konat 16. července.

Odboráři se chovají dětinsky, uvedl ministr Jurečka

Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL] po tripartitě řekl, že považuje odchod odborářů za dětinský a nepochopitelný krok. Odboráři, jak řekl, odešli poté, kdy jim premiér připomněl výzvu předsedy nejpočetnějšího svazu KOVO Romana Ďurča, aby lidé v evropských volbách volili proti vládní koalici a dali hlas sociálním demokratům či ANO.

„Na základě této debaty pro mě z nepochopitelných důvodů se delegace zástupců odborů zvedla a z jednání tripartity odešla, zůstal tam pouze předseda Josef Středula. Já považuji tento odchod za dětinský,” řekl Jurečka.

Odboráři loni prodali Radost. A prodávat budou dál

Pro takové konání podle něj nebyl důvod. Dodal, že je to ukázka schopnosti diplomacie odborů a jejich schopnosti vyjednávat. Na jednání podle něj zaznělo ujištění, že Drobilův názor není postojem vlády.

Za nepochopitelnou označil reakci odborářů také další účastník jednání, ministr zemědělství Marek Výborný [KDU-ČSL]. Ten ale věří, že se zástupci zaměstnanců k jednacímu stolu vrátí.

Odchod odborářů z tripartity zarazil i zástupce zaměstnavatelů. Šéf Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj uvedl, že sociální dialog pokládá za klíčový. Nerozumí proto tomu, proč se odboráři na závěr jednání, které se předtím odehrávalo v naprosto běžné pracovní atmosféře, zvedli a odešli.

Proč odešly odbory z tripartity?

Šéf svazu KOVO Ďurčo potvrdil, že členům odborů doporučoval, které strany mají volit. Tvrdí, že na západě jsou taková odborářská doporučení voličům běžná.

„Máme právo na svůj názor, nejen na ten politický, ale i sociální,” vysvětlil Ďurčo.

Předáci podle něj opustili jednání tripartity kvůli tomu, že “nemohli říct svůj názor”, a ne kvůli Drobilovým výrokům. Ten na kongresu občanských demokratů v Ostravě mluvil o nefungujícím pracovním trhu a zákoníku práce, který označil za bolševický. Uvedl při tom, že odbory “nejsou partner, ale nepřítel, kterému velmi vyhovuje aktuální šílený stav, kdy pánem na pracovišti a ve firmě není ten, kdo zajišťuje a dává práci”.

Ďurčo ale tvrdí, že to problém nebyl. Problém byl, že od premiéra odboráři, jak uvedl, slyšeli, že nejsou “ten správný sociální partner”.

Psát o odborech je jako kuchat mrtvou rybu. Což platí i pro UZO

Odboráři v minulosti odešli ze zasedání tripartity několikrát, stěžovali si třeba na to, že kabinet s nimi projednává věci, které už sám schválil. V dubnu 2011 opustili jednání tripartity o reformách, protože se s kabinetem na nich nedohodli.

V roce 2012 se jednání s vládou a zaměstnavateli odboráři neúčastnili půl roku. Tehdy v březnu 2012 opustili po dvou hodinách mimořádné zasedání tripartity. Odboroví předáci to tehdy zdůvodnili nepřipraveností kabinetu na jednání. Po půlroční odmlce se pak vrátili koncem září 2012, to kvůli projednávání návrhu státního rozpočtu.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Nově zvolený předseda odborů p.Středula je zvláštní příklad žlutáckého čelného odboráře.Zůstává otázkou ,proč si ho znova zvolili za předsedu ,zjistují při okamžicích pravdy jeho pravou tvář.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here