Ekonomika v USA výrazně přibrzdila. A inflace neklesá, jak se počítalo

260
USA
Foto: Pixabay.com

Tempo růstu ekonomiky USA v prvním čtvrtletí zpomalilo na 1,6 %. Informovalo o tom tamější ministerstvo obchodu. Aktuální výkon americké ekonomiky překvapil analytiky. Pokles výkonu hospodářství sice očekávali, ale zdaleka ne tak hluboký.

„Růst ekonomiky USA v letošním prvním kvartále zklamal,“ říká k aktuálním výsledkům ekonom Komerční banky [KB] Jaromír Gec.

Analytici očekávali zpomalení tempa růstu americké ekonomiky, ale na úrovni 2,5 procenta. Na konci loňského roku ekonomika USA rostla o 3,4 procenta, loni ve třetím čtvrtletí dokonce bezmála o pět procent.

Vývoj hrubého domácího produktu USA v %

[Zdroj: BEA]

Již loni, ale i letos někteří z ekonomů předvídali významné zpomalení americké ekonomiky a mělkou recesi. Problémem v USA zůstává inflace a vysoké úrokové sazby americké centrální banky, které ochlazují výkon ekonomiky. Což se potvrdilo spolu s aktuálními daty o výkonu americké ekonomiky.

„Dynamika deflátorů HDP byla oproti konsenzu vyšší, když se jádrový cenový index zvýšil ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 3,7 procenta anualizovaně oproti očekávaným 3,4 procenta. Celkově tedy aktuální data vyzněla opět proinflačně,“ doplňuje Gec.

Deflátor hrubého domácího produktu [HDP] značí komplexní index inflace, který se nezakládá na vybraných položkách spotřebního koše, ale zahrnuje v sobě změnu cen všech statků v ekonomice. V březnu meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech zrychlil na 3,5 procenta z únorového tempa 3,2 procenta.

„Dolarové tržní úrokové sazby narostly napříč křivkou o zhruba 7 bazických bodů. Ani to ovšem nezabránilo dolaru odpoledne v páru s eurem oslabit o 0,2 procenta na 1,072 USD/EUR,“ popisuje dění po oznámení výsledků americké ekonomiky analytik KB.

Amerika: HDP, inflace a sazby

„Inflace neklesá tak, jak by si představitelé FEDu přáli,“ vysvětluje pro FinTag analytik společnosti XTB Tomáš Vranka s tím, že roli v tom aktuálně hraje i silná spotřebitelská základna.

V důsledku aktuálního vývoje nyní někteří představitelé FED oznamují, že sazby zřejmě sníží později a pomalejším tempem. Některá prohlášení dokonce naznačují, že pokud přetrvá vyšší inflace, mohli bychom se snížení sazeb dočkat až na začátku příštího roku.

„A objevily se dokonce názory, že pokud by se situace změnila v nepříznivou, přijde i zvýšení sazeb,“ dodává Vranka.

Slavné vítězství FEDu nad inflací se odkládá. Jak to ovlivní akcie

To vše podle něj ovlivní vývoj zejména na akciových trzích. Což se ukázalo již včera, kdy ceny amerických akcií po zprávě ministerstva obchodu začaly klesat.

„Ceny akcií se totiž vyvíjejí i na základě výše úrokových sazeb a vyhovují jim spíše sazby nižší. Akciové trhy jsou navíc nyní objektivně vysoko a akcie jsou drahé,“ říká analytik.

Upozorňuje na to, že investoři ještě na začátku letošního roku věřili v rychlý pokles úrokových sazeb FEDu, který se ale odkládá. To třeba už kvůli tomu, že za růst HDP, který nezpůsobuje inflaci, zástupci americké centrální považují tempo kolem 1,8 procenta. A jak už bylo uvedeno, v březnu dosáhla inflace v USA 3,5 procenta.

Ekonomika USA a její další vývoj

I když někteří z ekonomů dlouhodobě předpokládají útlum americké ekonomiky i mělkou recesi, Mezinárodní měnový fond [MMF] minulý týden zvýšil odhad jejího růstu na letošní rok na 2,7 procenta z 2,1 procenta. S ním počítal ještě ve své lednové prognóze. Zlepšení odůvodnil situací na trhu práce a vyššími spotřebitelskými výdaji.

Na druhé straně aktuální propad ekonomiky USA z 3,4 procenta na konci loňského roku na nynějších 1,6 procenta nezavdává příliš důvodů k optimismu.

„Americká ekonomika je ekonomikou založenou na aktivech. Pokud si finanční aktiva vedou dobře, vede si dobře i americká ekonomika a daří se rovněž spotřebitelům. Ale znovu: Teď vidíme známky zpomalování, zejména na trhu práce. Nábory vlastně zcela přestaly. Myslím tím nové nábory. To se projeví na výsledcích. I to promluví do rozhodování FEDu. V USA stále předpokládáme recesi. Mohla by být velmi slabá, technická, kdy se mezičtvrtletní růst mírně propadne do záporných hodnot,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole. 

Vznikla nám tu technologická ekonomika, říká John O’Toole

Za celý loňský rok vzrostla americká ekonomika o 2,5 procenta, zatímco o rok dříve růst činil 1,9 procenta. Prognostický model vydaný Federální rezervní bankou v Atlantě předpokládal, že letos v prvním čtvrtletí poroste ekonomika tempem 2,1 procenta. Aktuální výsledek je ale o 0,5 procenta nižší.

–DNA–

1 komentář

  1. Slavné USA mělo po světě dluh 4 300 bilionů kč, to v roce 2021 a dluh denně roste o 17 mld. dolarů. Kdepak ekonomika bývalé velmoci asi spěje nebo už tam je ? Nejzadluženější stát něco daroval zkorumpované UA, která má zase největší úmrtnost vinou mlýnku nebezpečného sociopata z Kyjeva

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here