Vláda projedná změny u DPH. Týkají se firem i hendikepovaných

379
DPH
Ilustrační foto: Pixabay.com

Malé firmy se sídlem v jiném členském státu EU zřejmě dostanou možnost, aby v Česku nespadaly do režimu plátců daně z přidané hodnoty [DPH]. Předpokládá to návrh novely zákona o DPH, který zítra [12.6.] projedná vláda.

Podle současného zákona firmy se sídlem v zahraničí podléhají povinnostem k DPH od prvního obchodu uskutečněného v Česku. Novela, kterou předkládá Ministerstvo financí ČR [MF ČR], ale převádí do českého práva evropskou směrnici, která by měla i malým firmám se sídlem v EU a podnikajícím v Česku umožnit spadat do skupiny neplátců DPH. Tuto možnost ale podmiňuje tím, že tyto firmy dosáhnou ve všech státech unie obrat nanejvýš 100 000 eur [cca 2,5 mil. Kč].

Evropská směrnice má zároveň umožnit malým českým firmám za stejných podmínek využívat v jiných zemích EU režim neplátce DPH. Novela nic nemění na tom, že povinnostem spojeným s DPH, jako jsou kontrolní hlášení či platba daně, nepodléhají ty české firmy, jejichž obrat za posledních 12 měsíců nepřekročí dva miliony korun.

Změny DPH u staveb a zdravotně hendikepovaných

Norma předložená MF ČR ale i zpřesňuje podmínky pro uplatnění nižší sazby DPH u staveb pro bydlení a pro sociální bydlení. Také zpřesňuje podmínky, za kterých se uplatňuje nižší sazba DPH na stavební práce. Nově se pro daňové účely budou stavby posuzovat podle účelu užívání. To znamená podle toho, jaký je u nich zapsaný účel v základních registrech. Pokud stavba ještě nebyla zapsána v katastru nemovitostí, posoudí se podle projektu a stavebního povolení.

Návrh MF ČR žádá také zrušení možnosti vrácení DPH osobám se zdravotním postižením při nákupu automobilu v tuzemsku. Jde o vratku daně z ceny zakoupeného motorového vozidla, na které jim stát přispěl formou příspěvku na zvláštní pomůcku – motorové vozidlo. A to ve výši maximálně sto tisíc korun.

Vláda Petra Fialy sebere postiženým vratku DPH na auta

Podle ministerstva financí současná úprava odporuje evropským pravidlům, podpora handicapovaným by se podle něj měla řešit dávkou ministerstva práce a sociálních věcí. S tím ale nesouhlasí Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV ČR]. Rozpor snad vláda vyřeší na zasedání kabinetu.

Podle Národní rady osob se zdravotním postižením [NRZP] úřady práce ročně vyplatí přibližně 1 200 příspěvků na nákup motorového vozidla. Pokud by všichni jejich příjemci uplatnili maximální slevu na dani ve výši zmiňovaných 100 tisíc korun, pak se příjmy státu sníží o 120 miliónů korun ročně.

Sazby daně novela MF ČR ponechává v současné výši

Novela nijak neupravuje výši sazeb DPH. Ty se změnily v letošním roce, kdy kabinet v rámci rozpočtové konsolidace sloučil snížené sazby ve výši deset a 15 procent do jedné dvanáctiprocentní sazby.

Stanjura má rekordní příjmy, ale i deficit rozpočtu. Jak to?

Základní sazbu 21 procent ponechal ve stejné výši. Zároveň změnil rozložení položek v jednotlivých sazbách, ze snížené sazby vypadly například kadeřnické a holičské služby nebo točené pivo. Příjmy z DPH jsou největším příjmem státního rozpočtu mezi přímými daněmi. I přes jejich letošní růst o bezmála devět procent, státní rozpočet v květnu vykázal deficit 210,4 miliardy korun. Oproti dubnu to je o 57,3 miliardy korun víc. V dubnu schodek rozpočtu stoupl o 48,1 miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here