Poučený investor pracuje jako specialista ve svém oboru. Je mu 59 let. Podnikat začal v roce 1992. Po čase firmu prodal a stal se zaměstnancem. Netrvalo dlouho a znovu se pustil do podnikání. A také začal pravidelně investovat. Kombinuje podílové i penzijní fondy.

Na otázku, zda je v podnikání úspěšný, odpovídá, že si na nedostatek práce nemůže stěžovat. Jako investor dává přednost podílovým fondům, ale i si spoří v penzijních fondech. Přímé obchodování na finančních trzích ho z časových i jiných důvodů neláká, ale uvědomuje si, že by jako investor ušetřil na poplatcích za správu investic.

Jak postupuje poučený investor

Investuje do zahraničních podílových fondů a zvolil si program životního cyklu. Čím blíže bude penzi, tím více z jeho úspor bude převedeno z volatilních akcií do státních dluhopisů. Podílové fondy oceňuje zejména z toho důvodu, že si z nich peníze může kdykoli vybrat. Vnímá je jako pojistku pro případ, pokud by náhle potřeboval větší obnos peněz. S předčasným výběrem z penzijního spoření se státním příspěvkem vůbec nepočítá. Ví, že by to znamenalo ztrátu státní podpory.

Na otázku, zda si peníze, které si naspoří v rámci státního penzijního systému, nechá vyplatit najednou, anebo zvolí měsíční rentu, odpovídá, že si peníze s největší pravděpodobností nechá vyplatit najednou. A dál s nim bude sám hospodařit. Něco si nechá pro svoji potřebu, zbytek, počítá, bude jako správný investor investovat dál.

Jak vybrat peníze z penzijních fondů

Je více možností, jak a kdy si vybrat peníze z penzijního spoření se státním příspěvkem. Základ je vědět, zda chci peníze čerpat najednou nebo postupně. To platí pro staré penzijní připojištění i nové doplňkové penzijní spoření. Byť se u nich způsob výběru liší. Níže je pět možností, jak lze vybrat peníze ze spoření na penzi.

  • Více: Spoření se státním příspěvkem: Jak vybrat peníze

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here