Zdánlivé omezení mi poskytuje větší svobodu, říká Josef Uchytil z Turnova

2193

Josef Uchytil je muž mnoha profesí. V první řádě je to táta od rodiny, v druhé řadě majitel a provozovatel úspěšné turnovské pobočky poradenské společnosti Partners. Je ale i výborným pianistou, matematikem a aktivně činný je i v komunální politice.

Mnoho lidí si myslí, že finanční poradce inkasuje tučné provize a má hotovo. To ale Josef Uchytil vyvrací. Podle něj se dá na malém městě dlouhodobě úspěšně podnikat s jedinou možnou strategií. Tou je důraz na kvalitu služeb a spokojenost zákazníka.

„Jakékoli upřednostnění vlastního zájmu před zájmem klienta se dříve nebo později vrátí jako bumerang. I proto jsem rád, že napříč námi nabízenými produkty jsou nastavené rovné provizní podmínky, takže naši klienti mají vždy jistotu, že upřednostňujeme jejich zájmy a ne to, kolik vyděláme na provizi za ten či onen finanční produkt,“ vysvětluje.

Dodává, že jeho turnovská pobočka s více než třemi tisíci aktivními klienty nefunguje ani jako typická banka, ve které každý měsíc nebo kvartál přijde seshora plán, který se musí splnit. Když se plán splní, přijde odměna. A když se nesplní, přijde trest.

„Tohle u nás nefunguje. Stejně jako u nás nefunguje nějaký rychlý recept na úspěch. Začínali jsme od nuly. To, že naši klientelu stále rozšiřujeme, je jen na základě referencí našich stávajících spokojených klientů. Což je vůbec ta nejlepší reklama,” říká Josef Uchytil s dovětkem, že jedinou cestou vedoucí k dlouhodobému úspěchu je postupné budování vlastní značky a jejího dobrého jména.

„Jinak to nejde. To mám odzkoušeno na vlastní kůži, přičemž si i velice dobře vzpomínám, jak obtížné byly začátky,“ dodává.

V komunální politice

V komunální politice Josef Uchytil působí přesně čtyři roky. Po celou dobu v opozici a po celou dobu jako člen kulturní komise rady města a předseda finančního výboru zastupitelstva města Turnov.

„Povedlo se nám navýšit prostředky v kulturním fondu. Zmobilizovali jsme i turnovskou kulturní scénu, která nám každoročně nejen na festivalu Kulturnov dokazuje, jaké bohatství máme v našich turnovských kulturnících,“ říká s úsměvem.

Finance města se podle něj daří udržet v rozumných mezích. Investiční akce se financovaly prostřednictvím extrémně levných úvěrů. Na otázku, co mají společného zdravé rodinné finance s těmi městskými, odpovídá: „V obou případech je potřeba myslet na horší časy a držet nějakou rozumnou rezervu. V obou případech nelze jen veškeré příjmy projíst, ale také investovat, udržovat a obnovovat majetek.“

Podle něj by míru zadlužení městu Turnov mohlo závidět lecjaké podobně velké město v ČR. Turnov by se svých závazků mohl klidně zbavit i do tří let. Po tu dobu by se dle jeho slov sice nic v Turnově neopravilo, ale město by mohlo začít s čistým štítem, tedy bez dluhů.

Vyjadřuje se i k tomu, jak má podle něj vypadat solidní komunální politik: Solidní komunální politik nevstupuje do politiky s cílem přihrávat si zakázky, jedná transparentně a ideálně není nijak na městě závislý.“

Relax v běhu

Práci Josef Uchytil věnuje zhruba šedesát hodin týdně. Více než deset hodin týdně mu sebere politika, další hodiny hudba, hlavně jazz, a to, co mu zbývá, vezme rodina a spánek. Nabízí se otázka, jak to Josef Uchytil všechno stíhá. On sám říká, že velice obtížně, ale i tak přidává i radu, jak to zvládat.

„Předně jsem ze svého života odstranil vše, co nepotřebuji. Už pátým rokem nemáme televizi, neposlouchám rádio, nečtu noviny. Stačí mi jen cíleně mapovat ekonomické zpravodajství a poslouchat audioknihy, kdy mám ve svých rukou, co poslouchám a co ne. Aktuálně jsem se dokonce oprostil i od chytrého telefonu a vracím se k tlačítkovému,“ říká a dodává, že výše uvedená zdánlivé omezení mu poskytují zase větší svobodu, přičemž platí, že času máme všichni stejně, což je jedna z mála spravedlností, kterou podle něj na světě máme.

Josef Uchytil působí jako finanční poradce a manažer od roku 2007. Je držitelem mezinárodního certifikátu €FA™ – European Financial Advisor™ a autorem komplexního programu pro srovnávání variant financování bydlení Hyposoft. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor výpočtová matematika, a konzervatoř Jaroslava Ježka, obor jazzová skladba. Vedle finančního poradenství hraje v nejrůznějších nejen turnovských jazzových kapelách, v mládí dokonce se svým hudebním uměním vystupoval na námořních lodích.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here