Aktuálně si koruna vůči euru stojí v poměru cca 26 korun za jedno euro. Podle Lukáše Váchy z Conseq Investment Management musí koruna nejdříve prostřednictvím výprodejů ze strany zahraničních investorů skokově oslabit, aby teprve pak mohla začít posilovat. A ono oslabení přijde dle jeho odhadů letos.

Jak vidíte v Conseq Investment Management vývoj kurzu koruny v letošním roce?

Obecně si myslíme, že by koruna měla i nadále dlouhodobě posilovat. Ale také se obáváme, že to nebude tak jednoduché. To je výhled na několik let. V tom krátkodobém výhledu se podle nás trh stále ještě docela nepročistil od spekulativního kapitálu. Ten sem přišel v době devizových intervencí ze strany ČNB. A ještě celý neodplul.

Co z toho vyplývá?

To, že ještě předtím, než koruna začne posilovat, dojde v určitém období ke skokovému propadu jejího kurzu. O korunu, dvě oproti euru. Ale samozřejmě je to jen takové věštění z křišťálové koule…

Nakoupená koruna

Analytici o tom ale hovoří dlouhodobě…

Ano. I my jsme si původně mysleli, že to začne již v roce 2018. Ale to se nestalo. Zahraniční kapitál je stále v koruně a zatím i brání jejímu dalšímu posilování. Náš scénář na rok 2019 je ovšem stále stejný. Odchod zahraničního kapitálu. Krátkodobé oslabení. A pak další dlouhodobé posilování kurzu koruny.

Jaký důvod vás k tomu vede? 

Zahraniční subjekty, které nakupovaly v minulosti korunu, jsou většinou banky a další finanční instituce. A to nejsou většinou dlouhodobí investoři. Ti neinvestují peníze takovým způsobem, aby na nich někde seděli dlouhodobě. A teď už jsou v koruně dva roky. Jak čas plyne a koruna neporoste tak, jak by si představovali, začínají ztrácet nervy a začnou ji prodávat.

Co je ještě může přimět k rozhodnutí prodávat korunu?

Impulsem může být i politická nebo ekonomická událost na rozvíjejících se trzích. Typickým příkladem byly nedávné propady turecké ekonomiky. Česká korunu a vůbec Česká republika je vnímána velkými investory stále jako rozvíjející se trh.

Velcí investoři nerozlišují mezi ČR a Tureckem…

Většinou ne a hází nás do pytle s ostatními středoevropskými měnami. A pakliže tam dojde k otřesům, jako nedávno v Turecku nebo zpomalení růstu v Číně, tak to může být impuls, který nastartuje výprodej koruny. Tedy její oslabení.

Do čeho investovat v roce 2019

Co byste doporučil lidem, jak by měli investovat v roce 2019?

Doporučil bych jim k pozornosti skutečnost, že úrokové sazby v České republice rostou. To znamená, že určitou možností k „zaparkování“ větších peněz na půl roku, na rok jim mohou po dlouhých letech půstu [nenabízely výnos, byly v záporných číslech] nabídnout fondy peněžního trhu nebo fondy investující do krátkodobých dluhopisů.

Proč?

Banky jim nenabídnou na spořících a termínovaných účtech tak zajímavé úroky. Nic je k tomu nenutí. Mají dostatečnou likviditu. Peníze jim doslova tečou ušima. Zvyšování úrokových sazeb ale značí renesanci fondů peněžního trhu. Přestává tedy platit to, co platilo poslední roky, že výnosy nástrojů peněžního trhu byly nulové nebo záporné. Ještě v půlce roku 2018 bylo prakticky nemožné se dostat v jejich případě na černou nulu, teď je situace docela jiná. Česká národní banka zvýšila úrokové sazby v letech 2017 a 2018 sedmkrát. Nejvíce pak v loňském roce. Podle nás ke zvýšení sazeb přistoupí i letos. Jednou až dvakrát.  Je třeba počítat i s tím, že se vyšší úrokové sazby prolnou do ekonomiky.

Lukáš Vácha je člen představenstva a obchodní ředitel pro institucionální a privátní klientelu Conseq Investment Management. Absolvoval Fakultu financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze. V rámci akademického programu studoval rovněž Universität zu Köln v Kolíně nad Rýnem. Od roku 2000 do konce roku 2002 pracoval v Conseq Finance, a.s. jako obchodník s dluhopisy. V letech 2003 až 2005 působil v České spořitelně, a.s. jako produktový manažer pro segment malých a středních firem. Od roku 2005 do roku 2008 pracoval v ČSOB Asset Management, a.s., člen skupiny ČSOB jako account manager pro institucionální klienty.  V prosinci 2008 se vrátil do skupiny Conseq.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here