Objem úvěrů ze stavebka má podle nového odhadu Asociace českých stavebních spořitelen [AČSS] letos meziročně klesnout o cca 12,4 miliardy korun. A to z loňských 67,4 miliardy korun na předloňských 55 miliard korun. 

Za poklesem stojí zpomalující ekonomika i regulace hypotéčního trhu Českou národní bankou. Podle asociace letos mírně vzroste počet nových smluv, ale klesne objem peněz, které si lidé půjčí u stavebních spořitelen. To potvrzuje i skutečnost, že lidé přestali využívat úvěry od stavebních spořitelen pro získání 20% hodnoty na hypotéku pořizované nemovitosti. Opatření České národní banky, která tomu brání, vstoupila v platnost loni v říjnu.

„Čísla od začátku roku naznačovala, že se v objemech nepodaří navázat na loňské mimořádné výsledky. Těm pomohla též snaha lidí předzásobit se úvěry před nástupem nových regulací České národní banky,“ říká tajemník AČSS Jiří Šedivý, který dodává: „Asociace však očekávala mírnější dopad, respektive menší efekt předzásobení.“

Zprávy z trhu

I přes nová pravidla České národní banky, lidé stále hledají cesty, jak obejít povinnost mít našetřeno 20 % hodnoty nemovitosti před žádostí o hypotéku.

Vymýšlejí různá řešení. Jednou z údajných možností, jak dofinancovat i dnes hypotéku ze stavebka, má být například uzavření kupní smlouvy u pořizované nemovitosti, kde bude uvedeno, že 20 % je z vlastních zdrojů a 80 % z hypotéčního úvěru. Stavebním spořitelnám nevadí zafinancovat tu část, kde je napsáno, že je to z vlastních zdrojů, protože je to vždy úvěr bez zástavy nemovitosti. Toto má ale umožňovat jen několik bank na trhu, kterým nevadí, že nemovitost pořizovaná na hypotéku je dofinancována ze stavebka. A nenahlíží do bankovního registru před čerpáním, nebo v časově blízkém období čerpání do plusu i minusu. Tedy například 3 měsíce před i po čerpání. Jiné banky s tím ale podle zpráv z trhu mají problém.

Jiří Šedivý výše uvedenou praxi odmítá s odůvodněním, že by byla v rozporu s regulací České národní banky.

Úvěry ze stavebka

Loňský rok byl pro stavební spořitelny v oblasti úvěrů rekordní. Jejich objem dosáhl celkové hodnoty 67,4 miliardy korun, což představovalo meziroční nárůst o 22 %. Asociace zároveň potvrzuje dosavadní prognózu v počtu sjednaných smluv, která počítá s mírným nárůstem.

„Předpokládáme, že v letošním roce prolomí počet nově uzavřených obchodů hranici půl milionu smluv. Rostoucí trend potvrzují čísla za první pololetí. Je vidět, že lidé si chtějí spořit a mít po ruce finanční prostředky, které by mohli využít na bydlení,“ doplňuje Jiří Šedivý.

Spoření na spoření

Upozorňuje na to, že stavební spoření není pouze jen o úvěrech. Díky státní podpoře až 2 000 Kč ročně po dobu šesti let a zhruba 1% zúročení [minus poplatky] ho mnoho lidí využívá jako nástroj pro spoření. Váží se k němu i daňové výhody. Odborníci ho coby spořicí produkt po dobu šesti let předřazují před spořicí účty či termínované vklady v bankách.

U pravidelného vkladu 1 700 korun měsíčně po dobu šesti let je výnos při vložených 122 400 korunách výnos po zdanění cca 134 415 korun. To je celkové zhodnocení 12 015 korun. U předplacení si stavebního spoření naráz na dobu šesti let je výnos vyšší. Celkové zhodnocení je 15 316 korun. Stát daní výnos 15% daní.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here