Italská politická scéna kolabuje. Americký prezident se vzteká, že mu nechtějí prodat Grónsko. A nejdůležitější centrální banky se opět chystají rozhazovat peníze. Vítejte ve staronovém [ab]normálu, který přináší investiční nástrahy i zajímavé příležitosti. Na to, jak se v nich vyznat, odpoví debata ABCD investora.

Prázdninová pohoda se chýlí ke svému konci a na finančních trzích začíná pomalu ale jistě přituhovat. To nedávno potvrdil i exprezident minneapoliského FEDu Narayana Kocherlakota. Podle něj už nyní začíná finanční trhy drtit “debilizující” nejistota, která pramení z existujících rizik a obav z neschopnosti na ně reagovat. Že jeho slova míří do černého, potvrzuje i aktuální současnost, kdy investoři platí za držení německých dluhopisů a v Dánsku se nabízejí hypotéky se zápornou sazbou.

Jaká jsou rizika

Spojené státy – i přes aktuálně velmi dobré výsledky – čeká podle známého amerického investora Raye Dalia recese už v příštích dvou letech. Jedním z důvodů dle jeho slov bude i ochranářská ekonomická politika Donalda Trumpa. Ta totiž ve výsledku dle jeho názoru Spojeným státům nepřinese nic jiného než ztrátu konkurenceschopnosti.

Zdaleka nejde ale pouze a jen o vývoj v USA. Německá ekonomika se dostala do červených čísel již nyní. Jak dopadne brexit, si troufá odhadovat jen málokdo. Další problémy se dají čekat i z vývoje v Číně. Ta pomalu ale jistě kvůli obchodní válce s USA obrací svou pozornost od amerického trhu k evropským trhům. Z toho mají vítr všichni evropští výrobci, protože to nepřinese nic jiného než cenové války. A s největší pravděpodobností i omezení evropské produkce a propouštění lidí. Situaci v tomto ohledu nepřidávají ani kroky čínské vlády, která srazila nejen hodnotu své měny, ale i úroky u úvěrů pro polostátní čínské firmy.

 „Shrnuto a podtrženo se tak naplňují nedávná temná proroctví, podle kterých se hospodářský cyklus zlomí dříve, než dojde k normalizaci monetární politiky,“ říká Roman Chlupatý z ABCD investora.

Dodává, že jakkoli se nyní očekává snížení sazeb od světových centrálních bank – americký FED podle některých analytiků sníží úroky už toto září – nic nenasvědčuje tomu, že centrální banky budou mít tentokrát dostatek munice na zpomalení ekonomického pádu.

„A vzhledem k tomu, že se nedávná dluhová krize řešila dluhem nebude schopna reagovat většina rozumných vlád,“ upřesňuje.

Co na to ABCD investora?

Není divu, že stejně jako rostou obavy z globálního ekonomického vývoje, rostou i obavy investorů o jejich investice. A to i přesto, že většina hlavních amerických akciových indexů prozatím nadále osciluje poblíž historických vrcholů a mají podle některých expertů ještě prostor k dalšímu růstu. Nebo i navzdory tomu, že podobně se vyvíjí i zlato, stříbro nebo bitcoin. Tedy další takzvané bezpečné přístavy, které se dostávají na několikaměsíční až několikaletá cenová maxima.

„Jenomže to a další příznaky mohou být pouhou předzvěstí velice tvrdého pádu. Nabízí se tak otázka, zda a jak se na něj lze připravit,“ komentuje situaci Roman Chlupatý. Nejhorší řešení by podle něj přitom bylo strkat hlavu do písku před realitou.

I proto přichází ABCD investora se svou první debatou na téma současných rizik na kapitálových trzích. Tu pořádá na YouTube kanálu Investičního webu 2. září od 16:00. Pozvání do debaty přijali generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic a člen představenstva Conseq Investment Management Lukáš Vácha.

Zeptat se může každý

„Ptát se budeme zejména na to, jak dlouho se ještě povezou na vlně levné likvidity všechna možná aktiva. Anebo se už naplní přísloví, které hovoří o tom, že tak dlouho se chodí se džbánem pro levné peníze, až se pomyslné ucho utrhne,“ upřesňuje Roman Chlupatý.

Zároveň investory vyzývá, aby se nebáli zeptat na to, co je zajímá. A to už teď prostřednictvím e-mailu: azinvestora@seznam.cz. Do předmětu je přitom ideální napsat – Debata: ABCD investora. To proto, aby se skutečně dostalo na všechny položené otázky.

1 komentář

  1. […] Naplní se temná proroctví, podle kterých se hospodářský cyklus zlomí dříve, než dojde k normalizaci monetární politiky? To a nejen to bude řešit debata ABCD investora, která se uskuteční na YouTube kanále Investičního webu 2. září od 16:00. The post Rozdrtí trhy nejistota? Odpoví ABCD investora appeared first on financnimys.cz . Source: Rozdrtí trhy nejistota? Odpoví ABCD investora […]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here