Průmyslová produkce v listopadu reálně meziročně klesla o 3,2 procenta, meziměsíčně o 1,1 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně snížila o 2,9 procenta. Loňský růst průmyslu tak ekonomové tipují na kladnou nulu.

Bez očištění [minus jeden pracovní den] byla listopadová průmyslová produkce meziročně nižší o 5,7 %. K poklesu přispěla nejvíce výroba dopravních prostředků, jak uvedl Český statistický úřad [ČSÚ].

„S ohledem na slabost německého průmyslu, propad předstihových indikátorů a zprávy o omezení výroby v podnicích, jako je nošovický Hyundai se něco takového dalo čekat,“ říká ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Podle ředitele odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radka Matějky je současný propad loňské průmyslové produkce dán i rekordními výsledky v roce 2018.

 „To, že v listopadu loňského roku průmyslová produkce poklesla o více než tři procenta, je částečně způsobeno vysokou srovnávací základnou předchozího roku, kdy v listopadu 2018 dosáhla průmyslová výroba svého maxima,” vysvětluje.

To potvrzuje i hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Bohuslav Čížek.

„Aktuální výsledky srovnáváme s rekordními pozitivními výsledky předchozích let. Jisté ale je, že letošní průmysl již nemá tak dobrou kondici jako v loni,” říká s tím, že za celý loňský rok nelze očekávat žádná skvělá čísla.

Pokles a růst průmyslu

K meziročnímu poklesu listopadové průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení [-28,8 %], výroba strojů a zařízení [-7,6 %] a výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [-3,0 %].

Naopak dobrá zpráva je, že listopadová průmyslová produkce loni vzrostla v odvětvích výroba elektrických zařízení [+6,6 %], výroba pryžových a plastových výrobků [+6,0 %] a výroba základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků [+14,8 %].

I přesto ale ekonomové počítají, že slabost českého průmyslu bude pokračovat i v nejbližších měsících.

„Ve své podstatě se tak meziroční vývoj průmyslové výroby za celý loňský rok blíží kladné nule,“ říká Bohuslav Čížek.

To potvrzuje i Michal Brožka: „Zatímco začátek minulého roku se vyvíjel v českém průmyslu ještě relativně příznivě, ve druhé půlce šel dolů a v průměru za celý rok byl jeho růst prakticky nulový. A s nulovým růstem průmyslu ČR počítáme i pro letošek.“

Průmyslová výroba by se však neměla propadnout do červených čísel. Zlepšení by podle ekonomů mohlo přijít již v půlce letošního roku. Určitou naději už dal nárůst loňské listopadové průmyslové produkce v Německu. A to i navzdory tamějším špatným listopadovým číslům nových objednávek. Německý průmysl zaznamenal růst po dvou měsících propadu. Meziměsíční tempo růstu bylo nejrychlejší za posledních osmnáct měsíců, čímž překonalo očekávání trhu o tři desetiny.

Blýskání se na lepší růst průmyslu potvrzuje i Bohuslav Čížek. Podle něj by už v prvních letošních měsících nemusela být výsledná čísla až tak dramatická jako loni v listopadu.

Nové zakázky v automotive vzrostly

Předzvěst ke zlepšení situace zčásti dala už i listopadová čísla v kapitole nových zakázek. Jakkoli jejich hodnota v listopadu 2019 meziročně klesla o 2,9 % a nové zakázky do zahraničí se snížily o 0,5 %, tuzemské dokonce o 8,0 %.

Důvod k optimismu dává růst počtu nových zakázek právě v odvětví výroby motorových vozidel, přívěsů a návěsů, kde produkce vykázala největší pokles. Zde podle ČSÚ nové zakázky vzrostly o +6,7 %.

Nárůst zakázek přitom zaznamenala ještě výroba elektrických zařízení [+4,2 %] či papíru a výrobků z papíru [+0,7 %].

Tím ovšem důvody k optimismu pro růst průmyslu končí. Významný pokles nových zakázek v listopadu zaznamenalo odvětví výroby základních kovů, hutní zpracování kovů; slévárenství [-15,8 %]. Dále odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení [-11,5 %] i výroba strojů a zařízení [-8,0 %].

Tržby a počty zaměstnanců

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v listopadu meziročně klesly o 6,0 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 7,7 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 3,7 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v listopadu 2019 meziročně snížil o 1,7 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v listopadu 2019 meziročně vzrostla o 3,6 %.

Co na to Česká národní banka

Koruna na informace o zrychlení poklesu průmyslové produkce nereagovala. Klidnou ji nechalo i potvrzení zpomalení růstu celé ekonomiky v loňském třetím čtvrtletí z 2,8 procenta na 2,5 procenta. Ekonomové letošní růst HDP tipují na dvě procenta. I tak se ale pozornost stále více přesouvá k bankovní radě České národní banky [ČNB].

„Slabost průmyslu je argument proti zvyšování úrokových sazeb ČNB. Nicméně ta z druhé strany pozoruje vyšší inflaci a bude tedy dál hovořit o možnosti dalšího utažení měnové politiky,“ vysvětluje Michal Brožka.

Přitom už počátek příštího týdne přinese z pohledu trhů i ČNB důležitá data prosincové inflace. Již v listopadu se inflace dostala nad horní hranu tolerančního pásma, když meziroční růst spotřebitelských cen dosáhl na 3,1 %. Někteří ekonomové přitom odhadují, že prosincová inflace dosáhne 3,2 procenta. Obávají se i vyšších cen za energie či potraviny a nárůstu jádrové inflace. Což by znamenalo posílení pravděpodobnosti případného zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB. To by sice korigovalo inflaci, ale i zkomplikovalo život českému průmyslu, který se na tvorbě tuzemského HDP podílí největší měrou.

 –DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here