Zpracovatelský průmysl USA v lednu poprvé za šest měsíců vzrostl. Vyplývá to z údajů, které aktuálně zveřejnil tamější Institut řízení dodávek [ISM]. Za obnovením růstu aktivity zpracovatelského průmyslu Spojených států podle analytiků pravděpodobně stojí pokles obchodního napětí mezi USA a Čínou.

Index aktivity zpracovatelského průmyslu se v lednu zvýšil na 50,9 bodu z prosincových 47,8 bodu. Poprvé od loňského července se tak zpracovatelský průmysl USA dostal nad klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Analytici odhadovali lednovou úroveň indexu jen na 48,5 bodu. Dílčí index nových zakázek v lednu vzrostl na rovných 52 bodů z prosincových 47,6 bodu. Vyšplhal se tak na nejvyšší úroveň od loňského května. Mezi ekonomy ale zaznívají i obecné názory, že růst americké ekonomiky nestojí na pevných základech.

Dohoda USA a Čína

Lepší údaje za zpracovatelský průmysl USA analytici dávají do souvislosti s uzavřením první fáze dohody mezi Pekingem a Washingtonem. V polovině ledna tuto dílčí dohodu ve Washingtonu oficiálně podepsali americký prezident Donald Trump a čínský vicepremiér Liou Che. Dohoda je zatím největším krokem k vyřešení obchodní války mezi dvěma ekonomikami světa, která rozbouřila finanční trhy a zpomalila globální ekonomický růst. Podle odborníků se ale mnoho věcí v praxi prozatím nemění.

„V aktuálně podepsané první části dohody mezi USA a Čínou chybí mnoho důležitých podrobností,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek při představení ekonomické predikce České bankovní asociace [ČBA] na letošní rok.

Podle Pavla Sobíška výše uvedené v praxi znamená, že většina loni zavedených cel v obchodě mezi USA a Čínou zůstává zachována. A cla i tak nadále budou působit proti globálnímu ekonomickému růstu.

„Je třeba také říci, že než Donald Trump začal svou celní politiku, byla cla v průměru na 3,5 procentech, pak vystoupily na průměr 21 procent. Nyní po podpisu první fáze dohody klesnou jen nepatrně. A to na 19,3 procenta,“ objasnil.

Nová zpráva v této věci je, že Ministerstvo obchodu USA dokončilo nový předpis, který mu umožní uvalit cla na produkty ze zemí, u kterých určí, že podhodnocují svoji měnu vůči dolaru. Kvůli kurzu měny USA dlouhodobě kritizují Čínu, jíž ale v souvislosti s nedávno podepsanou celní dohodou zrušili statut “manipulátora měny”. I tak jí ale ponechaly na seznamu zemí, jimž je v této věci nutné věnovat zvýšenou pozornost. Na seznamu ale je i Německo, Irsko, Itálie, Japonsko, Malajsie, Singapur, Jižní Korea, Vietnam a Švýcarsko.

Návrat k lepším časům

I tak aktuální údaje amerického zpracovatelského průmyslu podle analytiků posilují naděje na oživení podnikatelských investic, které je klíčové k udržení růstu největší ekonomiky světa. V posledních třech měsících loňského roku se tyto investice již třetí čtvrtletí za sebou snížily, což představuje nejdelší období poklesu od roku 2009.

Jiná dobrá zpráva je, že USA se daří snižovat deficit zahraničního obchodu. Loni v listopadu byl nejnižší za poslední tři roky. Klesl o 8,2 % na 43,1 miliardy dolarů [cca 976 mld. Kč].

Stále však ekonomika USA neroste tak, jak by si mnozí představovali. Hrubý domácí produkt [HDP] Spojených států se loni zvýšil o 2,3 procenta. To je nejméně od roku 2016. Ekonomika USA už druhý rok za sebou zaostala za tříprocentním cílem administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

Podle ekonomů za loňským zpomalením hospodářského růstu v USA stály právě negativní dopady obchodního sporu s Čínou a zhoršující se ekonomické podmínky ve světě, stejně jako problémy některých z klíčových amerických podniků.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here