Hospodářská komora České republiky [HK ČR] žádá vládu o změny v zákazech prodeje a poskytování služeb. Ze zákazu chce vyjmout drobné služby, jejichž provoz nehrozí masivním šířením nákazy.

„Navrhujeme změny, které reflektují menší nebezpečnost z hlediska zdravotního,“ říká prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Komora chce ze zákazu explicitně vyjmout drobné služby. Mimo jiné poskytování zdravotnických, sociálních, poštovních a souvisejících služeb [Czech POINT]. Dále finanční, pojišťovací, právní, notářské, znalecké a poradenské služby. Například účetní, auditorské, daňově poradenské, makléřské a finančně poradenské a technickoporadenské služby. Dále pak služby bezprostředně spojené se stavební výrobou a stavebnictvím, akutních opravárenských a servisních služeb [např. autoopravny].

„Lidé by i v nouzovém stavu měli mít možnost vyřešit si opravu svého vozidla, nakoupit náhradní díly nebo stavební materiál, ale také vyřešit si záležitosti v bance nebo pojišťovně,“ dodává Vladimír Dlouhý s tím, že seznam změn umožní prodeje tam, kde je nižší koncentrace zákazníků. Což jsou právě drobné služby.

Obdobný názor mají i zaměstnavatelské svazy. Změny by měly platit pro drobné služby, ale nejen pro ně. Prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů [KZPS] Jan Wiesner například uvedl, že drobné stavebniny by měly být vyjmuty z vládního opatření, jež zakazuje maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách. Stejně jako mají výjimky například prodejny potravin, drogerie, lékárny, výpočetní techniky, spotřební elektroniky, novin a časopisů, tabákových výrobků, brýlí nebo čerpací stanice.

V obchodu chybějí lidé

Podle něj ovšem nejde jen o ochranu. Vážná je situace i z hlediska personálních kapacit. Mnoho prodavaček a pokladních zůstalo doma. V obchodech chybí až 20 tisíc pracovníků.

„Vyzýváme vládu, aby nám obratem umožnila přijímat brigádníky, kteří se nám hlásí, a jejichž nástup brzdí byrokratické požadavky na vstupní dokumentaci,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu České republiky [SOCR ČR] Tomáš Prouza.

Podle svazu obchody navýšily na maximum počet pracovníků ve skladech i řidičů automobilů pro rozvoz potravin. I zde však podle Tomáše Prouzy ale chybějí kapacity.

„Vyzýváme vládu, aby automaticky prodloužila povolení pro zahraniční pracovníky, kteří mají krátkodobá provolení pro pobyt a práci v ČR. Tyto lidi zásadně potřebujeme pro udržení fungování systému,“ dodal Tomáš Prouza.

Dopady koronaviru a opatření vlády

HK ČR dnes ustavila pracovní krizový štáb, který zasedá od dnešní 14. hodiny. Jeho úkolem je mapovat dopady vládou přijatých opatření proti šíření koronaviru u podnikatelů. A také jim pomáhat zmírňovat škody v tuzemské ekonomice a projednávat s vládou kompenzace pro firmy a živnostníky [více zde].

Například prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek by uvítal, aby vláda co nejrychleji schválila odklad platby daně z přidané hodnoty za měsíc únor.

„Pro podnikatele by to byla velká úleva, firmy ji musí uhradit státu do 20. března, ale nemají příjmy,“ uvedl.

Dnes navíc začne svým 16 tisícům členům z řad živnostníků a firem a 122 svazům, asociacím, klastrům a řemeslným cechům rozesílat bleskové dotazníkové šetření. V něm bude zjišťovat rozsah předpokládaných dopadů vládou přijatých opatření proti šíření koronaviru na jejich podnikání. V šetření bude mj. také zjišťovat, jak nedostatek respirátorů doléhá na pracovníky v průmyslu. Zejména svářeče, lakýrníky a další profese, kde je potřeba dýchání chránit. Což již potvrzují i jejich výrobci.

Pracovní krizový štáb také upozorňuje, že současnými problémy jsou i docházející zásoby sanitárních přípravků, kterými prodejny potravin provádějí úklid a utírají pásy u pokladen.

„Bohužel zákazníci často zcizují i dezinfekční přípravky a toaletní papíry na toaletách, které provozují větší prodejny potravin. Hygienici nám ale vyhrožují, že tyto prodejny zavřou, pokud toalety nebudeme nepřetržitě zásobovat,“ uvedl Tomáš Prouza.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here