Úmysl zkrátit zaměstnancům pracovní dobu a zažádat o pomoc stát v Německu oznámilo 76 700 firem. Loni touto dobou to bylo 600 podniků. Největší zájem o kurzarbeit hlásí spolkové země Bavorsko, Severní Porýní-Vestfálsko a Bádensko. Uvedl to německý úřad práce. Zavést kurzarbeit chtějí i české firmy.

V Německu by se počet lidí, kteří budou pracovat v režimu zkrácené pracovní doby, letos i kvůli dopadům koronaviru mohl podle odhadu německé vlády vyšplhat na rekordních 2,15 milionu. Pokud se prognóza naplní, číslo výrazně překoná léta 2008 a 2009, kdy takto v zemi kvůli finanční krizi pracovalo více než 1,4 milionu lidí. Z pohledu hospodářských odvětví přichází aktuálně největší nárůst žádostí z oblasti dopravy, pohostinství, z cestovního ruchu a turistiky.

Na tyto sektory v tuto chvíli nejvíce dopadají citelná opatření kvůli epidemii koronaviru. Patří k nim například uzavírky restaurací a gastronomických zařízení a někde i zákaz shromáždění s více než pěti osobami. Vedle Bavorska přijaly opatření i další německé spolkové země včetně Bádenska-Württemberska, Hesenska, Porýní-Falce, Sárska či Brém. Za porušení nařízení bude hrozit pokuta až 25 000 eur [680 000 korun], nebo víceletý trest odnětí svobody.

Zažádat o kurzarbeit lze v Německu kdykoli

Kurzarbeit v německé praxi znamená, že zaměstnanci jsou v práci na kratší dobu, ušlý příjem jim doplatí stát a zaměstnavatel se zaváže nikoho nepropouštět. V režimu kurzarbeit v Německu přitom již loni kvůli zpomalování ekonomiky pracovalo podle německého institutu Ifo již více než 5,5 procent německých firem. Ke konci roku pak o zavedení kurzarbeitu uvažovalo více než dvanáct procent německých firem.

V Bádensku-Württembersku na jihozápadě Německa budou dokonce zakázána všechna shromáždění na veřejných místech s více než trojicí lidí. Výjimkou budou tvořit rodiny, tedy rodiče a jejich děti. Za porušení nařízení bude hrozit pokuta až 25 000 eur [680 000 korun], nebo dokonce víceletý trest odnětí svobody.

Počet prokázaných případů nákazy koronavirem v Německu k 21.3. podle agentury DPA překročil 20 000 a vyšplhal se na více než 21 600. Mrtvých, kteří zemřeli na nemoc COVID-19, je přes 70. Kvůli zvládnutí krize německá vláda výrazně upraví letošní rozpočet, jeho výdajová stránka stoupne o téměř 123 miliard eur [3,4 bilionu korun].

Kurzarbeit chtějí zavést i české firmy

O možnost přejít na kurzarbeit, tedy zkrátit pracovní dobu a dostávat od státu příspěvek na mzdy zaměstnanců, žádají vládu i čeští zaměstnavatelé. Vláda by měla kurzarbeit nastartovat ještě během tohoto víkendu. K tomu ji vyzvali na společné tiskové konferenci zástupci zaměstnavatelů, Svaz průmyslu a dopravy ČR [SP ČR], Hospodářská komora ČR [HK ČR] a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů [KZPS]. Podle nich výrobu už omezilo, nebo v příštích týdnech omezí, skoro polovina podniků. Firmy mají problémy s dodávkami surovin a komponent, rychle klesá poptávka po jejich výrobcích doma i v zahraničí, vyplývá z informací od členských firem SP ČR.

„Příští týden je poslední týden v měsíci a spousta firem bude muset udělat zásadní rozhodnutí, jestli bude snižovat stavy zaměstnanců. Mnohé firmy zvažují, jestli prodlouží smlouvy na dobu určitou, které jim teď končí. Některé podniky uvažují o hromadném propouštění. Česká vláda proto musí okamžitě nastartovat kurzarbeit. To znamená, aby se stát podílel na mzdových nákladech zaměstnanců, pro které firmy nemají kvůli krizi práci,“ tvrdí viceprezident SP ČR Jan Rafaj.

Možnost zavedení kurzarbeitu připustil i premiér Andrej Babiš [ANO]. Na čtvrteční konferenci vlády, kde byly představeny první [s výjimkou půjček Covid a odložení platby daně z příjmu] opatření na podporu českých firem uvedl: „O dalších opatřeních budeme jednat podle toho, jak bude dopadat deficit rozpočtu. A máme i další návrhy, jak firmám pomoci. Třeba kurzarbeit či odložení pojištění. […] Chceme firmám pomoci co nejdříve.“

S největšími problémy se již nyní potýkají podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR [AMSP ČR] zejména malé a střední podniky a podnikatelé s nízkými počty zaměstnanců. Pro ně je současná situace již nyní z hlediska další existence hraniční.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here