Podpory státu se dočkají i zaměstnavatelé, kteří pokračují ve své činnosti, i když u nich došlo k prokazatelnému poklesu jejich činnosti. Musí přitom svým zaměstnancům vyplácet sto procent mzdy. „Jedná se o motivační prvek,“ uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO].

„Do pondělí příštího týdne musíme připravit režim C. Ten bude připravovat kompenzace pro firmy, které pokračují v činnosti, ale u nichž došlo k prokazatelnému poklesu a zaměstnancům dávají 100 procent mzdy,“ uvedl ministr na včerejší tiskové konferenci, kde vláda představila finální podobu programů na podporu ekonomiky.

Přesné parametry motivační podpory zatím nejsou podle ministra Karla Havlíčka stanoveny. Nárok na úlevu by ale měly mít firmy, které vykázaly pokles svých výnosu či produkce o 30 procent a zároveň si drží zaměstnance. Těm musí vyplácet plné mzdy.

„Takové firmy by měly na kompenzaci mezd v řádu 20 procent,“ uvedl.

Opatření by mělo být pro firmy motivačním prvkem. Karel Havlíček už dříve řekl, že by nechtěl, aby některé podniky zhodnotily současnou situaci tak, že se jim více vyplatí výrobu přerušit a čerpat úlevy. Konkrétní podmínky pro čerpání motivační podpory připraví ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [ANO], ministryně financí Alena Schillerová [ANO] a ministryně práce Jana Maláčová [ČSSD]. Program by měli podle slov Karla Havlíčka stihnout připravit do 6. dubna.

Zaměstnavatelé přivítali podporu vlády

Vláda na svém včerejším jednání schválila mimo jiné i pravidla kurzarbeitu. V jeho v rámci bude stát vyplácet dva druhy příspěvků na mzdy za období od 12. 3. do konce dubna. Podle plánu by stát měl vyplácet podle důvodu omezení výroby a služeb dva příspěvky na mzdy.

Při karanténě a uzavřených provozech by poskytl 80 procent vyplacené náhrady či výdělku [včetně pojistných odvodů] do výše 39 tis. Kč měsíčně. A to na jednoho zaměstnance. Při výpadku pracovníků a surovin či snížení poptávky pak 60 procent superhrubé mzdy do limitu 29 tisíc korun měsíčně.

„Velice oceňujeme, že vláda po třech týdnech intenzivního jednání schválila kurzarbeit, který odpovídá našim požadavkům. Pro pomoc firmám je důležité, že se podpora vypočítává ze superhrubé mzdy,“ okomentoval rozhodnutí vlády viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jan Rafaj.

Dodal, že svazu ve schválené podobě ale chybí protažení podpory na šest měsíců.

„Pro firmy je také klíčové, aby byl kurzarbeit administrativně jednoduchý a procesovaný srozumitelně a flexibilně tak, aby firmy skutečně obdržely podporu v řádu dnů, jak avizovala paní ministryně. Ideálně by měly mít firmy peníze na účtech do sedmi dnů od podání žádosti, jinak jim bude chybět hotovost a mohou krachovat,“ upřesnil.

Smířlivě hovoří i Vladimír Dlouhý

V obdobném duchu se vyjádřil i prezident Hospodářské komory ČR [HK ČR]. Ta uvedla, že konkrétní parametry pro podporu podnikatelů odráží požadavky podnikatelů i komory.

„Jsem rád, že poté, co podnikatelé více než týden netrpělivě čekali na detaily ohledně kurzarbeitu, vláda konečně sdělila jasné stanovisko. Firmy tak alespoň rámcově mohou připravovat finanční plány pro další týdny a měsíce,“ uvedl Vladimír Dlouhý.

Ocenil i opatření Ministerstva financí [MF ČR], které OSVČ postiženým krizí Covid-19 poskytne kompenzaci. A to ve výši 25 tisíc korun za období od 12. 3. do konce dubna. Kompenzace se týká podnikatelů, kteří na trhu působí alespoň od minulého roku.

Česká republika se podle něj zařadila po bok zemí, které poskytují silnou podporu podnikatelům a firmám, postiženým koronavirem, jako je Německo, Dánsko či Rakousko.

„Ty hradí až 100% kompenzaci mezd. I mnohem zadluženější země – Španělsko či Francie – hodlají koronavirem zasaženým firmám kompenzovat mzdové náklady minimálně ze 70 %. Je dobře, že vláda si uvědomila, že nízká úroveň zadluženosti poskytuje české ekonomice dobrý finanční polštář ve srovnání s jinými státy,“ uvedl Vladimír Dlouhý.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here