Sněmovna včera [22.4.] schválila zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na 300 miliard korun. Důvodem zvýšení jsou dopady epidemie koronaviru. Zatím nejvyšší schodek rozpočtu byl v roce 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize. Tehdy přesáhl 192 miliard korun.

Aktuální návrh státního rozpočtu počítá s celkovými příjmy 1,428 bilionu korun a výdaji 1,728 bilionu korun. Novela oproti předchozí novele počítá s dalším poklesem příjmů o 60,1 miliardy korun. Ministerstvo financí zároveň navýšilo výdaje o 39,9 miliardy korun kvůli zvýšení plateb za státní pojištěnce, které kabinet také schválil, a posílení vládní rozpočtové rezervy i výdajů na obsluhu státního dluhu.

„Navrhovaná úprava je nezbytná z důvodu potřeby reagovat na krizovou situaci vyvolanou pandemií nemoci covid-19,” napsala vláda v důvodové zprávě.

Pro návrh zvýšit schodek rozpočtu hlasovalo 59 z přítomných 100 poslanců. Podle hlasovací sjetiny jich bylo o jednoho méně, ale předseda Sněmovny Radek Vondráček [ANO] dodatečně uvedl, že byl také pro, ale na sjetině je uvedeno, že se zdržel. Pro navýšení schodku hlasovali poslanci ANO, ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.

Schodek rozpočtu a debata poslanců

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová [za ANO] zdůraznila, že není možné předpovídat budoucí vývoj. Nevyloučila ani úspory v rozpočtu, ty ale podle ní nebudou v řádu desítek miliard.

„Já vám neřeknu, jestli jsem tady naposledy, já to nevím, jestli jsem tady naposled,” řekla ve Sněmovně k tomu, zda je nynější změna rozpočtu změnou poslední.

Poslanec Jan Skopeček [ODS] uvedl, že ho mrzí, že vláda rezignovala na jakékoli úspory. Vláda by podle něj měla v dlouhém období přijít především s podporou strany nabídky prostřednictvím nižších daní a odvodů. Předseda SPD Tomio Okamura považuje za nutné seškrtat nesmyslné výdaje v rozpočtu. Těmi jsou podle jeho slov například platby solárním baronům, nákupy amerických vrtulníků pro armádu nebo rozbujelá státní byrokracie. Předseda klubu SPD Radim Fiala řekl, že jeho hnutí by podpořilo vyšší schodek, ale není podle něj vidět snaha vlády šetřit.

„Vy prostě tisknete peníze jako diktátor Mugabe v Zimbabwe,” obvinil vládu Václav Klaus [Trikolóra]. Vládní opatření označil za devastující a škodlivá.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek [TOP 09] označil rozpočtovou politiku uplynulých let jako neodpovědnou. Vládě vyčetl, že snižovala odolnost státního rozpočtu a že povinné výdaje státního rozpočtu zvyšovala rychleji, než rostly příjmy i při velmi dobrém hospodářském vývoji. Vláda podle něj rozdávala úplatky voličům.

Sněmovna loni v prosinci původně schválila schodek rozpočtu ve výši 40 miliard korun. Ten ale nedávno ve zrychleném režimu zvýšila na 200 miliard. Nyní schodek rozpočtu na návrh vlády Sněmovna zvýšila o dalších 100 miliard korun. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Ten uvedl, že bude po vládě požadovat nalezení úspor.

Ekonomové: Lze čekat zvýšení daní

Podle ekonomů není vyloučeno, že schodek bude letos ještě vyšší. Dle jejich názoru by schodek letošního státního rozpočtu na úrovni 300 miliard korun neměl pro tuzemskou ekonomiku znamenat problém. Bude to ale zřejmě znamenat budoucí zvýšení daní nebo nedostatek peněz na potřebné reformy.

„S narůstajícími ztrátami v ekonomice je nutné počítat i s vyšším schodkem státního rozpočtu. S odhadem, že to bude spíše kolem 300 miliard korun, pracujeme již zhruba měsíc. Schodek celého vládního sektoru, tedy i obcí a krajů, bude ještě vyšší,” uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy je otázka, z čeho bude vláda tak vysoké manko veřejných rozpočtů financovat. Jednou z nejpravděpodobnějších cest je zvýšení daní doprovázené tolerancí dlouhodobě vyššího absolutního i relativního [v poměru k HDP] veřejného zadlužení ČR.

„Občané se tedy musí připravit na možnou realitu vyšších daní, například majetkových, po odeznění koronavirové krize. Za současný výpadek ekonomiky zkrátka někteří zaplatí ztrátou zaměstnaní a mnozí pak vyššími daněmi,” řekl Lukáš Kovanda.

Zadlužování bude pokračovat

Sněmovna včera také stvrdila zákon, který pro příští rok zvyšuje takzvaný strukturální deficit až na čtyři procenta hrubého domácího produktu. Pro schválení novely hlasovalo rovných 101 poslanců vládní koalice ANO a ČSSD a také poslanci KSČM. Byl to nejnižší možný počet pro to, aby Sněmovna novelu stvrdila.

NRR odmítá vládní změny v pravidlech rozpočtové odpovědnosti

Podle vlády je tato změna potřebná pro sestavení státního rozpočtu na příští rok. Poslanci tak přehlasovali senátní veto a novelu zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti dostane k podpisu prezident republiky. Opozice změnu zákona kritizovala, podle odpůrců je zbytečná.

Strukturální deficit je deficit veřejných financí očištěný o vliv hospodářského cyklu. Ministerstvo financí bude moci v důsledku změny zákona zvýšit výdajové limity v sektoru veřejných institucí. Do roku 2027 se mají schodky zase postupně snižovat.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here