České cestovní kanceláře zrušily desítky tisíc již objednaných a zaplacených zájezdů. Mezi ty největší patří CK Alexandria, CK Exim Tours a CK Fischer. Letní zájezdy ale ruší i další cestovní kanceláře. Jedním z důvodů je, že vláda zatím neuvedla jasná pravidla, za jakých podmínek budou moci Češi vycestovat.

Tuzemské cestovní kanceláře mohou místo hotovosti za zaplacené zálohy na zrušené letní zájezdy s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna vydávat klientům poukazy. Klienti cestovních kanceláří, kteří poukaz nevyužijí do 31. srpna příštího roku k úhradě jiné cesty, mají na základě tohoto poukazu nárok na vrácení peněz.

Slovensko a Chorvatsko, tam Češi jezdí nejčastěji

Poukaz mohou podle zákona odmítnout lidé spadající do takzvaných zvláště zranitelných skupin. Patří k nim senioři nad 65 let, zdravotně postižení, nezaměstnaní, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené. Dále pak samoživitelé a samoživitelky, lidé, kteří nemohou kvůli koronaviru pracovat, ale i školy v případě školních zájezdů. Obdobný zákon přijaly nebo chystají také další evropské státy.

Letní zájezdy zrušila CK Alexandria

Naposledy zrušila všechny zájezdy na léto s odletem do 31. srpna CK Alexandria. Důvodem je jak nedostatek informací ze strany vlády o podmínkách Čechů vycestovat, tak i výrazné změny podmínek v destinacích. Patří mezi ně snížení kapacity hotelů nebo omezení služeb ubytovacích zařízení jako stravování nebo animační programy.

„Alexandria postupně od 1. června zahájí nový prodej zájezdů do vybraných zemí a hotelů, kde bude možné se co nejvíce přiblížit původním podmínkám,“ uvedl marketingový ředitel Alexandrie Petr Šatný.

Podle něj je současný problém to, že stále jen velmi málo zemí vydalo konkrétní nařízení na provoz hotelů v letošních letních měsících. Jisté je jen to, že fungování hotelů bude omezeno. Další problém je, že nelze zaručit, že se koronavirus v ubytovacím zařízení nevyskytne. V takovém případě chybí jasná pravidla, co se stane s nakaženými hosty. V hotelech by měly být vyhrazené pokoje, ale místní orgány mohou rozhodnout i o umístění do státní karantény. Není ani vyřešeno, za jakých podmínek by se mohli vrátit do ČR.

„Naši zákazníci nejsou věci, aby byli během své dovolené někam umísťováni,” doplnil předseda představenstva CK Alexandria Alexandr Pavlov.

CK Alexandria měla na léto prodáno asi 30 000 zájezdů. Část z nich byla zrušena, část přesunuta na příští rok. Kancelář klientům přitom nabízí, že pokud využijí možnost odjet na dovolenou příští rok, dostanou od ní bonus ve výši 25 procent z uhrazené částky. Žádosti o storna podle Petra Šatného přicházejí na cestovní kancelář minimálně.

Zájezdy zrušila i CK Fischer

Cestovní kancelář Fischer zrušila prázdninové zájezdy minulý týden. Přesto chce klientům letní dovolenou v zahraničí zajistit.

„Ve chvíli, kdy od vlády dostaneme přesná pravidla cestování do jednotlivých destinací, tak klientům znovu představíme relevantní nabídku zájezdů,” uvedl mluvčí kanceláře Jan Bezděk.

Podle něj za rozhodnutím zrušit zájezdy stojí snaha vyvést klienty z nejistoty. V praxi to znamená dát jim možnost svůj výběr přehodnotit.

„Pokud budou chtít cestovat na dříve vybrané místo a podmínky to umožní, zájezd jim zajistíme,“ uvedl Jan Bezděk.

Dodal, že v případě stejného termínu a hotelu nebude cena vyšší než za původní zájezd. Klient bude přesně vědět, za jakých podmínek bude jeho destinace a jeho hotel fungovat.

Letní zájezdy zrušila i CK Exim Tours

Letní zájezdy zrušila i CK Exim Tours. Ta pracuje na nové nabídce. Obchodní ředitel a mluvčí kanceláře Petr Kostka věří, že seznam zemí, kam bude možné cestovat bez omezení, vláda již brzy zveřejní.

„Klienti už tak budou vybírat z relevantní nabídky a budou přesně vědět, jak budou jejich konkrétní hotely fungovat. Klienti, kteří měli koupený zájezd do zemí, kam nebude možné hned na začátku léta vycestovat, si mohou vybrat novou dovolenou,” uvedl.

Upřesnil, že jednotlivé státy postupně uvolňují opatření proti koronaviru a jednají o otevření hranic. Česká vláda zatím jasná pravidla pro cestování do zahraničí nezveřejnila. Není zřejmé, zda a kdy bude po návratu vyžadován negativní test na koronavirus nebo karanténa, anebo nebude žádné nařízení. Nyní je možné volné cestování pouze mezi ČR, Slovenskem a Maďarskem bez nutnosti předložení negativního testu na onemocnění covid-19 a bez karantény. Lidé se ale do své země musejí vrátit do 48 hodin.

Chorvatsko již otevřelo hranice

Podle ředitelky Odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj [MMR] Renaty Králové by Češi podle stávajících předpokladů mohli bez testů na covid-19 cestovat před 15. červnem do Slovinska či Chorvatska, od 15. června do Rakouska, Německa, Maďarska a Řecka. Bulharsko by se jim mohlo bez testů otevřít od 1. července. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis oznámil, že turistická sezona v Řecku začne 15. června, přímé mezinárodní lety do turistických míst v zemi budou možné od 1. července.

28.5. Chorvatsko plně otevířelo hranice pro občany deseti zemí Evropské unie, mezi nimi i Česka. Oznámil to premiér Andrej Plenković. Pro urychlení vstupní procedury se návštěvníkům doporučuje předem vyplnit elektronickou registraci. Příjezd zahraničním turistům Chorvatsko umožnilo neoficiálně již začátkem května na základě prokázání “hospodářských zájmů” neboli rezervace pobytu, pro vybrané země to už nyní není nutné. Z vyjádření vládních činitelů vyplývá, že uvedené uvolnění platí ode dneška.

Pro občany Slovinska, Maďarska, Rakouska, Česka, Slovenska, Polska, Německa a tří pobaltských států udělilo Chorvatsko výjimku z opatření, kterým vstup do země kvůli epidemii covidu-19 dosud zakazovalo. Plenković uvedl, že ve jmenovaných zemích je stejně dobrá epidemická situace jako v Chorvatsku. Seznam bude podle premiéra průběžně doplňován o další státy v závislosti na tamním vývoji epidemie.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here