Stavební produkce v červnu propadla o více než deset procent

309
stavebni_produkce
Foto: Pixabay.com

Stavební produkce v červnu reálně meziročně klesla o 11,5 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 2,0 procenta. Podle pozorovatelů to znamená výrazné zrychlení propadu stavebního sektoru. Podle statistiků situace nejtvrději doléhá na malé firmy a živnostníky.

Stavební úřady vydaly meziročně o 6,8 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení klesla o 25,4 procenta. Meziročně se snížila zahájená výstavba bytů o 3,7 procenta. Dokončeno bylo o 19,3 procenta bytů méně.

„Červnový pokles stavební produkce byl důsledkem souběhu několika faktorů. Situace dopadla především na menší firmy a živnostníky, kteří pociťují váznoucí poptávku a nedostatek pracovní síly. K poklesu přispěla také vyšší srovnávací základna z loňského června a ani deštivé počasí stavební výkony nepodpořilo,“ říká vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Českého statistického úřadu [ČSÚ] Petra Cuřínová.

Podle ní menší podniky a živnostníci, kteří se ve větší míře zaměřují na pozemní stavitelství, zaznamenali výraznější pokles produkce než větší firmy.

„Stavební výroba, která v červnu meziročně klesla o 11,5 procenta, zaznamenala nejhorší výsledek od poloviny roku 2013. Přitom v průměru stavebnictví za posledních dvanáct měsíců spíše stagnovalo. Podle očekávání tak dohání propad celé ekonomiky, který jsme pozorovali v předchozích měsících, a se zpožděním přijde i jeho oživení,“ komentuje výsledky ekonom Komerční banky [KB] František Táborský.

Stavební produkce v červnu

Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 14,7 procenta. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 3,2 procenta.

„V červnu se propadu nevyhnulo ani inženýrské stavitelství, které se dosud drželo v kladných tempech růstu. To od hlubšího propadu drží vysoká angažovanost státu v podobě rekordního objemu státních investic plánovaných pro tento rok,“ tvrdí František Táborský.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v červnu 2020 meziročně snížil o 1,8 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v červnu 2020 meziročně vzrostla o 4,4 procenta. A to především z důvodu celoplošného vyplácení půlročních odměn a bonusů.

Počty stavebních povolení

Stavební úřady v červnu 2020 vydaly 7 853 stavebních povolení, meziročně o 6,8 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 29,5 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 klesla o 25,4 procenta.

Počet zahájených bytů v červnu 2020 meziročně klesl o 3,7 procenta a dosáhl hodnoty 2 744 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 2,3 procenta. V bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 11,6 procenta.

„Detailní struktura ukazuje, že největší zamrznutí trhu zaznamenala bytová výstavba, zatímco stavba rodinných domů spíše stagnuje. Negativním signálem je i rekordní pokles hodnoty nových staveb,“ říká František Táborský. 

Počet dokončených bytů v červnu 2020 meziročně klesl o 19,3 procenta a činil 2 460 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 11,5 procenta, v bytových domech počet dokončených bytů klesl o 64,6 procenta.

Stavební produkce ve 2. čtvrtletí 2020

Stavební produkce ve 2. čtvrtletí 2020 byla reálně v porovnání s letošním 1. čtvrtletím nižší o 6,5 procenta. Meziročně produkce klesla o 8,1 procenta. Produkce pozemního stavitelství se meziročně snížila o 12,2 procenta a inženýrské stavitelství zaznamenalo meziroční nárůst o 2,9 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se ve 2. čtvrtletí 2020 meziročně snížil o 1,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců ve 2. čtvrtletí 2020 meziročně vzrostla o 2,1 procenta.

Stavební podniky s 50 a více zaměstnanci v letošním 2. čtvrtletí v tuzemsku uzavřely 16 748 stavebních zakázek a meziročně tento počet klesl o 1,3 procenta. Celková hodnota těchto zakázek se meziročně zvýšila o 5,2 procenta a činila 67,9 miliardy korun. U pozemního stavitelství činila 31,6 miliardy korun [+10,9 %]. U inženýrského stavitelství byla 36,3 miliardy korun [+0,7 %]. Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky činila 4,1 miliony korun a byla meziročně o 6,5 procenta vyšší.

Stavební úřady v letošním 2. čtvrtletí vydaly 22 490 stavebních povolení, meziročně o 0,4 procenta méně. Orientační hodnota těchto staveb činila 100,2 miliardy korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 klesla o 6,3 procenta.

Počet zahájených bytů ve 2. čtvrtletí 2020 se meziročně se snížil o 0,3 procenta a činil 9 506 bytů. Počet zahájených bytů v rodinných domech vzrostl o 0,7 procenta, u bytů v bytových domech byl zaznamenán pokles o 1,9 procenta. Počet dokončených bytů ve 2. čtvrtletí 2020 meziročně klesl o 13,0 procenta a činil 7 240 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech vzrostl o 5,7 procenta, v bytových domech klesl o 47,7 procenta.

Stavební produkce je v komplikované situaci

Podle Františka Táborského už před vypuknutím krize covid-19 byl hlavním problémem stavebnictví nedostatek volné pracovní síly. To přetrvává i nyní a slabá poptávka je podle průzkumu ČSÚ až druhotná.

„Více než problémy samotného sektoru stavebnictví nejvíce ale trpí vývojem celé ekonomiky. Firmy pozastavují či ruší své plánované investice a podle nás celková poptávka po stavebních pracích klesá,“ upřesňuje.

Jeho slova potvrzuje i ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec. Ten přitom i poukazuje na to, že stavebnictví opakovaně sráží dlouhá léta neřešené problémy v čele s nesmírně složitou legislativou.

„Kvůli ní je proces povolování nových staveb prakticky zablokovaný. Získat stavební povolení trvá roky a u složitějších infrastrukturních staveb si na něj musí investor často počkat i více než celé desetiletí,“ vysvětluje.

To se podle něj nezmění ani po odeznění koronavirové krize a je otázkou, zda připravené peníze na podporu české ekonomiky někomu z tohoto sektoru vůbec pomohou.

„Pokud nebude připraveno dostatečné množství kvalitních projektů, tak ani velký investiční balík trn z paty českého stavitelství nevytrhne. Bez všech povolení se totiž stavět nedá, ani kdyby měl investor v měšci sebevíc zlaťáků,“ uzavírá.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here