Firmy z programů COVID II, III, Praha a plus k 14. srpnu podle aktuálních dat České národní banky [ČNB] získaly 18,1 miliardy korun. Čerpání ve srovnání s předchozím týdnem vzrostlo o téměř 1,1 miliardy korun. Banky ke stejnému datu schválily žádosti za 23,1 miliardy korun.

V programu COVID II bylo podle ČNB k 14. srpnu schváleno 2 649 žádostí zhruba za 12,3 miliardy korun. Podnikatelé čerpali přibližně 11,1 miliardy korun. Českomoravská záruční a rozvojová banka [ČMZRB], která za úvěry ručí, přijala do programu 4 900 řádně podaných žádostí. Předpokládaná kapacita programu je 15 miliard korun.

Covid II nabízí záruku za úvěr a příspěvek na úroky

U programu COVID Praha bylo k 14. srpnu schváleno 240 žádostí za 1,2 miliardy korun. Podnikatelé zatím získali úvěry za zhruba 1,1 miliardy korun. ČMZRB do programu přijala 408 řádně podaných žádostí. Předpokládaná kapacita programu je 1,6 miliardy korun.

ČMZRB začala přijímat žádosti o záruky za úvěry z Covid Praha

Výsledky programu COVID III

K 14. srpnu banky v programu COVID III podle ČNB přijaly 3 396 žádostí v objemu 21,1 miliardy korun. Schválily 1 232 žádostí za zhruba 6,8 miliardy korun. Podnikatelé čerpali půjčky za zhruba pět miliard korun. Kapacita programu je 500 miliard korun. Program by měl fungovat do konce roku, bude rozdělen do několika výzev. V první mohou finanční instituce živnostníkům a firmám poskytnout úvěry až 167 miliard korun. O půjčky maximálně 50 milionů korun mohou žádat živnostníci i firmy s až 500 zaměstnanci.

PODCAST: Firmy řeší nedostatek likvidity, říká David Formánek

Výsledky programu COVID Plus

V případě programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy se počet schválených žádostí od předchozího týdne nezměnil a zůstal na počtu deset, v celkové výši zhruba 2,8 miliardy korun. Vzrostl ale počet přijatých žádostí na 24 za přibližně 6,6 miliardy korun. Podniky z programu COVID Plus k 14. srpnu získaly 897,4 milionu korun.

V Covid Plus mohou žádat i firmy z cestovního ruchu a dopravy

Banky ke stejnému datu přijaly 22 žádostí za zhruba 5,7 miliardy korun. Za půjčky u programu COVID Plus ručí Exportní garanční a pojišťovací společnost [EGAP]. Firmy v programu prostřednictvím komerčních bank mohou získat úvěry od pěti milionů až do dvou miliard korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here