Němečtí odpůrci covid opatření pronikli před Říšský sněm

222

Odpůrci protikoronavirových opatření v sobotu pronikli přes policejní zábrany na schody Říšského sněmu, kde sídlí jedna komora německého parlamentu. Politici je označili za příznivce krajní pravice. Podle nezávislých pozorovatelů ne všichni odpůrci covid opatření ale byli příznivci krajní pravice.

Sobotní pochod v Berlíně proti opatřením proti šíření koronaviru, na kterém se podle médií sešlo asi 38 000 lidí [odhady se liší], policie rozpustila ještě před tím, než se dal vůbec do pohybu. Jeho účastníci totiž nedodržovali dostatečné rozestupy, ani si nenasadili roušky. Přesto se na mnoha místech německého hlavního města demonstrovalo až do večera.

Podle médií v sobotu večer několik stovek demonstrantů, mezi kterými byli stoupenci krajní pravice, prorazilo zábrany a dostalo se až na schody před vchod do historické budovy parlamentu. V rukou měli černo-bílo-červené vlajky používané v letech 1867 až 1919. Ale i vlajky z období Hitlerovy diktatury v letech 1933 až 1945.

Podle nezávislých pozorovatelů ovšem zdaleka nešlo pouze o zastánce krajní pravice. Na demonstraci byly zastoupeny i další skupiny lidí. Ty kritizovaly opatření proti covidu-19, protože je dle jejich názoru omezují v jejich svobodách. Na demonstraci tak vlály nejen vlajky odkazující ke Třetí říši, ale i vlajky gayů a lesbiček. Nebo vlajky států, jako je Turecko, Rusko, Chorvatsko nebo USA a jiné.

Odpůrci covid opatření a ostré reakce německých politiků

Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier označil proniknutí odpůrců protikoronavirových opatření za nesnesitelný útok na srdce německé demokracie.

„Říšské vlajky a krajně pravicové urážky před Spolkovým sněmem jsou nesnesitelným útokem na srdce naší demokracie. To nestrpíme,” uvedl Steinmeier.

A dodal, že lidé, kteří s protikoronavirovými opatřeními nesouhlasí, mohou svůj odpor dávat najevo jinak.

„Moje pochopení pro to končí tehdy, když demonstranti slouží ve prospěch politických štváčů a nepřátel demokracie,” prohlásil prezident.

Křesťanskodemokratický předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble řekl: „Týká se to nás všech, když evidentně krajně pravicová menšina chce podniknout útok na sídlo parlamentu”.

Zdůraznil, že právo účastnit se demonstrací je základní občanskou svobodou, která ovšem neplatí neomezeně. Ministryně spravedlnosti za sociální demokracii [SPD] Christina Lambrechtová řekla, že “nepřijatelný obraz neonacistů před Říšským sněmem se nesmí nikdy opakovat”. Vyzvala k důsledné obraně proti “nepřátelům naší demokracie”.

Ministr financí Olaf Scholz, který je také z SPD a je považován za kandidáta na příštího kancléře, prohlásil, že Německo musí udělat vše, aby zabránilo takovým scénám. Je podle něj nepřijatelné, aby se před nejdůležitějším symbolem demokracie, kterou je budova parlamentu, objevovali lidé se symboly špatné, temné minulosti. To znamená s vlajkami, které nemají nic společného s moderní demokracií. Předsedkyně vládní Křesťanskodemokratické unie [CDU] Annegret Krampová-Karrenbauerová uvedla, že ji incident rozčílil.

„To, že by říšská vlajka měla znovu vlát na budově Německého spolkového sněmu je nepřijatelné,” prohlásila.

Spolupředseda Zelených Robert Habeck vyzval k důkladnému prošetření incidentu a dodal, že se nesmí připustit, aby se něco podobného opakovalo.

AfD demonstranty odsoudila a vyjádřila se i policie

Předsedkyně parlamentní frakce protiimigrační Alternativy pro Německo [AfD] Alice Weidelová označila protestující, kteří se pokusili zaútočit na budovu parlamentu, za “několik vandalů”. Jejich chování označila za nepřijatelné. Agentura AP ovšem upozornila, že někteří členové AfD se protestů proti opatřením zúčastnili.

Německá média si dále povšimly i toho, že sídlo Spolkového sněmu v inkriminovanou dobu střežili pouze tři policisté.

„Nemůžeme být pořád všude. A právě tuto mezeru demonstranti využili k tomu, aby překonali ohrazení a vešli na schody Reichstagu,” řekl policejní mluvčí Thilo Cablitz, podle kterého policie zadržela asi 300 protestujících. Na schody Reichstagu proniklo cca 400 lidí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here