Německo dnes [23.9.] pravděpodobně zařadí Českou republiku na seznam rizikových zemí. Češi po vstupu na území SRN budou muset do dvoutýdenní karantény. Některé ze spolkových zemí akceptují negativní test na koronavirus. Tak jako tak se spojení s Německem komplikuje, což není dobré pro obchod.

Zařazení celé České republiky na německý seznam rizikových zemí s platností od středy 23. 9. na sociálních sítích již avizoval ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček [ČSSD]. A to po pondělním jednání se svým německým kolegou v Bruselu Heiko Maasem [SPD]. Ministr Petříček uvedl, že vzhledem k epidemiologické situaci v Česku jde o pochopitelný krok. Připomněl, že některé české regiony jsou pro naše sousedy rizikové již nyní.

„Opatření se už poslední dny vztahovala na Prahu a Středočeský kraj, teď by mělo jít o plošné omezení cestování. Možné by bylo jen s negativním testem či karanténou,“ informoval ministr.

Dodal, že pokud dojde na slova spolkového ministra zahraničí a celá Česká republika se dnes pro Německo začervená, pak bude žádat o výjimky především pro pendlery, studenty, rozdělené rodiny a tranzit. Do 1. října jsou ve výjimce pendleři a řidiči v tranzitní dopravě.

Států, které řadí ČR mezi rizikové země, kvapem přibývá

Komplice na hranicích s Německem jsou potíž

Podmínka vstupu osob na německé území pouze s negativním testem stěžuje obchodní transakce českým vývozním i dovozním firmám. Takové opatření pro ně znamená finanční zátěž i vyšší nároky na administrativu. Navíc v čase, kdy odběrová místa v tuzemsku neodbavují testované osoby příliš rychle. Řešením by podle zástupců firem proto byly výjimky pro přepravní firmy. Někteří zástupci navrhují, aby byly náklady za odběry a testy daňově odečitatelnou položkou.

„Svaz průmyslu dlouhodobě bojuje za to, aby náklady na případné koronavirové testy byly pro byznys odečitatelnou položkou od nákladů daně, což by mělo platit i v případě obchodních cest do Německa,“ říká ředitel mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Lukáš Martin.

Covidová krize německé firmy tvrdě zasáhla, říká Bernard Bauer

Na nejasné otázky k mezinárodnímu obchodu upozorňuje i místopředseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků [AMSP ČR] Evžen Reitschläger.

„Nevíme, jak se bude řešit nucená pauza u tranzitu. Je rovněž nejasné, zda Německo vyžaduje negativní test ne starší 48 hodin od odběru nebo od zaslání výsledku testu,“ říká.

Další restrikce Německa vůči ČR budou bránit nejen vysílání například montérů, ale i obchodním jednáním. Navíc v době, kdy se domlouvají zakázky na příští rok.

„Studené [online] kontakty nikdy nenahradí osobní jednání, při kterém je vždy možno operativně reagovat na vývoj situace i třeba dle body talking. Problémem je, že v tuto chvíli nelze ani predikovat, na jak dlouho to bude, a situace v SRN nemá také uspokojivý vývoj a Německo se brzy na semaforu může také zabarvit,“ řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Do příštího čtvrtka platí výjimka pro pendlery

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolka uvedl, že minimálně do příštího čtvrtka, tedy 1. října, jsou z povinnosti prokazovat se negativním testem na koronavirus vyjmuti Češi jezdící do Německa za prací. Další výjimku mají osoby pracující v mezinárodní dopravě. O pokračování, případném rozšíření výjimek, se podle Smolky nadále jedná především s příhraničními spolkovými zeměmi Saskem a Bavorskem.

Stávající pravidla pro cesty do Německa

S účinností od 9. září je pro Německo riziková Praha, 16. září se k ní přidal Středočeský kraj. Pro osoby přicházející do kterékoliv spolkové země z těchto krajů platí nyní povinná dvoutýdenní karanténa. Po příjezdu se musí samy izolovat a podat o svém pobytu zprávu místní hygienické stanici, takzvanému Gesundheitsamt.

„V některých spolkových zemích platí možnost výjimky z povinné karantény v případě, že byl proveden PCR test s negativním výsledkem. Test musí být proveden v jedné ze zemí uvedených na stránkách Institutu Roberta Kocha, a to maximálně 48 hodin před příjezdem,“ vysvětlil ministerstvo zahraničí.

Co je dobré před návštěvou Německa vědět

Ve spolkových zemích Německa platí povinnost zakrytí úst a nosu rouškou, šátkem či šálou v uzavřených veřejných prostorech. Dále v hromadných dopravních prostředcích, tedy ve vlaku, metru, tramvaji, autobusu či trolejbusu. Výjimku mají pouze děti do šesti let věku a osoby, u kterých to ze zdravotních důvodů nelze vyžadovat. V ostatních prostorách nošení roušky povinné není. Doporučeno je však v situacích, při kterých není možné zajistit bezpečný odstup mezi osobami minimálně 1,5 m. A nutno zmínit, že němečtí sousedé svých povinností dbají a potíže jim takové nařízení nečinilo ani v horkých letních měsících.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here