Vláda včera [19.10.] schválila mimořádné dotace pro cestovní kanceláře, agentury a průvodce. To prostřednictvím programu Covid – Cestovní ruch. Zároveň odsouhlasila podporu audiovizuálnímu průmyslu.

Cestovním kancelářím, agenturám a průvodcům bude v programu COVID Podpora cestovního ruchu k dispozici 500 milionů korun. Program bude spuštěn nejpozději do konce listopadu. Na twitteru to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [za ANO]. Peníze do programu půjdou z rozpočtu jejího resortu. Z důvodu pandemie čelí cestovní kanceláře, agentury i průvodci výrazným ztrátám. Podle MMR má šest největších cestovních kanceláří v zahraniční na zálohách za zájezdy zaplaceno 1,5 miliardy korun.

Cestovní kanceláře by podle vládních materiálů měly mít možnost získat podporu nejvýše 2,75 procenta z plánovaných tržeb z prodeje zájezdů a služeb na letošní rok. Cestovním agenturám by mělo připadnout 500 korun za každý zrušený zájezd kvůli pandemii, který byl zakoupený od 1. 12. loňského roku do letošního 1. října. Nárokovat si budou moci i náhradu za zrušené pobyty v lázních za dobu jejich uzavření. Agenturám zaměřeným na příjezdový cestovní ruch by měla připadnout dotace ve výši 50 000 korun.

Covid – Cestovní ruch podpoří průvodce

Průvodci budou mít možnost načerpat až 50 000 korun. Pokud zdarma poskytnou své služby v rozsahu alespoň deseti hodin školským zařízením, jejichž zřizovatelem je stát, obec nebo kraj. Případně si mohou tuto sumu nárokovat, pokud podstoupí rekvalifikaci akreditovanou ministerstvem školství, aby získali další uplatnění na trhu práce. Jde například o pedagogické minimum. Pokud žádnou z těchto podmínek nesplní, žádat budou o příspěvek nejvýše 40 000 korun.

Asociace průvodců České republiky [AP ČR] v případě odstupňované podpory poukázala na zavřené školy. Podle její předsedkyně Jany Mecnerové přichází pomoc velmi pozdě.

„Domnívám se, že počet těch, co vydrželi a doufají v podporu, nebude velký, přesná čísla nemáme. Situace u kolegů na Slovensku či Rakousku je snazší, protože průvodcovská činnost je vázaná, vedou evidence, tudíž pomoc je adresná. Kvalifikovaný sbor si chtějí udržet do doby až se, byť v menším měřítku, turismus vrátí. Celé roky usilujeme o legislativní ošetření průvodcovské činnosti,” uvedla.

Průvodcům začíná sezona v březnu a trvá zhruba do října. Zástupci AP ČR upozornili, že nejenže chybějí turisté, ale také výjezdy z tuzemska, u kterých by se lidé z oboru mohli uplatnit. Dle dat z asociace u nás působilo 4 500 kvalifikovaných průvodců. Dosahovali zhruba průměrné mzdy, která ve druhém čtvrtletí letošního roku činila 34 271 korun.

Jaké jsou podmínky programu

Pomoc z programu COVID cestovní ruch by měla být poskytována na základě pravidel podpory de minimis, která má limit 200 000 eur [asi 5,3 mil. Kč]. Maximální suma z veřejné podpory na jednoho žadatele je v tomto případě 800 000 eur [cca 21 mil Kč].

Počet cestovních kanceláří od začátku roku do 1. října podle MMR klesl o 100 na 756. Naopak nově jich od počátku roku vzniklo 20. Dočasně přerušilo činnost 104 kanceláří, 11 jich ukončilo provoz a sedm vyhlásilo úpadek. Cestovní kanceláře a agentury u nás zaměstnávají cca 14 000 lidí.

Vláda odsouhlasila dotace i pro kina a film

Vláda dále schválila 98 milionů korun na pomoc koronavirem zasaženému audiovizuálnímu průmyslu. Peníze by měl dostat Státní fond kinematografie [SFKMG]. Ten ve zvláštní výzvě poskytne podporu provozovatelům kin, produkčním a distribučním společnostem. Opatření ještě musí schválit rozpočtový výbor Sněmovny. Pokud se tak stane, vyhlásí fond výzvu v druhé polovině listopadu a žádosti bude možné zasílat po dobu 30 dnů.

Asociace producentů v audiovizi [APA] a filmoví distributoři upozornili, že pomoc filmovému fondu je selektivní a zřejmě se nedostane na komerční část oboru.

Audiovizuální průmysl prozatím nebyl ze strany ministerstva průmyslu zařazen do dotačního programu Covid – Kultura, který připravilo MPO spolu s ministerstvem kultury. Audiovize v posledních letech přitom dosahovala objemu tržeb až 30 miliard korun ročně. Nebýt pandemie, sektor by zřejmě rostl dál. Během jarní vlny APA odhadovala celkový pokles výroby ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborů o 75 procent.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here