Premiér Andrej Babiš [ANO] po dnešním jednání tripartity oznámil, že souhlasí s návrhem, aby stát přispíval na antigenní testy na covid pro zaměstnance ve firmách. „Stát by firmám mohl přispět půlku, to je asi 75 korun z ceny testu ve výši 150 korun s DPH,“ uvedl.

Podle něj dnes mnoho firem využívá antigenní testy a testuje zaměstnance na své náklady. Jako příklad dobré praxe zmínil Škodu Auto. Vyjádřil přesvědčení, že firmy by se měly aktivně zapojit do zvládání krize covid. Řekl, že má za to, že každý dobrý zaměstnavatel musí mít zájem na zdraví svých zaměstnanců.

„Testování zaměstnanců ze strany firem jsme diskutovali na NERVu, někdo tam navrhl, aby stát firmám přispěl půlkou nákladů na antigenní testy, jeden stojí cca 150 korun s DPH,“ uvedl premiér s dovětkem, že on tuto myšlenku podporuje.

„Já jsem pro, abychom ty firmy podpořili nějakou participací. A jsme připraveni o tom debatovat, hledat řešení a přispět i finančně,“ upřesnil.

Antigenní test je levnější nástroj pro diagnostiku covidu

Nejen antigenní testy, ale i stavební zákon a zkoušky

K dalším tématům dnešní tripartity patřil stavební zákon, podpora regionů zasažených útlumem těžby uhlí a vývoj aktuální covidové situace.

„Ve Sněmovně je třeba návrh dále upravit a zajistit například integraci všech řízení o povolení stavby včetně nakládání s vodami,“ uvedl v souvislosti s novým zákonem prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslav Hanák.

Premiér uvedl, že zákon začne platit od roku 2023, kdy naváže na digitalizaci stavebního řízení. Norma obsahuje i ustanovení takzvaného souhlasu s rozhodnutím. Tedy situací, kdy v zákonem dané lhůtě nebude mít nikdo připomínky, pak bude souhlas s rozhodnutím automatický.

„Z mého pohledu to je klíčové ustanovení. Stavebník nebude čekat měsíce, rok i déle,“ vysvětlil dopady nařízení premiér.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula řekl, že aktuálně se dostávají do problematické situace profese, které musejí k výkonu svého povolání skládat odborné zkoušky. To se podle něj týká elektrikářů, osob pracujících se vztlakovými nádobami, pracovníků v jaderné energetice, dále i finančních poradců a zprostředkovatelů pojištění.

ČASF varuje kvůli zkouškám před kolapsem trhu s pojištěním

„Je skvělé, že jsme se dohodli a vláda navrhla prolongovat tyto zkoušky o šest měsíců,“ pochválil vládu v této věci odborový funkcionář.

Středula dále vyjádřil radost nad tím, že se v úhradové vyhlášce Ministerstva zdravotnictví ČR pro příští rok navýšily finanční prostředky pro zdravotníky.

Útlum těžby uhlí a pomoc regionům

Dále upozornil, že v případě regionů, na které dopadá útlum těžby uhlí, by se měl více zapojit CzechInvest. Ten by měl pro tyto oblasti aktivně vyhledávat investory. S odvoláním na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka [za ANO] je nový investor na cestě do Karlovarského kraje. Další noví investoři by měli dorazit i do Moravskoslezského kraje.

Tématem jednání tripartity byla aktuální „kauza“ Josefa Středuly o tom, jak některé z firem „zakazují“ svým zaměstnancům instalovat si aplikaci eRouška. Středula uvedl, že se s Ministerstvem práce a sociálních věcí [MPSV] dohodl na tom, že se tyto firmy budou nahlašovat na Státní úřad inspekce práce, který je bude kontrolovat. Dozorovat bude nově i zamezení účasti na trasování kontaktů. V této souvislosti zmínil pracovníky z Ukrajiny, kteří by podle něj neměli podléhat „otrokářským“ metodám svých zaměstnavatelů.

Firmy mohou využít covid skupinové testování zaměstnanců

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák se v této souvislosti ostře ohradil. Podle něj platí, že pokud má odborář podobné poznatky, je třeba je jasně prokázat.

„Vyslovovat pouze možnost je nedůstojné vůči firmám i lidem,“ řekl.

Premiér Andrej Babiš poznamenal, že je pro řešení, aby se dotčené firmy objevily v mediálním prostoru. Zopakoval, že dle něj každý dobrý zaměstnavatel má udělat vše pro ochranu zdraví zaměstnanců. Dodejme, že aplikaci eRouška má aktivovanou 1,265 mil. lidí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here