Vláda znovu vytvořila svými nařízeními obrovský zmatek. Místo, aby nechala otevřený maloobchod, vytvořila nový systém, ve kterém se nikdo nevyzná. Alespoň to po oznámení nových vládních opatření proti covidu-19 uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR] Tomáš Prouza.

Od neděle 27.12. začne platit pátý stupeň pohotovosti. Obchody budou moci prodávat jen základní potřeby. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka [za ANO] se dá jednoduše říci, že v hypermarketech a supermarketech si nebudou moci lidé koupit to, co neseženou v malých obchodech potravin. Například elektroniku, hračky nebo oblečení.

Přeloženo do praktické řeči to znamená, že v supermarketech bude v pátém stupni epidemického systému PES možné prodávat jen výrobky povolené pro prodej v malých obchodech. Výjimky ze zákazu prodeje, který má platit od 27. prosince, budou obdobné jako při jarní vlně epidemie koronaviru. Vedle potravin tak budou supermarkety i malé obchody moci prodávat například drogerii, galanterii či potřeby pro chovatele, jinak ale bude maloobchod zavřený.

Fungovat budou moci dále lékárny, optiky či květinářství. Vybrané obchody budou moci od neděle 27. prosince fungovat jen v čase mimo zákaz vycházení, tedy mezi 05:00 a 21:00. Bude platit zákaz prodeje ve svátky, o nedělích budou moci vybrané obchody mít otevřeno.

Maloobchod zažije další omezení

Výjimka ze zákazu bude platit také pro prodej benzinu, výdejny zdravotnických prostředků, zverimexy, prodejny novin a tabáku. V provozu budou moci být i prádelny a čistírny, servisy a myčky aut, železářství, odtahy, zásilkovny, květinářství, galanterie, zámečnictví. Fungovat budou moci i instalatérství a prodejny bílé elektroniky. Otevřeny budou i pohřební služby, kamenictví a prodejny pietního zboží. Platit má i výjimka pro prodej zbraní a střeliva.

Tomáš Prouza uvádí, že malé obchody nejsou zdroji nákazy. Dle něj kvůli novým opatřením vláda nažene přes vánoční svátky do práce desítky tisíc lidí, kteří budou přestavovat obchody. A to dle jeho slov zcela zbytečně: „Nebo nám chce opravdu premiér Andrej Babiš s vážnou tváří tvrdit, že lidé onemocní při nákupu nové zimní bundy nebo bot na běhání?”

Společnost Tesco ve velkých prodejnách plochu se sortimentem, který nebude možné prodávat, přehradí páskou. Podle mluvčího firmy Václava Koukolíčka obdobné opatření platí na Slovensku, mají s ním tak už zkušenost. Část zaměstnanců bude podle Koukolíčka muset mezi svátky přijít do práce, ale prodejny by se i tak připravovaly na otevření po vánočních svátcích. Nové vládní nařízení poznamená podle něho výrazně povánoční výprodeje, které se týkají právě zboží, které nebude moci být nabízeno. Zřejmě se tedy podle něj tradiční slevové akce posunou na dobu, kdy to bude možné.

Chystá se nový a jeden podpůrný program

Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] oznámilo, že připravuje program pro všechny zasažené provozy, kdy budou kompenzace počítány za uzavřené dny. Měl by fungovat na principu nedávno schváleného dotačního titulu COVID gastro. Potvrdil to ministr obchodu a průmyslu a dopravy Karel Havlíček.

Stravovací zařízení by měla mít podle projektu COVID gastro nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka za každý den uzavření. Obdobná metodika by měla být použita i pro další zasažené obory, které musely kvůli vládním opatřením v boji proti koronaviru uzavřít provoz.

„Myslíme si, že tím srovnáváme prostředí, a na žádosti podnikatelů, kteří chtěli, aby byly podmínky férové pro všechny. Domníváme se, že jsme připravili dobré řešení,” řekl ministr.

Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií a souvisejícími vládními opatřeními podle něj mohli už dříve čerpat podporu na mzdy či nájemné. Tyto prostředky ale musely na náklady vydat a nemohly z nich splácet například leasingy nebo úvěry. Podle Havlíčka byl proto s velkým zájmem přijat program COVID gastro, jak ze strany podnikatelských svazů, tak samotných podnikatelů. Snahou je v něm pokračovat i u dalších odvětví. O jasně mířenou pomoci dlouhodobě žádají také zástupci kongresového, veletržního a eventového průmyslu, stejně jako všech vnitřních sportovišť.

Pořadatelé kongresů, veletrhů a firemních akcí sdružení v České eventové asociaci (ČEA) vyzývají vládu, aby pomohla tomuto odvětví, kterému hrozí rozpad a ztráta podstatné části ze 160 tisíc pracovních míst. Podpora odvětví byla přitom přislíbena, na poslední chvíli ale vláda materiál stáhla z projednávání. Obor pořádání kongresů, vědeckých a inovátorských sympozií, firemních a dalších akcí je tak jedním z posledních zasažených sektorů ekonomiky, který nezískal žádnou státní kompenzaci.

Těžký rok pro maloobchod

Zákaz maloobchodu kvůli druhé vlně pandemie platil od 22. 9. do 2. 12. Výjimku měly už dříve potravinářské řetězce. Podnikatelé upozorňovali ale na nerovnost opatření, kdy mohou hypermarkety prodávat například boty, přičemž malé prodejny obuvi fungovat nemohou.

Pro současný čtvrtý stupeň pohotovosti vláda udělila maloobchodu výjimku a mohou být v provozu všechny obchody bez omezení sortimentu. Platí v nich limit 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka. To však 27.12. skončí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here