Pfizer je vítěz. Ne však docela. Přichází s plánem na třetí dávku

313
Pfizer
Foto: Pixabay.com

Největší americká farmaceutická společnost Pfizer zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí meziročně čistý zisk o 76,2 procenta na 594 milionů dolarů [12,8 mld. Kč]. Firma uvedla, že z prodeje vakcíny proti covidu-19 letos očekává tržby asi 15 miliard dolarů. Pfizer přípravek vyrábí ve spolupráci s německou firmou BioNTech.

Celkové tržby v posledním kvartálu vzrostly o 12 procent na 11,7 miliardy dolarů. Výsledek překonal očekávání analytiků, kteří je odhadovali na 11 miliard USD. Za celý rok očekává Pfizer tržby v rozmezí 59,4 až 61,2 miliardy dolarů. Výrobce léků chce letos dodat asi dvě miliardy dávek vakcíny, tržby z jejich prodeje ve čtvrtém čtvrtletí činily 154 miliony dolarů.

Jakub Dvořáček: Staří se proti covidu očkovat nebudou

Vakcína zvaná Comirnaty společností Pfizer a BioNTech má účinnost zhruba 95 procent. Jako první ji loni 2. prosince schválila Velká Británie, následovaly Spojené státy a Kanada. V zemích Evropské unie se s očkováním začalo 27. prosince. Vakcínu od Pfizer/BioNTech využívají i další země, jako je třeba Izrael, Srbsko a země v Jižní Americe.

Pfizer nemá nic jistého

Jakkoli společnosti Pfizer/BioNTech vyhrály závody o to, kdo první nabídne vakcínu proti covidu-19, úplně vyhráno nemají. Problém jejich vakcíny je totiž náročný chladový řetězec [skladování při -60 °C až -90 °C, pozn. red.], který u jiných vakcín tak náročný není. Navíc některé z vyvíjených vakcín jsou dle stávajících informací pouze jednodávkové.

„Data Evaluate Vantage ukazují, že vakcína proti covidu Pfizer a BioNTech jen letos vygeneruje tržby přes 3,1 miliardy USD. Očekává se však, že toto číslo v roce 2022 poklesne pod 1,4 miliardy USD a v příštích několika letech bude nadále klesat,“ uvádí na stránkách makléřské firmy Finaria analytička Jastra Kranjec.

Podle ní by naopak roční tržby z prodeje vakcíny Moderna klesat neměly. Naopak příští dva roky budou stabilně přinášet roční tržby ve výši až 2,9 miliardy USD.

Předpokládané prodeje vakcín proti covidu Pfizer/BioNTech a Moderna [v mil. USD]

[Zdroj: Evaluate Vantage]

Nejvíce objednávek má v tuto chvíli nasmlouvaný britsko-švédský výrobce AstraZeneca. Ta začala s produkcí vakcíny vůbec jako první, ještě v době klinických testů, jakkoli v závodu o schválení lékovými agenturami byla například v Evropské unii až třetí. Přesto má podle agentury Bloomberg společnost předkupní smlouvy na téměř tři miliardy dávek vakcíny. K jednomu z jejích významných trhů patří Indie, dále všechny Balkánské země. Česko si objednalo tři miliony dávek vakcíny AstraZeneca.

Významným hráčem je dále americká firma Novavax. Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] dnes začala posuzovat účinnost a bezpečnost její vakcíny. Novavax na konci ledna uvedl, že jeho očkovací látka má podle klinických testů provedených v Británii účinnost 89 procent. Novavax už má přitom nasmlouvány vakcíny v objemu 1,3 miliardy dávek.

AstraZeneca vyrábí covid vakcínu. Novavax jednal s premiérem

„Samotný Pfizer a BioNTech má objednáno zatím necelou miliardu dávek. Za ním následuje ruský Sputnik V ústavu Gamaleya s objednávkami cca 727 milionů dávek, Sanofi/GSK se 712 milionů dávek a Moderna se 441 milionů dávek,“ upřesňuje Jastra Kranjec.

Pfizer přichází s odvážným plánem

Co se týče byznysu s vakcínami proti covidu-19, není bez zajímavosti, že svoji cenu má i takzvaná šestá dávka z lahvičky. Poté, kdy vlády zjistily, že mohou navýšit počet očkovaných tímto způsobem, firmy reagovaly tak, že si šestou dávku naúčtovaly. Ale zpět ke společnosti Pfizer a BioNTech. Ty totiž v posledních dnech přišly s návrhem, který by jim umožnil vytěžit už jednou dobyté území. Firmy uvedly, že účinek jejich vakcíny by posílila třetí dávka aplikovaná po šesti až dvanácti měsících od původního očkování. A to i přesto, že vakcína je navržena na dvě dávky v rozmezí tří týdnů.

EMA i EK schválily už teď nedostatkovou vakcínu AstraZeneca

Dodejme, že k 10. lednu 2021 bylo na celém světě podáno celkem 25,8 milionů dávek vakcín proti covidu-19. Čína představovala téměř třetinu tohoto počtu, konkrétně devět milionů dávek vakcín. USA se umístily na druhém místě s více než osmi miliony dávek. Spojené království pak v té době vyočkovalo dva miliony dávek, Izrael bezmála dva miliony dávek a Spojené arabské emiráty jeden milion dávek.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here