Daňové přiznání k dani z příjmů za rok 2020 budou moci letos plátci podat o měsíc později. V papírové podobě se doba podání bez sankce prodlouží do 3. května. V elektronické podobě až do 1. června. Ministerstvo financí ČR [MF ČR] dále zvažuje i prodloužení nulové DPH na respirátory.

I letos plátci daně z příjmů kvůli epidemii covidu-19 odevzdají daňové přiznání k dani z příjmů fyzických a právnických osob v prodlouženém termínu, aniž by jim za to finanční úřad vyměřil penále. V listinné podobě [do sběrných boxů u finančních úřadů, poštou nebo fyzicky přímo na svém úřadu, pozn. red.] ho mohou odevzdat nejpozději do 3. května.

Finanční správa spustila ostrý provoz stránek Mojedane.cz

V případě využití elektronického podání přes datovou schránku [EPO] nebo prostřednictvím nově otevřeného portálu MOJE daně se termín podání prodlužuje až do 1. června. S prodlouženým datem pro podání přiznání se automaticky prodlužuje i termín úhrady vyměřené daně v něm. Posunutí termínu pro daňová přiznání dnes [8.3.] projedná vláda.

Jak a kdy se započítá covidová podpora do daně z příjmů

Finanční úřady prodlouží otevírací dobu

Již tradičně se v době blížícího se termínu pro podání daňových přiznání prodlouží provozní doba finančních úřadů. Od 22. března do 1. dubna budou jednotlivé pobočky otevřeny od osmi do 17 hodiny od pondělí do pátku. I přesto zástupci finanční správy upozorňují, že bezpečnější pro zdraví pracovníků i samotných plátců je odevzdat své dokumenty elektronicky, nebo do sběrných boxů zřízených u úřadů.

E-podání prodlouží termín přiznání k dani. MOJE daně již 28. 2.

Letos zatím odevzdalo daňová přiznání za kalendářní rok 2020 zhruba 350 tisíc osob a firem. Z toho téměř 49 tisíc právnických a více než 300 tisíc fyzických osob. Loni přijaly finanční úřady celkem 2,7 milionu daňových přiznání k dani z příjmů. 2,3 miliony od plátců fyzických osob a 470 tisíc od právnických osob.

Úhrada daně platební kartou od července 2021

Finanční správa ČR [FS ČR] chce letos rozšířit i způsoby úhrady daní. Od letošního července tak budou moci plátci svou daňovou povinnost vyrovnat i platební kartou přímo na finančním úřadě. Zatím by tak hradili daň z nemovitých věcí, daň z příjmů fyzických osob a silniční daň. Od příštího roku má být podle finanční správy k dispozici platební brána také na portálu MOJE daně, který úřad veřejnosti otevřel 28. února 2021. MF ČR ve spolupráci s experty karetních asociací odhadlo, že by kartou mohly lidé zaplatit v prvním roce zhruba 10 procent všech transakcí a 15 procent v dalších letech.

Aktuálně se platí přímo na finančních úřadech pouze správní poplatky, dobrovolné úhrady dlužných daní a také exekuční výměry.

Za veřejnou zakázku na zavedení platební brány a jejího servisu je stanovena cena ve výši kolem 96 milionů korun bez DPH na dobu čtyř let. Koncem letošního června končí smlouva se stávajícím poskytovatelem platebních služeb.

Respirátory bez DPH až do června 2021

Prodloužit se má i doba platnosti pro nulovou daň na respirátory ochranné třídy FFP2 a vyšší. 21% daň na ně zrušila vláda počátkem února kvůli zavedení povinnosti jejich nošení na veřejných místech a ve vnitřních prostorách budov. Nulová DPH u respirátorů, o jejímž prodloužení dnes rozhodne vláda, má trvat o dva měsíce déle, tedy až do 3. června 2021.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here