Nezaměstnanost v březnu klesla o 0,1 procenta. Podíl nezaměstnaných osob v březnu činil 4,2 procenta. V únoru byl 4,3 procenta, loni v březnu tři procenta. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR [ÚP ČR]. Ten ke konci března evidoval 306 616 uchazečů o zaměstnání. To je o 4 847 méně než v únoru a o 80 938 více než loni.

Podle ÚP ČR v březnu vzrostl i počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich prostřednictvím ÚP ČR nabízeli celkem 338 862. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat Evropského statistického úřadu EUROSTAT [za únor 2021] druhou nejnižší míru nezaměstnanosti v celé EU.

„S příchodem jarního období dochází k rozjezdu sezonních prací. Zaměstnavatelé tak momentálně hledají mimo jiné nové zaměstnance v zemědělství, lesnictví, ve stavebnictví, v logistice či e-shopech. Dlouhodobý zájem mají i o kvalifikované řemeslníky a výrobní dělníky. Zároveň roste zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací,“ popsal aktuální stav generální ředitel ÚP ČR Viktor Najmon.

Počet uchazečů o zaměstnání rostl i v únoru

Podle něj na trhu práce i nadále přetrvává disproporčnost ekonomické krize. Jsou odvětví, která výrazně postihlo nařízené uzavření provozů, především cestovní ruch, gastronomie, služby, obchod, kultura. A na druhé straně jsou oblasti, jako je výroba, zdravotnictví nebo sociální péče, ve kterých se zaměstnavatelé potýkají s nedostatkem pracovní síly.

Co říkají lidé z pracovního trhu

„Antivirus, diverzifikovaný průmysl, silné zaměření na logistiku a také koncentrace technologických služeb drží českou ekonomiku v běhu natolik, že zvládla absorbovat tisíce lidí, kteří se vinou pandemie ocitli bez práce,“ okomentoval nezaměstnanost v březnu generální ředitel české pobočky personální společnosti Randstad Jacek Kowalak.

Podle něj je na trhu práce vidět méně otevřených pozic ve středním a vyšším managementu a méně pozic pro absolventy netechnických oborů. Dle jeho názoru firmy velmi racionálně zvažují, do koho se jim vyplatí investovat a které pozice jsou pro ně do budoucna klíčové.

„Vlivem skokového zrychlení ve využití technologií dochází velmi rychle k polarizaci trhu práce na profese, které jsou a budou nedostatkové a na ty, které postupně mizí. Ukazatel míry nezaměstnanosti tak přestává být tím hlavním, co trh práce charakterizuje. Minimálně pro zaměstnavatele a pro strategické uvažování o vývoji ekonomiky,” dodal Jacek Kowalak.

MPSV chce, aby firmy opět povinně hlásily volná pracovní místa

Nezaměstnanost v březnu v číslech

Během března se na ÚP ČR nově přihlásilo 32 627 nezaměstnaných. Ve srovnání s předchozím měsícem byl jejich počet vyšší o 104 osoby. Meziročně byl nižší o 3 087 uchazečů. Z evidence naopak odešlo 37 474 uchazečů [ukončená evidence, vyřazení uchazeči o zaměstnání, pozn. red.]. To je o 7 555 osob více než v únoru a o 69 více než rok předtím. Novou práci v březnu získalo 29 565 osob.

O zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání žádají v současné době především lidé, kteří přicházejí z oblasti služeb –zejména z maloobchodu, úklidu a mezi nově příchozími jsou ve větší míře také manipulační a pomocní dělníci nebo zaměstnanci v oblasti administrativy. Evidovaní uchazeči o zaměstnání nejčastěji nacházeli novou práci jako pomocní pracovníci ve výrobě, montážní dělníci výrobků a zařízení a dále ve zdravotnictví, v sociální péči nebo maloobchodu.

Nezaměstnanost v březnu podle krajů a okresů

Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský [4 529] a Středočeský kraj [3 799]. Nejméně jich pak evidoval ÚP ČR v předchozím měsíci v Karlovarském kraji [1 166] a z hlediska okresů na Rokycansku [125].

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v březnu 64 okresů. Největší pak Pelhřimov [-8,2 %] Chrudim [-8,1 %], Strakonice [-8 %], Klatovy [-7,5 %]. Dále pak okres Svitavy [-7,4 %], Znojmo [-6,8 %], Jindřichův Hradec [-6,1 %] a Prachatice [-5,8 %].

Nezaměstnanost naopak vzrostla ve 13 regionech. Nejvyšší nárůst hlásí okresy Most [+3,4 %], Sokolov [+1,8 %], Cheb [+1,7 %], Ústí nad Labem [+1,6 %], Jablonec nad Nisou [+1,4 %], Liberec [+1,4 %], Karviná [+1,3 %] a Praha-východ [+1,2 %].

Profil uchazečů o práci zůstává stále stejný

V evidenci byli nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk uchazečů o zaměstnání činil v březnu 42,9 roku. Průměrná délka nezaměstnanosti byla 439 dnů. Mezi evidovanými bylo 107 764 uchazečů o zaměstnání nad 50 let a na celkové nezaměstnanosti se podíleli 35,1 procenta.

Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců 27,4 procenta – celkem 84 073. V uplynulém měsíci bylo bez práce 40 764 osob se zdravotním postižením [OZP] –13,3 procenta z celkového počtu evidovaných uchazečů a 154 440 žen, 50,4 procenta z celkového počtu nezaměstnaných.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here