Žádosti o kompenzační bonus za květen 2021 začnou finanční úřady přijímat příští týden [10. května]. Rozhodné období bude duben 2021 a srovnávat ho budou žadatelé s únorem, březnem a dubnem 2020 či 2019. Prodlužují se i programy Covid Nepokryté náklady a Covid 2021.

Kompenzační bonus za květen vláda schválila ve čtvrtek 6. května, žádosti začnou finanční úřady přijímat počátkem příštího týdne. Rozhodným obdobím bude duben 2021. Žadatelé budou ve svých žádostech srovnávat dosažené obraty v tomto měsíci s průměrem za období únor, březen a duben 2020 nebo 2019.

„Finanční správa začne počátkem týdne vybírat žádosti o kompenzační bonus, připravíme aktuální formulář,“ uvedla po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Nárok na nový kompenzační bonus určí srovnávací období

Kompenzační bonus za květen 2021

Za snížené tržby v důsledku vládních restrikcí budou živnostníci čerpat dále kompenzační bonus za květen. Jeho výše zůstává na částce jeden tisíc korun za každý den omezení pro živnostníky a společníky malých eseróček. Při doloženém poklesu tržeb za uvedená srovnávací období alespoň o 50 procent můžou v měsíci květnu žádat o podporu dále i dohodáři. Od státu dostanou 500 korun za každý den.

Bez ohledu na omezení zůstává vyplácení speciální kompenzace za nařízenou karanténu a izolaci ve stávající výši 500 korun pro každého nemocensky pojištěného živnostníka.

Izolačku dostanou i živnostníci, ale jen ti nemocensky pojištění

Termín pro podání žádosti o kompenzační bonus za měsíc únor skončil tento týden. Podnikatelé mohou stále ještě žádat o podporu za měsíce březen a duben. Odkaz pro podávání online žádostí je zde.

Čerpání kompenzačního bonusu se vylučuje s podporou ošetřovné na dítě za uzavřené školy, které taktéž patří v případě živnostníků do kompetence Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO].

Ošetřovné OSVČ se nově vylučuje s kompenzačním bonusem

Covid 2021, Covid Nepokryté náklady pokračují

Dále pokračují i podpůrné programy Covid 2021 a Covid nepokryté náklady. V prvním případě se platnost prodlužuje do 9. května, v druhém pak do 31. května.

„Covid 2021, který je platný od 11. ledna do 31. 3, byl dnes prodloužen do 9. května,“ potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

Z programu Covid 2021 získá podnikatel 500 korun na den na zaměstnance v období od 11. ledna do 31. března. Minimálně mu úřad vyplatí 1 500 korun na den, to i pokud zaměstnává například jen jednu nebo dvě osoby. Havlíček uvedl, že program není zatím notifikován Evropskou komisí. Schválení se podle něj čeká dnes 7. května. Již podané žádost se prodlouží až do konce schváleného programu, tedy do 9. května.

Druhý z aktuálně platných programů Covid Nepokryté náklady kompenzuje poškozeným podnikatelům náklady do výše 60 procent prokázaných nákladů, nejvýše v částce 40 milionů korun. Jeden žadatel čerpá o podporu nejvýše do deseti milionů eur. Výzvu pro podávání žádostí za měsíce duben a květen zveřejní úřad zřejmě počátkem června.

5,76 miliardy kompenzace pro obce

Z vládní rozpočtové rezervy získají podpory i obecní úřady. Pro zatím čtyři kompenzační období vláda schválila částku 5,76 miliardy korun.

„Tato částka bude obcím vyplacena do výše 80 % jejich podílu ze sdílených daních na části vyplacené kompenzacím pro dohodáře, živnostníky a podnikatele,“ řekla ministryně financí.

–RED–

4 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den , máte tam chybu .
    Srovnávací období pro květen 2021 je únor, březen, duben 2019, nebo 2020

    • Dobry den
      Chci se zeptat kazdy rok oteviram zivnost az od kvetna. Takze duben, brezen a unor mam prijem 0 kč. Je na to nejaka vyjimka??? Muzu to srovnat s jinymi mesici?

  2. Dobrý den, bonusy za květen mohu podat v kadeřnických službách jen 1 a 2. 5 2021? I když jsem zatím nezačala podnikat ( jsem už v důchodu ) a díky zpřísněným podmínkám se bojím znovu otevřít. Děkuji za informaci. Dagmara

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here