Vláda vypnula Antivirus. Výjimka je příspěvek za karanténu

218
Antivirus
Foto: Pixabay.com

Firmy budou moci v červnu z programu Antivirus získat už jen příspěvek na část náhrady mzdy pro lidi v karanténě. Ten představuje 80 procent vyplacené náhrady mzdy, maximálně 39 000 korun. O zrušení dalších hlavních podpor z programu Antivirus rozhodla na dnešním [31.5.] jednání vláda.

Proplácení mezd v zavřených provozech či při snížení poptávky k dnešku končí. Přestávají se tak poskytovat příspěvky A+ a B. Informaci potvrdilo již i Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV]. To označovalo Antivirus za jeden z nejpovedenějších podpůrných programů vůbec. Na Antivirus měl navázat program Kurzarbeit, ten se však vládě nepodařilo připravit tak, aby včas prošel legislativním procesem.

Banky radí vypnout Antivirus a začít s konsolidací fiskální politiky

Odbory a zaměstnavatelé požadovali prodloužení programu Antivirus do konce června. Zástupci zaměstnavatelů poukazují na to, že všechny podniky ještě plně nefungují. Omezení se týkají cestovního ruchu i dalších oborů. Ještě před týdnem MPSV navrhovalo v červnu ponechat dva příspěvky. Vedle části náhrad v karanténě se měly proplácet i mzdy v uzavřených provozech. To již neplatí. Vláda totiž původně plánovala otevření vnitřků restaurací a dalších provozů o dva týdny později. Po rozhodnutí soudu, který označil některá vládní protiepidemická nařízení za protizákonná, opatření uvolnila k 31.5..

Z Antiviru se vydalo 43,2 miliard korun

U Antiviru, který měl bránit propouštění, se poskytují příspěvky na mzdy a náhrady firmám, na které dopadla nařízená omezení proti covidu a koronavirová krize. Od loňského 12. března, tedy od vyhlášení prvního nouzového stavu, do dneška výdaje činily dle MPSV 43,2 miliardy korun. Z toho čtyři pětiny hradí EU a pětinu stát. Podporu získalo 74 tisíc firem pro více než milion zaměstnanců.

Antivirus využila menšina firem. Mnohé na něj prostě nedosáhly

Příspěvek A+ proplácel dosud celé mzdy s odvody do 50 000 Kč v zavřených provozech. Příspěvek B dorovnával při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29 000 Kč. Po dnešku pokračuje pouze příspěvek A. Ten představuje 80 % vyplacené náhrady mzdy lidí v karanténě, maximálně 39 000 Kč.

Podle Maláčové je podpora na náhradu v karanténě nejlevnější a měsíčně by měla stát vyjít na 30 milionů korun. Očekává se, že výdaje budou se zlepšováním se epidemické situace klesat. Zatímco v březnu evidovalo ministerstvo přes 184 400 nových karantén a izolací, v dubnu jich bylo přes 59 000 a v květnu bez 31.5. zhruba 20 500.

Dubnová bilance programu Antivirus

Podle údajů MPSV se z programu v dubnu vyplatilo 2,92 miliardy korun. Z toho se 2,18 miliardy korun využilo na výdělky v zavřených provozech, přes 359 milionů na část mezd při výpadku poptávky, surovin a personálu a 380,56 milionu na náhrady v karanténě. V březnu výdaje na všechny tři příspěvky činily 5,02 miliardy, v únoru 4,38 miliardy a v lednu 4,56 miliardy korun.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here