Zvýšení důchodů o 300 Kč značí dalších 10,6 miliardy navíc

552
zvyseni_duchodu
Foto: Pixabay.com

Zvýšení důchodů od roku 2022 o 300 korun nad jejich povinnou valorizaci dnes [31.5.] schválila vláda. Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] podalo návrh s dostatečným předstihem, aby Parlament ČR navýšení schválil ještě do sněmovních voleb. Na důchody se tak příští rok zřejmě vydá o 10,6 mld. Kč více.

Finální výše zákonné valorizace důchodů od roku 2022 zatím přesně známá není, vládnoucí strany už však řeší kolik stokorun od ledna 2022 starobním, invalidním a pozůstalostním příjemcům důchodů přidat. Vláda na dnešním jednání schválila již minulý týden avizovanou částku 300 korun každému navíc.

ČSSD protlačila navýšení důchodů v příštím roce o 758 korun

Zvýšení by tak bylo trvalé a částka by každý další rok při valorizaci o určité procento dál rostla. Podle propočtů MPSV by příští rok na toto dodatečné přidání bylo třeba 10,6 miliardy korun navíc, v příštích třech letech pak celkem 32,6 miliardy korun. Novelu upravující navýšení důchodů nad rámec valorizace od nového roku nyní musí schválit Poslanecká sněmovna a Senát PČR.

Predikce zákonné valorizace jsou na 2,9 %

Podle stávajících odhadů MPSV, do jehož správy důchody spadají, by od příštího roku u nás měly důchody narůst o 458 korun, což odpovídá zhruba 2,9 procentům. Průměrný důchod by tak měl být podle předběžných čísel zhruba 15 859 Kč a dosahoval by 41,8 % průměrné mzdy. To je oproti loňskému roku zvýšení o 0,7 procentního bodu.

„Spolu s navýšením nad rámec valorizace by pak průměrný důchod měl být okolo 16 159 korun,“ dodává úřad.  

Příští rok by bylo na dodatečné navýšení potřeba 10,6 miliardy. V roce 2023 by to pak bylo 10,9 miliardy a v roce 2024 zhruba 11,1 miliardy. Státní rozpočet skončil loni v deficitu 367 miliard. Letos za první čtyři měsíce se propadl o 192 miliard korun. Na konci dubna jeho schodek činil 10,7 miliardy korun.

Deficit státního rozpočtu je teď v dubnu minus 192 mld. Kč

V minusu je podle údajů ministerstva financí i systém důchodového pojištění. Loni deficit důchodového systému dosáhl 40,6 miliardy.

Zvýšení důchodů netěší opozici ani ekonomy

Někteří z poslanců už se nechali slyšet, že nadzákonné navýšení důchodů při aktuálním stavu veřejných financí nepodpoří. Odmítají tak dle svých slov podporovat prohlubování schodku a předvolební uplácení voličů. Ekonomové zase upozorňují na nesystémovost a do budoucna neudržitelnost důchodového systému v Česku.

„Konsolidace veřejných rozpočtů a la Venezuela. Místo hledání úspor, další výdaje za desítku miliard. V době obrovského tlaku na veřejné finance, prudce rostoucího zadlužení je vyšší než zákonná valorizace důchodů bohužel luxus. Luxus neřešící nízké důchody,“ okomentovala na Twitteru vládní návrh hlavní ekonomka Raiffeisen Bank Helena Horská.

Hlavní ekonom Delloite ČR David Marek výsledek okomentoval rovnou grafickým znázorněním. Konkrétně výhledem bilance důchodového systému [1. pilíř důchodového systému] po zohlednění valorizace letos a příští rok [viz níže].

[Zdroj: David Marek]

Svůj názor na sociální síti vyjádřil také ekonom a kouč Člověka v tísni David Borges: „Vláda opět populisticky zvyšuje důchody nad zákonnou úroveň a už ani nepředstírá, že ví, kde na to vezme. Přál bych si, aby budoucí důchodová reforma přesunula rozhodování o valorizaci důchodů z vlády na nezávislý úřad, který bude více imunní vůči volebnímu cyklu.“ 

A na Twitteru přidal se i populární ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda: „Extra narůst penzí o 300 Kč prý zaplatí Facebook či Apple. Digidaň ale nebude stačit ani z třetiny, i pokud by ji vláda prosadila. Důchodový účet padne do ještě většího schodku. Průměrná penze ale příští rok překoná opticky hezkou metu 16 000 Kč, což se dobře prodá před volbami.“ 

Důchody se zvyšují každý rok

Valorizace důchodů upravuje zákon a pravidelně se navyšují vždy od ledna. Jejich růst ovlivňuje růst spotřebitelských cen a tempo růstu reálných mezd. Od ledna 2021 se penze zvedly v průměru o 839 korun, v roce 2020 vláda prosadila přidání v průměru o 900 korun. Všichni důchodci, nejenom ti starobní, pak loni dostali před krajskými volbami ze státního rozpočtu jednorázový příspěvek ve výši pět tisíc korun čistého. Obdobný bonus pro příjemce důchodů vládnoucí koalice nevylučuje ani v letošním roce.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here