Český průmysl v dubnu meziročně posílil o 55,1 procenta

209
prumysl
Foto: Škoda Auto

Český průmysl v dubnu reálně meziročně vzrostl o 55,1 procenta. Meziměsíčně byl vyšší o 1,9 procenta. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 90 procent. I tak české průmyslové firmy řeší nejeden problém. Je to nedostatek pracovních sil, surovin i komponent a jejich zdražování.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce u nás nejvíce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] přispěla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+446,5 %]. Přispěla i výroba pryžových a plastových výrobků [+101,8 %] a výroba elektrických zařízení [+64,0 %]. Produkce naopak klesla [pouze] u výroby oděvů [-2,5 %].

„Vlivem loňského lockdownu dosáhl dubnový růst průmyslové produkce historických hodnot. Český průmysl jede na plné obrátky a jeho produkce se přibližuje úrovni z roku 2019, tedy svému dosavadnímu maximu,“ říká ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

„Bombastickými meziročními údaji bychom se ale neměli nechat zmást. Hlavní a pozitivní zprávou je, že po březnovém růstu o 2,6 % pokračuje průmyslová výroba v expanzi, i když mírně pomalejším tempem,“ mírní nadšení ekonom Komerční banky [KB] Michal Brožka.

Přesto dobrá zpráva je meziroční dubnový 90% nárůst hodnoty nových zakázek. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 98,6 procenta. Tuzemské nové zakázky vzrostly o 74,0 procenta. K tomuto navýšení přispěla opět výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+363,6 %]. Dále pak výroba elektrických zařízení [+76,0 %] a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků [+39,4 %]. Nové zakázky klesly opět pouze ve výrobě oděvů [-5,0 %].

A jak si v dubnu stály tržby

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v dubnu 2021 meziročně vzrostly o 63,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků stouply o 87,5 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, rostly o 38,4 procenta.

„Pro zpracovatelský průmysl jako celek je duben 2021 dokonce historicky nejsilnějším měsícem. Některá odvětví fungovala i v době epidemie víceméně bez omezení, ale tempa růstu u těch nejvíce postižených jsou opravdu v časové řadě mimořádná,“ uvádí vedoucí oddělení statistiky průmyslu Veronika Doležalová.

Dodává, že automobilový průmysl jede naplno i přes celosvětový nedostatek některých součástek a tím pádem se daří i navazujícím odvětvím.

„Podstatným limitem v průmyslu se staly chybějící komponenty do výroby, což bude jeho letošní výkon limitovat,“ potvrzuje Brožka.

Upozorňuje na to, že problémy s nedostatkem pracovní síly v průmyslu se postupně znovu vracejí zhruba do obrysů srovnatelných s předpandemickým stavem.

Český průmysl si věří, ale stále řeší potíže

Dubnová pozitivní čísla z průmyslu přivítal Svaz průmyslu a obchodu ČR [SP ČR]. Ten zveřejnil i aktuální květnový výzkum mezi 155 průmyslovými firmami. Z něho vyplývá, že obavy firem z budoucnosti postupně opadávají.

„Růst zisku ve srovnání s krizovým rokem 2020 nyní očekává 45 procent firem. V lednu vyšší zisk očekávala jen třetina podniků. Ubývá také firem, které letos očekávají meziroční pokles zisku nebo dokonce ztrátu,” stojí v závěrech průzkumu.

Podle SP ČR se optimismus firem odráží v očekávaném růstu zakázek. Jejich vyšší objem v letošním druhém pololetí ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 čeká 65 procent firem. Téměř polovina z nich předpovídá růst zakázek o více než 10 procent.

„Pozitivní očekávání firem pro letošní druhé pololetí jsou o to cennější, že se srovnávají s druhou polovinou roku 2020. Tedy dobou, kdy se už průmyslu dařilo dohánět ztráty z loňského jara. Za celý letošní rok předpokládá 57 procent firem z našeho průzkumu, že budou mít větší objem zakázek než v předkrizovém roce 2019,“ tvrdí ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek.

I podle SP ČR zůstává překážkou pro rychlejší růst po opadnutí koronavirové krize nedostatek kvalifikovaných pracovníků. Ti chybí 44 procentům podniků. Život komplikuje firmám také růst cen surovin, materiálů a polotovarů. Podle SP ČR za poslední půlrok zaznamenalo zdražování těchto vstupů 91 procent firem. Nejvíce pociťují růst cen u oceli, mědi, hliníku a dalších kovů, plastů a elektronických čipů. Ceny dále rostou u energií, sběrového papíru a stavebních materiálů.

„Skoro polovina firem v průzkumu uvedla, že už kvůli rostoucím cenám vstupů musely zdražit své produkty,” uzavírá SP ČR.

 –DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here