PMI koupil výrobce nikotinových žvýkaček Fertin Pharma

210
Fertin_Pharma
Foto: Fertin Pharma

Společnost Philip Morris International Inc. [PMI] uzavřela dohodu o akvizici dánské společnosti Fertin Pharma A/S. Hodnota společnosti Fertin Pharma dosahuje přibližně 5,1 miliardy dánských korun [cca 17,6 mld. Kč].

Fertin Pharma je soukromá společnost s více než 850 zaměstnanci, která působí v Dánsku, Kanadě a Indii. Zaměřuje se na vývoj, výzkum a výrobu žvýkaček, kapslí, tekutých tablet a dalších pevných systémů používaných k ústnímu podávání účinných látek, včetně nikotinu. Je rovněž přední výrobce náhradní nikotinové terapie [NRT].

„Akvizice společnosti Fertin Pharma bude významným krokem na naší cestě k budoucnosti bez kouře. Posílí naše portfolio bezdýmných výrobků, zejména v oblasti moderních produktů užívaných ústně, a urychlí náš rozvoj v oblasti podnikání nad rámec nikotinu,“ uvedl generální ředitel PMI Jacek Olczak ve společné zprávě obou firem.

Hodnota transakce je přibližně patnáctinásobkem ukazatele EBITDA [zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací, pozn. red.] Fertin Pharma za rok 2020. Dánská firma loni dosáhla čistého zisku ve výši 1,1 miliardy DKK [cca 3,8 mld. Kč].

Jaké jsou podmínky akvizice

Po dokončení akvizice se společnost Fertin Pharma stane dceřinou společností plně vlastněnou PMI. Dánskou firmu vlastní globální investiční organizace EQT a společnost Bagger-Sørensen & Co, v níž rodina stejnojmenného zakladatele firmy stále vlastní 30 procent akcií.

Výrobce cigaret bude transakci financovat ze stávající hotovosti. Její dokončení PMI očekává ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021, v případě, že bude schválena regulačními orgány.

Společnost PMI předpokládá, že akvizice nebude mít významný dopad na výši upraveného zředěného zisku na akcii [EPS] za celý rok 2021. Zástupci společnosti si od akvizice slibují, že jim do roku 2025 pomůže generovat přes polovinu čistého zisku z prodeje bezdýmných výrobků. Což je asi jedna miliarda amerických dolarů.

PMI získává přístup k vývoji a výzkumu v oblasti závislostí

Kromě úsilí dosáhnout budoucnosti bez kouře je snaha PMI také využití schopností v biologickém výzkumu, inovacích výrobků a klinických zkušeností dánské firmy. A to zejména mimo byznys se závislostí na nikotinu. Což jsou hlavně doplňky stravy a terapie na odvykání kouření.

Historie dánské firmy se začala psát již v roce 1915, kdy Holger Sorensen založil Vejle Caramel- og Tabletfabrik. V roce 1927 firma uvedla na trh své první žvýkačky. V roce 1939 pak představila svou velice úspěšnou značku Dandy. V roce 1978 skupina Bagger-Sorensen koupila právě švédskou společnost Fertin. Ta prodávala žvýkačky pod značkou V6 ve Švýcarsku a Švédsku. Počátkem 90tých let firma začala vyrábět nikotinové žvýkačky. Šlo o jednoznačný úspěch, protože nikotinová žvýkačka se velice rychle ujala mezi spotřebiteli. V roce 2001 se Fertina Farma stala samostatnou společností. 

V roce 2011 otevřela Fertin Pharma výzkumné a vývojové centrum v indické Bombaji. O tři roky později založila Centrum pro nikotinové vědy. Následovaly výrobní podniky v Indii a v Evropě. Firma se vedle nikotinového programu soustředí také na produkci doplňků stravy. Aktivní je dále v oblasti produktů s obsahem THC.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here