Malta mírní podmínky vstupu na ostrovy, ale nijak zásadně

171
ostrovy
Foto: Pixabay.com

Malta, která jako první zavedla drakonické podmínky pro vstup do země z hlediska proticovidových opatření, je nyní zmírnila. Do nejmenší unijní země nově mohou i proti covidu-19 nenaočkovaní dospělí. Ale má to své podmínky.

Malta minulý týden uvedla, že přes své hranice vpustí od 14.7. pouze turisty plně očkované proti covidu-19. A dále, že do země pustí jen naočkovanou mládež nad 12 let. Dětem ve věku od pěti do 12 let postačí negativní PCR test.

Malta jako první pustí do země jen plně naočkované dospělé

Den po zavedení opatření je nejmenší unijní země mírní. I když ne tak docela. Nově smí do země přijet dospělí buď jen plně naočkovaní, anebo i nenaočkovaní, ale s negativním PCR testem. Ve druhém případě ale musejí po vstupu do země okamžitě do dvoutýdenní karantény. Tu stráví v k tomu určených hotelech a na vlastní náklady. Pouze PCR testem se pak prokazují lidé i nenaočkovaní, ale jen ze zdravotních důvodů a děti do 12 let.

„Osoby, které nemohou podstoupit očkování ze zdravotních důvodů musí mít test PCR ne starší 72 hodin,“ upřesňuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR [MZV ČR] s tím, že všichni cestující musí před cestou vyplnit EU PLF formulář. Odkaz na něj je zde.

Jaké jsou podmínky pro vstup na maltské ostrovy

Bez omezení cestují na ostrovy spadající pod Maltskou republiku pouze děti do pěti let, a to jen v případě, že je na cestě doprovázejí plně očkovaní rodiče či jiní zákonní zástupci. Děti ve věku od pěti do 11 let, pro které není v unijních zemích zatím registrovaná proticovidová vakcína se již na palubě letadla prokazují negativním PCR testem ne starším 72 hodin.

Mládež starší 12 let na ostrov vstupuje bez karantény jen pokud je proti covidu-19 naočkovaná a od dokončení očkovacího schématu uplynuly dva týdny. Stejné podmínky platí i pro ostatní cestující, kteří se před vstupem do země prokazují covid certifikátem.

„Cestující by negativní výsledek testu nebo EU certifikát měli ukázat před vstupem do letadla, pokud se tímto neprokáží, bude jim odmítnuta služba,“ upozorňuje MZV ČR.

Pokud cestující přijíždí ze zemí označených Maltou jako bezpečné, ale kontroly na hranicích či v letadle mu naměří teplotu, musí počítat s následným testem na koronavirus.

První covid pomoc na Maltě má číslo 111

Jsou tu ale i další možné komplikace. Pokud se někdo při pobytu na Maltě setká s covid-19 pozitivní osobou, anebo se sám necítí dobře a trpí příznaky typickými pro onemocnění covid-19 [teplota, rýma, kašel, slabost], má se spojit s takzvanou Covid Helpline. To je, že zavolá na číslo 111, případně okamžitě napsat na covid19health@gov.mt.

„Turista, u něhož bude zjištěna nákaza covidem-19, bude vyzván k domácí izolaci s tím, že jeho zdravotní stav bude maltskými zdravotními složkami průběžně monitorován,” tvrdí české ministerstvo.

Pokud se nakaženému přitíží a lékař doporučí hospitalizaci v místní nemocnici, léčba se hradí z evropského pojištění. Ovšem pobyt v domácí izolaci, tedy na hotelech už si občan zaplatí sám. Nutno dodat, že Evropský průkaz zdravotního pojištění [EHIC] kryje náklady na akutní zdravotní péči. Nikoliv však všechny náklady spojené s případnou léčbou.

„Důrazně se proto českým cestovatelům doporučuje uzavření cestovního pojištění, které by krylo všechny případné náklady s onemocněním covid-19 spojené,“ varuje česká diplomacie.

Jde tak o výdaje na prodloužení pobytu v případě onemocnění nebo karantény i na úhradu náhradní dopravy do Česka. Nutné je počítat i s vyššími výdaji vlastních finančních prostředků při nařízené karanténě nebo izolaci.

Maltské ostrovy vcelku ožívají

Podle českého ministerstva zahraničí na Maltě už funguje i komerční doprava, stejně tak i přeprava mezi ostrovy. Otevřely se bary a takzvané kazini [tradiční kluby], kina a divadla. Pobývat spolu na veřejnosti může šest osob, omezení neplatí pro členy jedné domácnosti. Roušky se nemusí nosit na plážích a u bazénů, byť to maltská vláda nadále doporučuje.

„Restaurace a občerstvení mohou zůstat otevřené až do půlnoci. Otevřely se bazény [do 20 hod., pozn. red.] a posilovny. Lze provozovat kolektivní sporty. Jsou otevřeny všechny obchody, fungují venkovní trhy a byly zrušeny cestovní restrikce mezi Maltou a Gozem,“ popisuje ve své zprávě MZV ČR.

Nošení ochranných roušek ale stále zůstává povinné v uzavřených prostorách. Tedy v obchodech, veřejné dopravě a na úřadech. Z povinnosti nosit roušku ve všech veřejných prostorách i na otevřených prostranstvích jsou vyňaty pouze děti mladší tří let. Dále lidé trpící dýchacími obtížemi, sportující a hovořící s lidmi, kteří závisí na odezírání z úst.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here