HDP Číny stoupl o 7,9 procenta. Analytici mluví o zpomalení

235
Ciny
Foto: Pixabay.com

Hrubý domácí produkt Číny [HDP] za letošní druhé čtvrtletí v meziročním srovnání vzrostl o 7,9 procenta. Proti předchozímu čtvrtletí ekonomika stoupla o 1,3 procenta. Dle analytiků aktuální data ukazují na zpomalování čínské ekonomiky.

Podle analytiků růst čínské ekonomiky znatelně zpomalil v porovnání s rekordním meziročním vzestupem v prvním čtvrtletí, kdy čínská ekonomika vykázala růst o 18,3 procenta. Analytici to vysvětlují zdražením surovin a menší spotřebou Číňanů.

Přesto je čínská ekonomika ve srovnání například s ekonomikou Evropské unie ve velmi dobré kondici. Jenom letos v červnu vzrostl její vývoz meziročně o 32,2 procenta na 281 miliard dolarů [cca 6 bil. Kč]. Ještě více, konkrétně o 36,7 % na 230 miliard USD, se zvýšil dovoz. Obchodní přebytek v červnu stoupl na 51,53 mld. USD ze 45,54 mld. USD v květnu.

Čína ve výši přebytku obchodní bilance loni překonala Německo

I když jde v případě dovozu o nižší údaj oproti květnu, kdy dovoz stoupl o 50 procent, stále jde o velice dobrý výsledek. Navíc v květnu dovoz zaznamenal nejvyšší růst za deset let. Podle čínského celního úřadu se ale hodnota dovozu zvyšuje především kvůli rostoucím cenám komodit. Negativní dopady na obchodní aktivitu Číny mají dlouhodobě nedostatky polovodičů, problémy s logistikou a rostoucí náklady na suroviny.

Podpora Číny a jejího hospodářství pokračuje

Čína i přes slušné ekonomické tempo dál stimuluje ekonomiku. Tamní centrální banka [PBOC] začátkem července opět snížila požadavek na výši minimální hotovosti, kterou musí komerční banky vlastnit jako rezervu. Banky tak budou mít k dispozici navíc zhruba jeden bilion jüanů [cca 3,4 bil. Kč], které tak mohou použít na poskytování úvěrů.

Důvod stimulace jsou zřejmě obavy z dalšího zpomalování ekonomiky. Mnoho analytiků se domnívá, že odložená poptávka po covidu-19 již dosáhla svého vrcholu a tempo ekonomického růstu ve druhé polovině roku začne zpomalovat. Důvodem je nižší vývoz, prudký růst výrobních cen a pokračující zásah Pekingu na trhu s nemovitostmi.

Čína zároveň stále řeší obchodní problémy s USA. Naposledy o obchodní válce, kterou vede se Spojenými státy, hovořili americká ministryně financí Janet Yellenová a čínský vicepremiér Liou Che. Podle sdělení čínského ministerstva obchodu probírali otázky, které zajímají obě strany. Peking už však neuvedl, kdy se obě strany chystají oficiálně obnovit rozhovory o ukončení sporu o cla.

Čína pořádá minuty nenávisti proti H&M, Nike i dalším firmám

I administrativa amerického prezidenta Joe Bidena vnímá Čínu jako největšího konkurenta a naznačila, že chce v Donaldem Trumpem nastaveném tvrdém kurzu vůči Pekingu nadále pokračovat. Chce tak ale činit ve spolupráci se zahraničními partnery, zejména pak Evropskou unií. Spojené státy například Číně vyčítají nespravedlivé obchodní praktiky, nepřiměřené státní subvence, tržní bariéry, krádeže duševního vlastnictví i nucený transfer technologií.

Očkování v Číně jde prý velice rychle

Co se týče zvládání pandemie covidu-19 a očkování proti infekci, platí, že lékaři v Číně aplikovali již přes miliardu dávek vakcín. Čína údajně dokáže očkovat denně i přes 20 milionů lidí. Přičemž očkuje výhradně vlastními očkovacími látkami vyvinutými firmami Sinovac a Sinopharm. Ty podle studií snižují riziko propuknutí těžké formy covidu-19 v menší míře, než například vakcíny firem Pfizer/BioNTech a Moderna, které převládají ve Spojených státech a Evropě.

Top deset čínských farma firem vede Sinopharm

Podle listu The New York Times [NYT] je zájem o očkování v Číně v posledních týdnech vysoký. To zejména kvůli zvýšeným obavám Číňanů z nebezpečné varianty viru zvané delta, kterou vědci poprvé objevili v Indii. Peking si rovněž stanovil cíl plně naočkovat 70 procent populace, tedy asi 980 milionů osob, ještě do konce letošního roku. Proto posílil výrobní kapacity a zahájil kampaň, jíž chce k vakcinaci přesvědčit co nejvíce lidí.

Hlášené údaje o nových nákazách a zemřelých na covid-19 jsou v Číně dlouhodobě oproti jiným zemím velice nízké. Peking eviduje od začátku pandemie celkem 91 587 pozitivních testů, nákaze podle něj podlehlo dohromady 4 636 Číňanů. Podle nezávislých pozorovatelů jsou tato data velmi iluzorní.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here